LUKMANOVO ŽIVOTNO DELO: Mladi Nigerijac ispisao istoriju u finalu Lige Evrope u dresu Atalante

N. I.

23. 05. 2024. u 19:30

POKAZATI zube favoritu i iz kože autsajdera uskočiti u plašt pobednika. Ovo je bila vrlo jednostavna na papiru, ali teško izvodljiva na terenu taktika trenera Atalante, 66-godišnjeg Đan Pjera Gasperinija kada je krenuo na finale Lige Evrope protiv Bajer Leverkuzena.

ЛУКМАНОВО ЖИВОТНО ДЕЛО: Млади Нигеријац исписао историју у финалу Лиге Европе у дресу Аталанте

FOTO: EPA

Ali, kako je počelo veliko finale u sredu uveče u Dablinu, bilo je jasno da je taktika bila jednostavna i na terenu. Nemački tim, tek okićen prvom titulom prvaka Bundeslige, bio je favorit na "kvadrat i kub". Međutim, Atalanta je imala tajni adut u rukavu i na travi. To je 26-godišnji Ademola Lukman, trostruki strelac u finalu za konačnih 3:0 kojima je "pičišćen" veliki rival. Atalnta je juče u Bergamo donela veliki pehar od 15 kilograma čistog srebra, dar za ceo put do finala, a sa tog puta su sklonjeni Šturm, Sporting, pa i Liverpul koji je istu trojku kao i Bajer dobio na sred "Enfilda" u prvom meču polufinala Lige Evrope.

Međutim, od pre dve noći svi pričaju o junaku finala Ademoli Lukmanu. Dete nigerijskih migranata koji su se doselili pre 27 godina u južni London u potrazi za srećom i boljim životom. Ademola je između učenja u školi i učenja fudbala izabrao ovo drugo, iako je fudbal počeo da igra tek u 16. godini.

- Živeli smo veoma skromno. Kad bih se kući vraćao sa fudbala, znao sam da nema hrane na stolu, pa bih jeo kod prijatelja. Nisam mogao da odem kod majke u sobu i pitam: "Mama, zašto nema hrane?" Uvek je radila i to poslove čistačice. Otac je još radio u Nigeriji. Kada majka nije bila kod kuće, čuvala me starija sestra - pričao je nedavno Lukman u dokumentarcu koji je snimljen o njemu.

Do 2019. godine je nosio dresove mlađih selekcija Engleske, a onda je 2022. godine odlučio da obuče dres zemlje u kojoj su mu rođeni roditelji. Vratio je emocijom i blistavim fudbalskim talentom i njima i svojoj otadžbini. Postao je junak Atalante koji je stao uz rame Di Stefanu, Puškašu, Hajkensu. Samo oni, pa sada Lukman su postizali po tri gola u finalu nekog od najvećih evropskih klupskih takmičenja, pa je mladi Nigerijac već sada ispisao na fudbalskom terenu svoje životno delo.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!