FRANCUSKI HULIGANI BI DA SEKU TRI PRSTA VLAHOVIĆU: Skandal u Parizu, a iza svega stoji - neverovatna greška? (FOTO)

A. I.

16. 07. 2023. u 22:16

SRPSKI fudbaler Dušan Vlahović nadomak je prelaska u redove Pari Sen Žermena, a o tome koliko je transfer zapravo blizu govori i oštra reakcija navijača "svetaca".

ФРАНЦУСКИ ХУЛИГАНИ БИ ДА СЕКУ ТРИ ПРСТА ВЛАХОВИЋУ: Скандал у Паризу, а иза свега стоји - невероватна грешка? (ФОТО)

Foto: FSS

Oni su ispred Parka Prinčeva razvili transparent na kom je pisalo:

- Vlahoviću, ako dođeš u Pariz, odseći ćemo ti tri prsta!

Ipak, iza skandaloznih pretnji navijača Parižana krije se jedan veliki nesporazum.

Srpski napadač je nedavno nosio majicu sa mapom Srbije na kojoj se vidi Kosovo i Metohija kao sastavni deo naše države. Sa njim se na toj fotografiji nalaze i Nemanja Radonjić, kao i Stefan Mitrović.

Iako je ovakav pozdrav prisutan u srpskom društvu još od srednjeg veka, nijanse ga razlikuju od nacističkog znaka raspoznavanja poznatog kao Kinenov pozdrav. Upravo u tome leži razlog zbog čega francuski navijači prete Srbinu odsecanjem tri prsta.

Foto: FSS

Prosto, navijači PSŽ-a, uopšte ne ulazeći u srpsku varijantu podizanja tri prsta, pomislili su da Vlahović veliča nacističke ideje, jer su njima takve scene daleko poznatije od srpskih proslava na pomenti način.

Šta znače tri podignuta prsta?

Pozdrav sa tri raširena prsta (palac, kažiprst i srednji prst, i dva savijena prsta) u Srbiji je u maltene ovdašnji "zaštitni znak" još iz srednjeg veka. Karakteriše oličenje pobede ili radosti. Tri prsta imaju, naravno, religijsku pozadinu - simbol su svetog trojstva, ali se isprva koristilo pokazivanje tri spojena prsta, kao kada se pravoslavci krste. Potom je 90-ih godina 20. veka na pojedinim mitinzima počelo da se "Srbuje" podizanjem tri raširena prsta, što baš i nije bilo svojestveno ovdašnjem većinskom narodou, a u poslednje vreme se sve više nacionalno svesnih ljudi na javnim mestima upravo "pozdravlja" ili proslavlja nešto - podizanjem tri spojena prsta.

Zanimljivo je da se u Švajcarskoj i Vatikanu pozdrav podizanjem tri pomenuta prsta koristi kao oličenje zakletve, a u Francuskoj je svojevrsni amblem "ruke pravde", kao i nekadašnje kraljevske moći. Samo poreklo nije poznato.

Problem kod navijača PSŽ-a i situacije sa Vlahovićem je što je pristalicama "svetaca" samo poznato da su u nacističkoj Nemačkoj i fašističkoj Italiji tri prsta korišćena kao pozdrav.

Nemačka, je inače, zabranila taj pozdrav.

BONUS VIDEO: Barselona proslavila titule: Hiljade navijača pozdravilo fudbalere i fudbalerke

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)