SVI ZNAJU KO SU "GROBARI" I "DELIJE": A znate li ko su u Srbiji "gerge", "klošari", a ko "rendžeri"?

A. I.

23. 08. 2023. u 17:58

NAVIJAČI su sastavni deo fudbalskih mečeva. Uz klub kada je na vrhu, ali i kada sa njega padne. Sve pobede, ali i svi porazi protkani su ljubavlju onih najvernijih, a u Superligi Srbije gotovo svi klubovi imaju organizovanu navijačku podršku.

СВИ ЗНАЈУ КО СУ ГРОБАРИ И ДЕЛИЈЕ: А знате ли ко су у Србији герге, клошари, а ко ренџери?

Foto: M. Vukadinović

Dve najveće navijačke grupe u Super ligi a i celoj Srbiji su veliki rivali “delije” i “grobari” a po brojnosti na trećem mestu je “firma”, navijačka grupa Vojvodine. 

Nedavno su na jugu Srbije u organizaciji  "meraklija" organizovali i proslavu povodom stogodišnjice Radničkog iz Niša, a tamo je uz sjajan koncert centar grada zasijao pod svetlosti bakljade i vatrometa. 

FOTO: A.Ilic

Organizovanu navijačku grupu od superligašima ima i Čukarički čije se najvernije pristalice zovu “brđani”.

FOTO: KK Partizan/Tviter

Grobari

Reč je o jednoj od najmalobrojnijih grupa, osnovanoj još devedesetih, koja se na početku aktuelne sezone pojavljivala na istočnoj tribini stadiona na Banovom brdu ali ih već duže vreme nema na utakmicama. Formalno - svoju grupu ima i Javor iz Ivanjice, svega nekoliko puta su se u prethodnim godinama pojavljivali na utakmicama na južnoj strani stadiona u Ivanjici. 

Foto: N. Paraušić

Firma

Lučanska Mladost je dugi niz godina imala organizovanu podršku sa tribina a grupa se zvala “uranijum boys”. Trenutni status grupe je neaktivni, ali su se okupili poslednji put kada je klub igrao u evropskim kvalifikacijama. 

Treba reći da se na istočnoj strani stadiona u Lučanima, ne na mestu gde su bili stacionirani “uranijum boys” već na drugom ka jugu u poslednje vreme može videti zastava FK Mladost okačena na ogradu tribine.

Imena navijačkih grupa u Superligi Srbije 

Radnički Niš (meraklije), Crvena zvezda (delije), Čukarički (brđani) TSC (bećari), Javor (gerge), Mladost (uranium Boys), Spartak (plavi marinci), Partizan (grobari), Vojvodina (firma), Novi Pazar (torcida), Železničar (rendžers - neaktivni), Voždovac (invalidi) Radnik Surdulica - nema, IMT (klošari), Radnički Kragujevac (crveni đavoli) i Napredak (jakuze)

BONUS VIDEO: Upaljeni reflektori na novom stadionu u Loznici 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)