FK BARSELONA: ''Superliga otvara put novom fudbalskom takmičenju u Evropi''

Filip Milošević

21. 12. 2023. u 14:58

Fudbalski klub Barselona saopštio je danas da je zadovoljan odlukom Evropskog suda pravde, koji je ranije danas presudio da su nezakoniti propisi po kojima se zabranjuje klubovima da osnuju i učestvuju u Superligi, prenose španski mediji.

ФК БАРСЕЛОНА: Суперлига отвара пут новом фудбалском такмичењу у Европи

FOTO: AP

Evropski sud pravde presudio je da su nezakoniti propisi Evropske fudbalske unije (UEFA) i Međunarodne fudbalske federacije (FIFA), koji zabranjuju klubovima da se priključe Superligi.

Evropska Superliga je projekat koji je 12 klubova pokrenulo u aprilu 2021, ali su zbog kritika javnosti to takmičenje napustili Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Totenhem, Inter, Milan, Atletiko Madrid i Juventus. Projekat Superlige su podržali Real i Barselona.

- Kao jedan od klubova u promociji Superlige, Barselona smatra da odluka otvara put novom fudbalskom takmičenju visokog nivoa u Evropi koje prkosi monopolu u svetskom fudbalu i želi da pokrene nove diskusije o putu koji bi evropska takmičenja trebalo da imaju budućnosti", navodi se u saopštenju Barselone.

Katalonski klub ističe da je od svog osnivanja 1899. godine bio pionir u svetu sporta.

- Barselona smatra da je potrebno osnovati Superligu koju je predložila kompanija A22. Trebalo bi da se odredi i sistem takmičenja, koji će se baviti velikim brojem utakmica i regulisati finansijski fer-plej. Ovaj sistem mora da poštuje održivost domaćih takmičenja. Još jednom ponavljamo da podržavamo projekat Superlige koja podstiče konstruktivnu debatu između domaćih i međunarodnih fudbalskih tela, koju je danas potvrdio i Evropski sud pravde - navodi se u saopštenju Barselone.

Španska La liga saopštila je da je projekat Superlige sebičan i elitistički model.

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave