DRAKONSKE KAZNE ZA NEREDE NAKON PORAZA PSŽ-a: Pljačkali i palili celu noć, među izgrednicima i maloletnici

U PARIZU se sudi nasilnicima koji su naneli materijalnu štetu, pljačkali radnje i napadali policajce na Jelisejskim poljima i okolini posle poraza PSŽ-a u finalu Lige šampiona protiv minhenskog Bajerna.

ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ ЗА НЕРЕДЕ НАКОН ПОРАЗА ПСЖ-а: Пљачкали и палили целу ноћ, међу изгредницима и малолетници

FOTO: AP

U sredu je nastavljeno sućenje započeto u utorak. Odgovaralo je 15 lica, a vode se dve istrage za dela u koja je upleteno 80 osumnjičenih. Privedeno je 158 uglavnom mladih ljudi.

Prvog dana su izrečene kazne koje idu od opomena do deset meseci zatvora. Tužilac je za neke tražio i rad od javnog interesa. Ministar pravosuđa Erik Dipon Moreti je istakao da je odgovor pravosuđa proporcionalan i hitan, na osnovu prikupljenih dokaza.

U javnosti su se pojavile kritike da je pravosuđe popustljivo prema izgrednicima.

Od 158 uhapšenih, u pritvoru je zadržano 105. Od toga, 23 je izvedeno pred sud u utorak, a 15 u sredu, dok će sedmoro dobiti "opomenu". Produženo je 24 pritvora, a četrdesetak osoba je oslobođeno zbog nedostatka dokaza. Kada je reč o 49 maloletnika, oni će nakdantno biti izvedeni pred sudiju za dečju delikvenciju u oblastima gde žive.

Istrage se odnose pre svega na krađe iz dve bižuterije, od kojih je onu u "Kristoflu" u Ulici Fransoa Prvog umešano pedesetak osoba sa nanetom štetom od 50.000 evra, kao i u butiku "Nina Riči" u Aveniji Montenj sa štetom od 150.000 evra, odakle su odneti novac, kompjuter, odeća i parfemi.

Optuženima je suđeno i zbog vređanja i nasilja nad čuvarima reda, čak i zbog izrečenih pretnji smrću, kao i zbog uništavanja imovine, za šta su mogli da budu kažnjeni i do 5 godina zatvora.

Među privedenima su uglavnom mladi različitog profila. Francuski mediji su javili da je među onima koji su u sredu izvedeni pred sud polovina stranog porekla, Alžirci, Marokanci, iz Obale Slonovače, i drugih zemalja, da su neki zaposleni, dok su drugi bez posla i škole, i uglavnom žive u predgrađima. Pred sudijom su se pojavili obučeni u boje PSŽ-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili