MONTEVIDEO 90 GODINA: Put u Urugvaj i slavu (8)

Vladimir Stanković

11. 07. 2020. u 08:10

Kada je javnost već bila pripremljena da će u Montevideo putovati samo fudbaleri iz srpskih klubova, objavljeno je da je JNS poslao u FIFA zvaničnu prijavu sa 22 igrača (petorica bi otpala), među kojima su bila i četvorica Zagrepčana.

МОНТЕВИДЕО 90 ГОДИНА: Пут у Уругвај и славу (8)

Foto arhiva VN

Na spisku su bili: Maks Mihelčić (Građanski), Milutin Ivković (Soko), Miloš Beleslin (SAND), Milorad Arsenijević (BSK), Danilo Premrl (Konkordija), Momčilo Đokić (Jugoslavija), Blagoje Marjanović (BSK), Ivan Bek (Set, Francuska), Ivan Hitrec (HAŠK), Milan Lajnert (HAŠK), Branko Hrnjaček (Soko), Milovan Jakšić (Soko), Branko Sekulić (Set), Ljubiša Stefanović (Set), Ferante Kolnago (Marsej), Teofilo Spasojević (BSK), Božidar Marković (Vojvodina), Stevan Luburić (Jugoslavija), Đokica Vujadinović (BSK), Rudolf Dobrijević (Jugoslavija), Milorad Mitrović (BSK) i Stanko Bulat (Slavija, Sarajevo).

Sve dileme oko učešća hrvatskih igrača u ekipi za Montevideo rešene su 13. juna. Iz Zagreba je stiglo obaveštenje da niko od zagrebačkih igrača, čak ni Ico Hitrec, koji je žarko želeo da ide, neće putovati.

Dok je reprezentacija, sastavljena samo od igrača iz srpskih klubova, bila u Sofiji, JNS je saopštio definitivan spisak za Montevideo:

Golmani: Jakšić (Soko) i Stojanović (BSK);

Bekovi: Ivković (Soko), Beleslin (SAND), Spasojević (Jugoslavija);

Halfovi: Arsenijević, Sava Marković (BSK), Đokić (Jugoslavija), Mihajlović (BSK), Lj. Stefanović (Set);

Navala: Tirnanić, B. Marjanović (BSK), Bek (Set), Vujadinović, Najdanović (BSK), Hrnjaček (Soko), Božidar Marković (Vojvodina).

Prijateljska utakmica u Sofiji, igrana u nedelju 15. juna, završena je sa 2:2 (1:0). Bugari su poveli golom Stojanova u 16. minutu, izjednačio je Tirnanić u 55, Stajkov je u 75. ponovo doveo Bugare u vođstvo, ali je Najdanović izjednačio sedam minuta pre kraja. Naš prilično izmenjen tim igrao je čak sa sedmoricom debitanata, a ni ostala četvorica nisu imala mnogo više međunarodnog iskustva:

Jakšić (Soko, 2 meča za reprezentaciju), Lukić (Soko, 1), Ranojević (Soko, 1), M. Jovanović (BSK, 1), Marinković (BSK, 3), Mihajlović (BSK, 1), Tirnanić (BSK, 5), Dobrijević (Jugoslavija, 1), Živković (Jugoslavija, 1, od 46. minuta Milošević, Jugoslavija, 1), Najdanović (BSK, 3).

Objavljeno je da se na dalek put kreće vozom za Cirih preko Zagreba i Ljubljane 17. juna u 7.50. Ljubiša Stefanović i Ivica Bek čekaće ekipu u Marseju, pitanje učešća Baneta Sekulića, na koga je Boško Simonović takođe računao, još nije bilo rešeno, jer nije imao odobrenja iz Francuskog saveza. Sa ekipom kreću dva člana Upravnog odbora, dr Andrejević i Kosta Hadži, kao i savezni kapiten Boško Simonović. Beogradski sportisti spremili su reprezentativcima svečan ispraćaj.

Iz tehničkih razloga polazak je pomeren za 19.00, a igrači su pozvani da se pojave na stanici najkasnije do 18.30. U poslednji čas došlo je do još dve izmene: Beleslin i Sava Marković nisu dobili odsustvo i na njihovo mesto pozvani su Teofilo Spasojević (Jugoslavija) i Dragutin Tošić (BSK). Odlaganje polaska dobro je došlo Mikici Arsenijeviću, koji je slobodno pre podne iskoristio da diplomira na Tehničkom fakultetu, tako da je uveče stigao na stanicu kao inženjer. "Politika" je obavestila svoje čitaoce da na dalek put šalje svog "specijalnog izveštača" Boru Jovanovića, dok je "Vreme" objavilo da će izveštaje slati dr Mihailo Andrejević, koji je odranije već sarađivao sa ovim dnevnikom.

Kosta Hadži je u zadatak dobio da u Južnu Ameriku našim iseljenicima odnese grumen rodne zemlje koja je bila spakovana u srebrnu kutiju, dar beogradskog juvelira g. Milana Stefanovića.

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a