"DOK SMO MI PEVALI 'HEJ SLOVENI', ONI SU..." Predrag Mijatović objasnio zašto su Hrvati posle raspada SFRJ bili bolji od Srbije u fudbalu

Novosti online

27. 09. 2023. u 19:57

PREDRAG Mijatović je jedan od najboljih fudbalera koji su nosili dres naše reprezentacije, a to "naše" se menjalo - od SFRJ, preko SR Jugoslavije, do Srbije i Crne Gore. A upravo on je danas zanimljiv hrvatskoj javnosti jer je pojasnio zašto su tamošnji "vatreni", posle raspada nekadašnje "velike države južnih slovena" bili uspešniji od Srba (i Crnogoraca) u fudbalu.

ДОК СМО МИ ПЕВАЛИ ХЕЈ СЛОВЕНИ, ОНИ СУ... Предраг Мијатовић објаснио зашто су Хрвати после распада СФРЈ били бољи од Србије у фудбалу

Foto: N.Paraušić

Evo kako splitska "Slobodna Dalmacija" to javlja svojim čitaocima:

"... u razgovoru za srpski Magazin biznis Mijatović je dao svoje mišljenje o tajni uspeha Vatrenih:

- Kad razgovaram s Lukom Modrićem, a i s ostalim igračima, vidim da su u samom startu, što se tiče nacionalnih odnosa, malo ispred nas. Pokušavam da shvatim zašto je to tako i onda se setim svoje generacije. Recimo, bio sam Jugosloven, pa sam bio Srbin i Crnogorac. Hrvati su se tada odvojili od Jugoslavije, a moja generacija je ostala Srbija i Crna Gora. Još smo imali himnu "Hej, Sloveni" koju su pevali oni koji su se osećali Jugoslovenima, neki nisu, a Hrvati su imali himnu koju su svi zajedno pevali i držali ruke na prsima od samog početka. ... Sve su to prednosti koje su imali u odnosu na nas – rekao je Mijatović.

Predrag Mijatović kao reprezentativac Savezne republike Jugoslavije / FOTO: EPA

Sledeći faktor koji je istakao je i disciplina:

- Druga stvar, mislim da su Hrvati disciplinovaniji od nas, a možda i poslušniji od nas. Ovo govorim iz ličnog iskustva. Recimo, reprezentacija Jugoslavije koja je 1987. igrala u Čileu - okosnicu su činili Hrvati, tada kao Jugosloveni. Bili su to Prosinečki, Boban, Šuker, Pavličić, Štimac, Jarni, dakle njih šest, a selektor je bio Mirko Jozić, takođe Hrvat. I slušali su ga. Recimo, Jozić odluči da me zameniti, a ja nervozan, pa mu mašem, pa ga komentarišem... Ali kad zameni Bobana, Prosinečkog ili Jarnija, ne prave nikakav problem. Oni su to prihvatili kao normalno. E, to je disciplina koju nismo imali.

Luka Modrić, kapiten hrvatske reprezentacije sa srebrom sa Mundijala / FOTO: Tanjug/AP

Treća i poslednja stavka, je ona bez koje se ne može.

- Postoji i treća karakteristika zašto su Hrvati uspešni, a to je talenat. Ali u tome smo, po meni, potpuno ravnopravni. A mi smo talentovana nacija. Ovo je područje talenta ne samo u fudbalu nego i u drugim sportovima. Ali, disciplina i osećaj nacionalnog ponosa i pripadnosti moraju dovesti od talenta do vrhunskog rezultata - zaključio je Predrag Mijatović".

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)