AJAKS NA PRAGU DEBAKLA: Mnogi velikani svetskog i evropskog fudbala bili su drugoligaši...

Stefan Rajić

02. 11. 2023. u 11:00

POSRNUĆE fudbalera Ajaksa ove sezone moglo bi da bude istorijsko. "Kopljanici" mogu da se pohvale lepim podatkom da su igrali u svakoj sezoni najjačeg ranga holandskog fudbala. Od formiranja Eredivizije 1956. godine, ekipa iz Amsterdama ima privilegiju da se šepuri kao jedan od samo četiri tima, uz Utreht, PSV i Fejenord, koji nije ispadao. Situacija je trenutno toliko očajna, da je četvorostruki prvak Evrope zalepljen za dno tabele holandskog prvenstva sa tek pet bodova, a svi simpatizeri opravdano se plaše da bi na kraju sezone mogli da dotaknu najnižu tačku u 123-godišnjoj istoriji kluba.

АЈАКС НА ПРАГУ ДЕБАКЛА: Многи великани светског и европског фудбала били су друголигаши...

FOTO: Tanjug/AP

Ako se pogledaju ostale lige, pogotovo najjače na Starom kontinentu, skoro svi velikani iskusili su makar jedan "mračan" trenutak i ispadanje u niži rang.

u Italiji, od formiranja Serije A 1929. godine, samo je Inter konstatno imao status prvoligaša. Stepenik niže padali su Napoli, Fiorentina, Roma, Milan, dok je zbog čuvenog skandala oko nameštanja utakmica 2006. godine i čuvenog "kalčopolija", Juventusu ukinut status prvoligaša odlukom Fudbalskog saveza Italije. Juve je poslednje "zvučno ime" u novijem dobu, koje je ispadalo u drugi rang, a u Seriji B zadržao se tek jednu sezonu. U toj generaciji igrali su Alesandro del Pjero, Đanluiđi Bufon, David Trezege, Pavel Nedved, Đorđo Kjelini, Mauro Kamoranezi...

Boka jedina sve preživela

U ARGENTINI, jedino Boka juniors može da se pohvali da je svaku sezonu odigrala u prvom rangu tamošnjeg fudbala. Drugi velikan, River, doživeo je najgori trenutak u istoriji kluba 2011, kada je ispao u niži rang. Tada su izbili neredi na tribinama, ali i na ulicama, a više od 500 ljudi bilo je povređeno.

U Brazilu Flamengo nikada nije osetio gorčinu ispadanja. Bili su crno-crveni nekoliko puta blizu najgoreg scenarija tokom devedesetih prošlog veka, kao i početkom novog milenijuma, ali su uspevali da se izvuku. Doduše, tim za koji je nastupao Dejan Rambo Petković, tokom pedesetih jedno vreme nije uopšte nastupao u domaćem šampionatu.

U Španiji je La Liga oformljena iste sezone kao i u Italiji. Samo tri kluba imala su čast da budu uvek deo elite. Neizostavni velikani Real Madrid i Barselona imaju najviše titula - 35 "kraljevi" i 27 Katalonci. Međutim, retko bi ko iz prve ispalio ime Atletik Bilbaoa, trećeg preostalog člana koji je tokom 94 godine stalno bio deo najvišeg ranga. Podvig je to vredan divljenja, ako se zna da je filozofija Baskijaca da u klubu mogu da budu samo fudbaleri rođeni u ovoj pokrajini.

Ako bi se gledala Prva dizivizija Engleske, čije se postojanje kao najvišeg ranga vodilo sve do formiranja Premijer lige 1992, svaki tim makar jednu sezonu provodio je izvan elite. A za 29 sezona PL, samo šest timova je svake sezone u najvišem rangu: Arsenal, Liverpul, Mančester junajted, Totenhem, Everton, Čelsi. "Karamele" zasad odolevaju, iako su u proteklih nekoliko sezona bile na ivici. "Plavci", uprkos basnoslovnim ulaganjima imaju razočaravajuću godinu, ali opstanak, ipak, ne bi trebalo da se dovodi u pitanje.

Nesalomiva "velika četvorka"

VELIKA četvorka u jugoslovenskom fudbalu, nikada se nije našla u drugoj ligi. Otkako su osnovani, Crvena zvezda i Partizan, nisu ispadali, a isto tako u Hrvatskoj su nesalomivi Dinamo Zagreb i Hajduk iz Splita.

U Nemačkoj, Bundesliga ustanovljena je tek 1965, a pre toga svi su se suočavali sa eliminacijom, pa čak i moćni Bajern. Tokom pedesetih, bivali su na rubu opstanka i egzistencije. Međutim, jedino je bavarski gigant bivao svaku godinu deo bitke za "salataru" otkako je formirana Bundesliga. Bajer Leverkuzen stigao je u društvo najboljih 1979, Volfsburg 1997, Hofenhajm 2008, a Augzburg 2011, a zajedničko im je da se više nisu vraćali u popularnu "cvajtu".

A u francuskoj, nema "preživelih", svaki tim, bivao je u drugoj ligi ili niže u jednom periodu. U Škotskoj, Seltik i Aberdin su uvek u eliti, a Rendžers je pre jedne decenije zbog bankrota izbačen u "beton ligu". Deo portugalskog šampionata uvek su bili Porto, Benfika i Sporting, u Grčkoj, PAOK, Olimpijakos i Panatinaikos, a u turskoj Fenerbahče, Galatasaraj i Bešiktaš.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)