SLOM MESIJEVE BARSELONE: Posle debakla protiv Bajerna utučeni Katalonci moraju da krenu od nule

B. Antić

16. 08. 2020. u 10:31 >> 09:19

LjULjAO se Barselonin oronuli brod ove sezone, voda je polako ulazila, ništa nije slutilo na dobro. I kada je naleteo na stenu od Bajerna, potpuno se raspao.

СЛОМ МЕСИЈЕВЕ БАРСЕЛОНЕ: После дебакла против Бајерна утучени Каталонци морају да крену од нуле

Foto: EPA

Katastrofalan poraz od Bavaraca (2:8) u četvrtfinalu Lige šampiona samo je proizvod brojnih slabosti Katalonaca koje su nagomilavane, i u Lisabonu je došao konačan kraj za veliku ekipu, čija je "alfa i omega" i simbol Lionel Mesi.

Ako u Barsi bilo šta dobro mogu da izvuku iz bolne portugalske noći, onda je to saznanje da moraju da krenu od nule, ako misle u skorije vreme da se vrate na nivo iz 2015, kada su uz "tiki-taku" poslednji put pokorili kontinent. Odlazak trenera Kikea Setjena i dolazak Ćavija, Maurisija Poketina, Ronalda Kumana ili nekog četvrtog, samo je delić u slagalici koja se mora pažljivo sklapati.

Briga da li će Mesi otići sa "Titanika", posle "osmice" se više pretvorila u strah. Leo je protiv Bajerna delovao potpuno bezvoljno i izgubljeno, kao da je digao ruke od svega, čime je pojačana strepnja fanova da li će ga na "Kamp nou" stadionu gledati i posle 2020/2021, kada mu ističe ugovor. Inter kao ptica grabljivica prati sutuaciju i čeka šansu da preotme Argentinca, što italijanski mediji već duže vreme najavljuju.

Barsa je posle 12 godina prvi put završila sezonu bez trofeja i prva reakcija rukovodstva na to je da će sutra biti sazvan vanredni sastanak. Jedina tačka je budućnost kluba.

- Vreme ja da se zamislimo. Cilj broj jedan je da nađemo način kako da ponovo naši navijači budu veseli - rekao je Đozep Bartomeu, predsednik Katalonaca.

SPEC. VN

PRVI put posle 2005. godine u polufinalu Lige šampiona neće biti ni Lionela Mesija, ni Kristijana Ronalda.

Pored pitanja trenera, Barsi predstoji renoviranje i podmlađivanje ekipe. Mesi ima 33 godine, Đerar Pike, Luis Suarez su mu vršnjaci, dakle, svi najbolji fudbaleri su već veterani. Serhio Buskets ima 32, Arturo Vidal 33, Đordi Alba 31... a od mlađih se malo ko nametnuo. Potrebna su pojačanja, ali klub drma finansijska kriza, kako zbog korone, tako i zbog pogrešnih transfera. Antoan Grizman, Usman Dembele i Felipe Kutinjo (pozajmljen Bajernu) plaćeni su preko 100 miliona evra, a od njih praktično nije bilo nikakve koristi.

- Sve ovo što se desilo u Lisabonu je dobro za Barsu - rekao je Nemac Bernd Šuster, legenda Katalonaca. - U klubu će shvatiti da ne smeju više da se zavaravaju, već da tačno znaju gde su. I moraju da naprave ekipu u kakvoj veliki Mesi zaslužuje da igra. Siguran sam da se Leo uopšte nije iznenadio visinom poraza od Bajerna.

ZBOG KUTINjA BEZ PET MILIONA?

BARSELONA je 2018. kupila Felipea Kutinja za 120 miliona evra od Liverpula i obavezala se na isplatu brojnih bonusa, zbog kojih joj je kasa olakšana već za 15 miliona.
Kataloncima preti mogućnost da će "redsima" platiti još pet miliona evra, a to će se dogoditi ako Brazilac sa Bajernom osvoji Ligu šampiona. Jer, u ugovoru stoji ta "brojka" za evropsku titulu, i nema veze što Kutinjo igra na pozajmici za Bavarce, jer je zvanično član Barse.

CRNI REKORDI

* Mesiju je poraz od Bajerna najteži u karijeri, i srušen je negativni rekord iz 2009, kada je sa Argentinom izgubio od Bolivije (1:6).

* Barsa je prethodni put primila četiri gola do 31. minuta 1951. godine protiv Reala.

* Prvi put u istoriji Kataloncima se četiri puta zatresla mreža u prvom poluvremenu na evropskom meču.

* Nijedan tim ranije u LŠ nije primio osam pogodaka u četvrfinalu, a po osam su primali Bešiktaš, La Korunja, Malme i Legija u grupnoj fazi.

* Pune 74 godine nije smeštena "osmica" u mrežu Barse, još od meča Kupa Španije sa Seviljom 1946. (0:8).

* Niko nije pobedio Katalonce sa šest golova razlike od Espanjola 1951. godine (0:6).

NAJTEŽI PORAZI

1:12 - Bilbao    (1931, španska liga)
1:11 - Sevilja    (1940, španska liga)
1:11 - Real    (1943, Kup Španije)
0:8 - Sevilja    (1946, Kup Španije)
2:8 - Real    (1935, španska liga)
2:8 - Bajern    (2020, Liga šampiona)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)