A POSLE 17 GODINA... Upravo je okončana fudbalska afera "Kalčopoli"!

Novosti online

24. 10. 2023. u 22:56

Jedan od najčuvenijih sportskih skandala svih vremena, kada je 2006. više italijanskih fudbalskih klubova, ali i njihovih čelnika, te fudbalskih sudija, uhvaćeno u dogovoranju koji arbitri će koje utakmice suditi (i tako, po svoj prilici, uticati na ishod mečeva, mada same "nameštaljke" rezultata nisu dokazane), taj čuveni "Kalčopoli" tokom kog je Juventusu oduzeta titula, a on izbačen u drugu ligu - danas, 24. oktobra 2023, zvanično je završen.

А ПОСЛЕ 17 ГОДИНА... Управо је окончана фудбалска афера Калчополи!

Foto: AP

A okončan je - potezom Juventusa.

Naime, torinska "stara dama" je već godinama pokušavala da dođe do finansijske kompenzacije za, kako je ona to definisala, "nepoštenu štetu" koju je klubu donelo oduzimanje titule. Uz taj ekonomski aspekt, žalba je sadržala i poništavanje naknadne dodele šampionskog trofeja Interu.


Međutim, 13. oktobra 2023., predsednik Juvea, Đanluka Ferero, potpisom na obaveštenje o povlačenju žalbe okončao je ovaj postupak kod najvišeg administrativnog suda Italije i, kako je prošlo deset dana od tog poteza - od ovog utorka više ne postoji žalbeni postupak torinskog kluba, a time je stavljena i tačka na 17 godina staru priču "Kalčopoli".


Ona će, naravno, nastaviti da živi u sećanjima i italijanskih ali i svetskih ljubitelja fudbala. 


Jer, nikada pre se nije desilo da je u velikoj akciji istražih organa toliko čelnika sportskih klubova, ali i sudija, bilo prisluškivano, niti se desilo da je pronađeno toliko dokaza o nameri da se steknu povoljniji uslovi za ostvarivanje dobrog rezultata.

Šta je Kalčopoli, ko je sve i kako kažnjen?

Iako mnogi "Kalčopoli" nazivaju skandalom vezanim za nameštanje utakmica, nijedan dokaz o samim nameštaljkama nije otkriven, ali je za presude o kaznama (a bilo ih je mnogo) bila dovoljna i namera da se "igra van pravila igre".


Juventus je najdrastičnije sankcionisan - oduzeta mu je titula iz sezone 2004/2005, stavljen je na poslednje mesto tabele Serije A za sezonu 2005/2006 i naredne, 2006/2007, morao je da igra u drugoj ligi Italije, Seriji B.

Milan je ostao bez 30 bodova za sezonu 05/06 (opstao je u ligi) i jedan meč je morao da igra iza zatvorenih vrata, Fiorentini je zabranjen nastup u Ligi šampiona 2006/2007 i dva meča je morala da igra bez publike, Lacio je dobio zabranu da iste te sezone igra u Kupu UEFA, a takođe je dve utakmice igrao bez gledalaca, dok je Ređina kažnjena sa 100.000 evra, njen predsednik sa 30 hiljada i zabranom rada u fudbalu dve i po godine.

Skoro svi pojedinci se - izvukli!


Kažnjeni su bili i brojni drugi pojedinici, koji su potom u žalbenim postupcima uspeli da izbegnu odlaske iza rešetaka, bilo obaranjem prvostepenih presuda, bilo igranjem na kartu "zastarelosti".

Ali, prvobitnim odlukama suda, Juventusov Lućano Mođi je dobio petogodišnju zabranu rada u fudbalu i pet godina i četiri meseca zatvora (oslobođen optužbi 2015), a njegov kolega Antonio Điraudo je dobio pet godina zabrane + tri godine zatvora, a takođe je oslobođen optužbi 2015.

Predsednik sudijske organizacija Tulio Laneze je 30 meseci morao da bude van fudbala, a kažnjeni su još i gazda Lacija Klaudio Lotito (30 meseci van fudbala + 17 meseci zatvora), tadašnji potpredsednik Milana Adrijano Galijani (9 meseci van fudbala), arbitar Pjerluiđi Paireto (42 meseca suspenzije + 16 meseci zatvora), Fiorentinin gazda Dijego dela Vale (45 meseci suspenzije + 15 meseci zatvora) i tako dalje, i tako dalje.


Posle skoro jedne decenije istrage i sudskih postupaka, skoro sva optužena lica su izbegla zatvorske kazne zbog zastarelosti postupka (u to vreme, sportska suđenja su morala da se okončaju za četiri godine, a obična za 7,5 godina), osim što je jednogodišnja zatvorska kazna potvrđena sudiji Masimu de Santisu.


I, sada, posle 17 godina otkako je sve počelo, stavljena je tačka. Na "Kalčopoli". Ali, u italijanskom fudbalu je, zapravo, i dalje sve veoma burno. 


Pratite ga i dalje uz portal "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Barselona proslavila titule: Hiljade navijača pozdravilo fudbalere i fudbalerke 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)