LOVOROV VENAC NA SPOMEN-PLOČU: Fudbaleri Vojvodine obeležili 110 godina od osnivanja kluba

S. B.

06. 03. 2024. u 14:45

NA spomen-ploču kuće u Temerinskoj ulici broj 12, gde je u štrikerajskog radionici čika Save Šijakova na današnji dan pre 110 godina osnovan fudbalski klub Vojvodina, Đorđe Vujkov, nekadašnji, i Lazar Jovanović, sadašnji prvotimac novosadskog superligaša, postavljanjem lovorovog venca, obeležili su poseban jubilej.

ЛОВОРОВ ВЕНАЦ НА СПОМЕН-ПЛОЧУ: Фудбалери Војводине обележили 110 година од оснивања клуба

S.B.

Njima su podršku pružili nekadašnji igrači, predstavnici nekoliko generacija kluba, Laslo Lerinc, Vasa Pušibrk, Mićo Vranješ, Dragan Žilić, Miladin Purać… rukovodioci Jovan Smederevac, Dušan Aćimović, Milorad Kosanović, Ljubomir Apro…

Tom prilikom je Petar Đurđev, član klupske uprave, direktor Istorijskog arhiva Novog Sada, okupljenim predstavnicima kluba, igrača, veterana i navijača istakao značaj osnivanja „stare dame“ za grad i srpski fudbal.

– Na tromeđi Podbare, Salajke i Rotkvarije, 6. marta 1914. godine, grupa srpskih mladića, nošeni ljubavi prema sportu i gradu, osnovali su svoj klub kako bi prikazali sebe u što boljem svetlu i želju za nacionalnom emancipacijom. Iz te dečačke zanesenosti i ljubavi razgranalo se sportsko društvo koje nas je uvezalo u njegovu istoriju, postalo deo našeg identiteta i naše ljubavi. Ko je mogao da pomisli tada da će se izroditi takvo sportsko društvo koje će dati takve velikane koji su proneli ime Novog Sada, Vojvodine i naše države Srbije širom sveta - obratio se Đurđev.

On je takođe naglasio da veliki ljudi koji su nosili crveno-beli dres i koji su posvetili svoj život u organizaciju kluba, učinili su da Vojvodina postane jedna od centralnih tema i identiteta Novog Sada.

- Istina je da su Vojvodina i Novi Sad neraskidivo vezani. Voša predstavlja lepo lice našeg grada. Činjenica da postoji 110 godina na ovom tlu, vredno je poštovanja, a to je jedino bilo moguće kroz žrtvu, odricanje i veliki rad. Poštovani veterani, hvala vam za sve što ste učinili za naš klub, da Vojvodina bude velika. Što ljubav rodi, to vekove živi, dokaz je i ovo naše okupljanje posle 110 godina, ovde smo, svi zajedno, ujedinjeni u našoj ljubavi prema Vojvodini i Novom Sadu – zaključio je Đurđev.

Đorđe Vujkov, jedna od klupskih legendi

Bivši as Vojvodine, pouzdani bek iz generacije sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog veka, Đorđe Vujkov, kome je danas pripala čast da položi lovorov venac na kuću u kojoj je osnovan klub, treći je na listi igrača sa najviše nastupa na zvaničnim utakmicama u dresu kluba sa „Karađorđa“.

On je u periodu od 1973. do 1982. godine upisao 275 zvaničnih nastupa, odnosno čak 527 računajući i prijateljske utakmice.

Takođe, rekorder je i po broju nastupa za mladu reprezentaciju SFRJ, za koju je odigrao 23 meča, a ujedno je bio i član selekcije koja je osvojila Evropsko prvenstvo za mlade 1978. godine. Dres A reprezentacije Jugoslavije nosio je na četiri takmičarske utakmice.

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)