FIFA PUŠTA RUSE DA IGRAJU! ALI, TU JE NOVI USLOV: Ekipa ne može da se zove "reprezentacija Rusije" već ovako!

Tanjug

04. 10. 2023. u 17:31

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odobrila je ruskim selekcijama uzrasta do 17 godina povratak u međunarodna takmičenja i ublažila dosad potpunu suspenziju Rusije zbog rata u Ukrajini, ali... Uz jedan novi uslov.

ФИФА ПУШТА РУСЕ ДА ИГРАЈУ! АЛИ, ТУ ЈЕ НОВИ УСЛОВ: Екипа не може да се зове репрезентација Русије већ овако!

foto: FSS

Kako javlja ruska novinska agencija "RIA Novosti", povratak pomenutih ruskih mladih ekipa (na svetska prvenstva, koja su pod jurisdikicijom FIFA) biće moguć samo ako, posle izborenog plasmana, Rusi budu pristali da igraju bez zastave, himne, ali i naziva "reprezentacija Rusije".

Naime, te selekcije će morati da nose naziv "Tim Ruskog fudbalskog saveza".

Uz to, igraće u "neutralnim bojama", odnosno onim koje ne simbolizuju rusku zastavu (belo-plavo-crvena trobojka), a ni u jednom trenutku kvalifikacionog procesa za svetska prvenstva - neće moći da budu domaćini na teritoriji svoje države.

Savet FIFA, kojem predsedava predsednik svetske kuće fudbala Đani Infantino, održao je onlajn sastanak i tom prilikom, pored pomenute odluke o kadetskim selekcijama Rusije, još jednom je "osuđena invazija na Ukrajinu", koju ruska strana zove "specijalnom vojnom operacijom" i potvrđeno da će tek po okončanju tog sukoba - biti dozvoljeno odraslim osobama da se, u ime Rusije, ili kao članovi tamošnjih klubova, nadmeću u FIFA takmičenjima.

Podsetimo, Savet FIFA broji 37 članova, uključujući i devet iz Evropske fudbalske unije (UEFA).

Sastanak je održan osam dana otkako je UEFA izazvala podele među svojim članicama, kada je odobrila ruskim mladim selekcijama povratak u takmičenja (prva pruilika da se to desi su kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo do 17 godina, koje počinju ovog meseca).

Rusija je suspendovana iz međunarodnih takmičenja od napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a osam država (baltičke, skandinavske, te Poljska, Švajcarska i sama Ukrajina) su najavile da će bojkotovati utakmice protiv ruskih timova.

Odluku o vraćanju mladih selekcija Rusije UEFA je obrazložila da deca ne bi trebalo da budu kažnjena zbog postupaka odraslih.

BONUS VIDEO: Nestvarno - ovo su Rusi zasvirali kada su fudbaleri Zvezde izašli na teren u Sankt Peterburgu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)