ENGLESKA JE ZGROŽENA: Kako je ono što se desilo posle meča koji je igrala Zvezda izazvalo skandal u Premijer ligi (VIDEO)

Novosti online

04. 03. 2024. u 19:07

ENGLESKA je ovih dana prilično zatečena ponašanjem navijača.

ЕНГЛЕСКА ЈЕ ЗГРОЖЕНА: Како је оно што се десило после меча који је играла Звезда изазвало скандал у Премијер лиги (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Nakon što su tamošnji navijači "počeli da imitiraju Ruse", o čemu su vam "Novosti" već pisale u članku o povećanju huliganzma na Ostrvu, desio se i jedan skandal.

Naime, tokom gradskog derbija u Mančesteru, u kome su se sastali branilac titule u Premijer ligi, Siti, i Junajted, jedan od navijača domaćih zgrozio je mnoge.

On je, naime, pred 66. godišnjicu pada aviona u kojem je poginulo osam fudbalera Mančester junajteda, provocirao gostujuće navijače gestikulacijom kojom je proslavljao tu tragediju:

Engleski  mediji danas javljaju da ga je policija identifikovala i uhapsila zbog ovog sramnog ponašanja.

Minhenska tragedija

Podsetimo, fudbaleri Crvene zvezde i Mančester junajteda odigrali su 3:3 tog 5. februara 1958. godine Beogradu u revanšu četvrtfinala Kupa šampiona.

Engleski klub je prošao u polufinale, jer je u prvoj utakmici slavio sa 2:1.

Avion sa fudbalerima Mančester junajteda poleteo je sutradan iz Beograda, a sleteo je u Minhen da dopuni gorivo. Nesreća se dogodila prilikom trećeg pokušaja poletanja aviona po snežnoj mećavi, a tom prilikom poginula su 23 putnika, od čega osmorica fudbalera, kao i trojica članova kluba.

Igrači Mančester junajteda koji su stradali u ovoj nesreći bili su: Rodžer Barn (28 godina), Edi Kolman (21), Mark Džons (24), Dankan Edvards (21), Lijam Velan (22), Tomi Tejlor (26), David Peg (22) i Džof Bent (25).

Posle ove tragedije Zvezda je predložila čelnicima UEFA da se Kup šampiona u toj sezoni prekine i da se Mančester junajted proglasi šampionom Evrope. Međutim, Evropska fudbalska unija je odbila predlog, a u nastavku takmičenja Real Madrid je stigao do svoje treće uzastopne titule. 

Junajted se digao iz pepela i deset godina kasnije postao prvi engleski tim koji je osvojio Kup šampiona. Učinio je to najviše zahvaljujući preživelima, menadžeru Metu Bazbiju i Bobiju Čarltonu, ali za heroja Minhena proglašen je golman Hari Greg koji je tragičnog dana iz zapaljene olupine izvukao nekoliko ljudi, među njima i Čarltona i teško povređenog Bazbija, kao i suprugu jugoslovenskog diplomate Veru Lukić.

- Postoji hrabrost, a postoji i ono što je uradio Hari Greg u Minhenu - govorio je kasnije Džordž Best, koji je kao junior iz poštovanja čistio kopačke legendarnom golmanu.

Greg je preminuo 2020, deset dana posle 62. godišnjice tragedije.

BONUS VIDEO TRAGEDIJA „BEZBIJEVIH BEBA“: Sećanje na fudbalere Mančester junajteda koji su stradali u avio-nesreći

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)