IZBEGNUTI DANCI: Zvezda dobila rivala u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona

Z. Ćorović

10. 08. 2020. u 12:19

KUGLICE su bile naklonjene Crvenoj zvezdi i u današnjem žrebu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

ИЗБЕГНУТИ ДАНЦИ: Звезда добила ривала у другом колу квалификација за Лигу шампиона

Ilustracija foto: EPA

Kada po svim prognozama opravdaju ulogu megafavorita i eliminišu Evropu iz Gibraltara 18. avgusta, crveno-bele nedelju dana kasnije očekuje dvoboj sa boljim iz duela Dinamo Tbilisi - Tirana.

Po svim parametrima, srpski prvak je bar za tri klase ispred oba ova potencijalna rivala, bez obzira na otežavajuću okolnost što je žrebom određeno da će Zvezda 25. avgusta biti gost u prestonici Gruzije ili Albanije. Mada, postoje i najave da će UEFA odrediti neutralni teren za odigravanje ove utakmice. Ukoliko bi se desilo da Tirana prođe Dinamo, verovatno bi reagovali iz Evropske kuće fudbala i promenili lokaciju zbog visokog rizika usled političkih konotacija, uprkos tome što se sve utakmice igraju bez prisustva publike.

- Ponavljam opet da mi idemo meč po meč i da ne želimo da preskačemo utakmice - ističe Dejan Stanković, trener crveno-belih.

DANCI MOGU DA POMOGNU

NA "Marakani" je danas bilo najvažnije da se na žrebu izbegne najteži rival Mitjiland, jer bi sa danskim prvakom bilo pravo "kidanje", poput onog sa Kopenhagenom prošle sezone. Mitjiland će imati priliku i da pomogne crveno-belima ako izbaci bugarski Ludogorec. To bi našem prvaku donelo privilegiju da bude nosilac i u trećem kolu, najverovatnije u društvu Seltika, Olimpijakosa, Dinama iz Zagreba, Astane (moguće je da i neko od njih omane).

- Imaćemo i nekoliko mečeva u prvenstvu, a moramo za početak da eliminišemo Evropu, da bismo bili u prilici da razmišljamo o Dinamu ili Tirani. Tako da, kada dođe vreme, bavićemo se detaljnije drugim kolom i svemu onom što nas čeka. Idealno bi bilo da smo žrebom izvučeni da budemo domaćini, ali šta je - tu je. Idemo korak po korak, dobro radimo i to je ono što je meni najvažnije.

Kada se naprave poređenja, Crvena zvezda je u svemu daleko iznad rivala koji je čekaju u drugom kolu. Verovatno je rang-lista UEFA najbolji pokazatelj: crveno--beli se nalaze na 65. mestu, prvak Gruzije je tek 232, dok su Albanci 378. Takođe, Zvezdin tim je procenjen na 55 miliona evra, Dinamov ima trenutno vrednost oko osam, a Tiranin 4,5 miliona.

PAMTI SE LEKIĆEV GOL GRUZINIMA

POSLEDNjI dvoboj Crvene zvezde i Dinama bio je neizvestan i dramatičan. Sastali su se 2009, u drugom kolu kvalifikacija za Ligu UEFA. Prvo je u Tbilisiju bilo 2:0 za gruzijski tim, ali je u revanš-meču na "Marakani" Zvezda napravila veliki preokret i pogotkom Dejana Lekića prošla dalje - 5:2.

Ove činjenice pokazuju i da su Gruzini favoriti protiv Albanaca 18. avgusta. Dinamo je već u dobroj formi i posle devet kola lider je u domaćem prvenstvu. Dinamo je najveći i najpoznatiji klub u Gruziji, osnovan 1925. Bio je 17 puta prvak zemlje, dva puta je osvajao titulu u SSSR-u, kao i dva kupa. Malo ko se seća da je Dinamo ostvario ogroman uspeh na međunarodnoj sceni, osvojio je 1981. godine trofej Kupa pobednika kupova, kada je u finalu savladao Karl Cajs Jenu sa 2:1. Mečeve igra na stadionu "Boris Paičadže" kapaciteta 54.549 mesta, a prošle sezone ispali su u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope od holandskog Fejenorda (0:4, 1:1).

Tirana je najtrofejniji albanski klub sa 25 titula i 16 kupova sa mizernim učinkom na međunarodnom planu. Prošle sezone nije ni nastupala u Evropi (zbog sedmog mesta u prvenstvu) gde i kada igraju, uglavnom ispadaju u prvim kolima doigravanja.

PAOK ČEKA BEŠIKTAŠ

Staza šampiona

- Florijana (Mal)/Kluž (Rum) - Dinamo (Hrv)
- Jang bojs (Šva) - Ki Klaksvik (F. Ostrva)/Slovan (Svk)
- Seltik (Ško)/Rejkjavik (Isl) - Ferenc. (Mađ)/Đurgarden (Šve)
- Flora (Est)/Suduva (Lit) - Makabi (Izr)/Riga (Let)
- Legija (Polj)/Drita (KiM*)/Linfild (S.Ir) - Ararat (Jer)/Omonija (Kip)
- Budućnost (CG)/Ludogorec (Bug) - Mitjiland (Dan)
- Dinamo Brest (Blr)/Astana (Kaz) - Konaks Ki (Vels)/Sarajevo (BiH)
- Karabag (Aze)/Sileks (S. Mk) - Šerif (Mol)/Fola Eš (Luk)
- Dinamo Tbilisi (Gru)/Tirana (Alb) - Crvena zvezda /Evropa (Gib)
- Celje (Slo)/Dandalk (Irs) - Molde (Nor)/KUPS (Fin)

STAZA PRATILACA

Az Alkmar (Hol) - Viktorija Plzenj (Češ)
PAOK (Grč) - Bešiktaš (Tur)
Lokomotiva (Hrv) - Rapid Beč (Aus)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024