SA EKRANA HUK, NA TERENU MUK: Završnice nekoliko inostranih liga i evropskih takmičenja oveležila inovacija

N. ILjUKIĆ

26. 08. 2020. u 12:50

SVETSKA pandemija virusa korona promenila je i evropski fudbal do granica neprepoznatljivosti. Skoro više ništa nije isto na stadionima širom Starog kontinenta.

СА ЕКРАНА ХУК, НА ТЕРЕНУ МУК: Завршнице неколико иностраних лига и европских такмичења овележила иновација

Foto: AP

Osim na terenu, gde su na primer Bajern ili Sevilja dokazali da im je ova igra i dalje ostala u srcima i nogama. Jedna tehnološka inovacija probudila je zanimljive polemike kod fudbalske publike, a svela se na poseban audio utisak, jer TV gledaoci nisu lišeni uobičajene navijačke atmosfere, pošto su tokom direktnih prenosa mogli da čuju uobičajeno skandiranje, ali sa - praznih tribina.

BANEGA "PROZVAO" KONTEA

DA nije bilo zvuka navijačkog huka iz TV studija, gledaoci finala Lige Evrope Sevilja - Inter sigurno bi mogli da čuju u prenosu kako je argentinski vezista iz Sevilje i nekadašnji igrač Intera Ever Banega, prišao treneru rivala Antoniju Konteu i posle jednog njegovog protesta ga uvredljivo pitao, "Da li je poneo periku na utakmicu"? Ovo je bila aluzija na presađivanje kose koje je Konte uradio pre nekoliko godina.

Televizijski "brodkasteri" su se pobrinuli da bar donekle simuliraju stvarnost tako što su u posebnim reportažnim kolima ili TV studijima imali snalažljive programere koji su uspeli da nasnime navijačke pesme, huk sa tribina, zvižduke negodovanja, aplauze u raznim ritmovima i prvi su sa ovom inovacijom krenuli, ko drugi nego Nemci u Bundesligi. Odmah za njima su to uradili Španci, pa Italijani i Englezi.

I zaista za TV gledaoce to deluje skoro kao stvarnost, zvuk i atmosfera su kao da se mečevi igraju pred punim tribinama. Ali... Sve to je samo moderna inovacija ili, prosto rečeno, tehnološka i digitalna "šarena laža", jer igrači na terenu, ljudi na klupama i malobrojna službena lica na stadionima širom Evrope su finiš sezone odigrali u - "mrtvoj" tišini.

SUPERKUP PRED PUBLIKOM

UTAKMICA Superkupa Evrope između Bajerna i Sevilje u Budimpešti 24. septembra biće odigrana pred ograničenim brojem navijača, saopštila je juče UEFA.

Kako se navodi u saopštenju evropske kuće fudbala, kapacitet stadiona "Puškaš arena" biće popunjen 30 odsto i predstavljaće pilot-projekat za povratak navijača na tribine.

Realnost je takva da se, u stvari, na terenima, pa čak i završnicama Lige Evrope i Lige šampiona, čula samo lopta, slavlje posle gola, urlik posle faula, negodovanje na sudijske odluke... Inače, prema proceni UEFA, drugačije ne može i - ne sme!

Mnoge svetske fudbalske zvezde su otvoreno priznale da im je igranje uživo, pred praznim tribinama i u sablasnoj tišini otežalo posao, jer su se uglavnom prvi put u karijerama sreli sa tim fenomenom, pošto se najkvalitetnije lige u Evropi, uglavnom, igraju pred krcatim tribinama. I u takvim okolnostima je Bajern Minhen, čija je prosečna poseta, u doba pre korone, bila oko 70.000 navijača po meču, dokazao da je klasa i da se prošetao do titule šampiona Kontinenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna