DAN ZA CRVENO-BELU ISTORIJU: Zvezda pobedila Voždovac i oborila neverovatan rekord!

Novosti online

08. 05. 2023. u 20:54 >> 20:55

CRVENA zvezda je nastavila seriju uspeha Superligi Srbije, a u 4. kolu Plej-ofa ne samo da je pobedila Voždovac sa 0:2, nego je šampion ispisao novu stranicu klupske istorije. I to ne zbog petnaeste uzastopne pobede nad "zmajevima".

ДАН ЗА ЦРВЕНО-БЕЛУ ИСТОРИЈУ: Звезда победила Вождовац и оборила невероватан рекорд!

FOTO: FK Crvena zvezda

Naime, ekipa iz Ljutice Bogdana je postavila novi klupski rekord po broju mečeva u nizu bez poraza u prvenstvu.

Dosadašnji rekord držala je generacija iz perioda 2019-2021, koja je imala 57 takvu utakmicu (od 14. oktobra 2017. do 20. aprila 2019.).

Sada je to nadmašeno, jer je na čak 58 takmičarskih nastupa produžen Zvezdin niz superligaške nepobedivosti, niz koji je započet u jesen 2021, posle poraza u Surdulici od Radnika.

Što se tiče duela sa Voždovcem, "kombinovani" tim novog/starog šampiona naše zemlje je odmah stavio do znanja domaćinu kakve su mu ambicije:

Već u šestom minutu Zvezda je povela, i to golom povratnika u ekipu, oporavljenog napadača Aleksandra Pešića, koji je glavom sproveo u mrežu centaršut Kange iz kornera.

Usledio je malo "uspavaniji" deo utakmice, kada se o prilikama radi, ali i dodatno emotivan, jer su Zvezdini navijači, koji iz poštovanja prema žrtvama dva prošlonedeljna masakra nisu pevali, priredili koreografiju baš njima u čast.

U završnici poluvremena gosti su malo pojačili ritam, stvorili tri solidne prilike, a i pogodili prečku kada je jedna od brojnih dobrih intervencija golmana Katića promenila putanju lopte posle šuta Lazara Nikolića.

Strepeo je na drugoj strani terena Katićev kolega Vasiljević posle velikog predaha, jer su "zmajevi" malo "raširili krila" i ostavili značajno bolji utisak nego u uvodnih 45 minuta, ali...

Mreža koja se tresla bila je ona koju je čuvao pomenuti Katić. Jer, posle nove serije njegovih dobrih odbrana, matirao ga je najmlađi akter na terenu, rođen 2005. godine.


U 73. minutu je Jovan Mijatović, koji je minut ranije ušao u igru, uspeo da se izvrsno, jednim potezom, oslobodi trojice čuvara, a onda je od četvrtog bio brži - posle okreta je uputio udarac iz srca kaznenog prostora i udvostručio prednost gostiju.

Od tog trenutka, ako se izuzmu dva dalekometna pokušaja Pantovića da prepolovi zaostatak, ritam meča je splasnuo, pa je prilično mirno okončan ovaj duel koji će biti upisan u stranice klupskih rekorda kluba s Marakane.

Voždovac - Crvena zvezda 0:2

87' - Bliži se kraj meča, bliži se istorijski uspeh Zvezde, o kome ćemo nešto više - posle poslednjeg sudijskog zvižduka.

82' - Malo je splasnuo ritam igre u poslednjih nekoliko minuta...

77' - Voždovac je, definitivno, bolji u drugom poluvremenu nego što je bio u prvom. No, ne da mu se da postigne gol, i pored izglednih prilika za to. Miloš Pantović je sada bio u jednoj takvoj, a šutirao preko prečke.

73' - Najmlađi igrač na terenu (Mijatović je rođen 2005. godine) je, samo što je ušao, postigao pogodak, svoj prvi prvenstveni u ovoj sezoni. A učinio je to izvrsno se, jednim potezom, oslobodivši trojice čuvara, a onda od četvrtog bio brži - odmah je uputio udarac iz srca kaznenog prostora (posle okreta) i udvostručio prednost gostiju.

72' - Gol! Jovan Mijatović za 0:2!

71' - Nove izmene u Zvezdi. Katai menja Ivanića i preuzima kapitensku traku, a mladi Mijatović ulazi umesto Stefana Mitrovića.

69' - Andrija Katić, golman Voždovca, ne samo da je dosad dobro branio, već je imao i sreće u poslednjoj akciji Zvezde. Prošetala se lopta kroz kazneni prostor "zmajeva", čuvar mreže domaćih već bio na tlu, ali se onda lopta odbila baš u njegovo naručje, posle pokušaja crveno-belih da udvostruče vođstvo.

68' - Zvezdin rezervista Nikola Mituljikić se izborio za poziciju za šut, a loptu je potom poslao "nebu pod oblake"

63' - Borbena i sve otvorenija igra, jer oba tima igraju "spuštenih gradova".

58' - Trostruka izmena u Zvezdi. Mituljikić, Veljko Nikolić i Rakonjac su ušli, a izašli su Prucev, Kanga i Pešić.

55' - Nova odlična intervencija golmana "zmajeva", Katića. Mitrović je probao da ga udarcem iskosa s leve strane matira, ali se čuvar mreže Voždovca brzo bacio u svoju levu stranu i sprečio da ta snažna "dijagonala" postane pogodak. Nedugo zatim je zaustavio i udarac Gelora Kange sa distance (ne toliko opasan, iako precizno upućen u donji levi ugao).

51' - Umalo da Voždovac ozbiljno ugrozi gol Zvezde. Bila je to idealna prilika za tako nešto, posle centaršuta po zemlji s levog krila, da bi Vujanović očajno zahvatio loptu levom nogom na oko 10 metara od gola gostiju i prokockao nešto što bi moglo da se okarakteriše kao zicer.

50' - Probala je da uzvrati Zvezda. Brzu akciju su odirali Ivanić i Kanga na levom krilu, pa je umesto uobičajenog slobodnog udarca usledio centaršut koji sekund kasnije, a Pešićev pokušaj glavom ovoga puta nije bio opasan kao u 6. minutu ove utakmice.

46' - Počelo je drugo poluvreme, i to šansom Miloša Pantovića za Voždovac. On se probio po levoj strani, ušao u sredinu i gađao gornji dalji ugao gola Zvezde, a za malo bio neprecizan.

Kraj poluvremena, Zvezda sasvim zasluženo vodi sa 0:1.

45' - Umalo gol! Prečku je pogodio Lazar Nikolić, tačnije odbrana golmana Katića je tamo poslala loptu, samo nekoliko sekundi nakon pomenutog promašaja Azarova. Nikolić je razoran udarac uputio sa 20-ak metara, a samo je intervencija čuvara mreže "zmajeva" sprečila sjajan pogodak.

44' - Promašio je Azarov loptu posle dobro osmišljene akcije prilikom kornera. Ništa od ove prilike za Zvezdu...

39' - Kako odmiče meč, Zvezda je sve konkretnija. U kontri je Ivanić proigrao levo od sebe Pešića, a ovaj levicom naterao golmana Katića da loptu izbaci u korner. 

38' - Posle kornera koji je Kanga izveo sa leve strane Zvezdinog napada, Dragović je loptu glavom prosledio ka Lekoviću a ovaj, takođe glavom, poslao loptu pravo u golmana Voždovca.

35'  - Dve zanimljive akcije, najpre solidna pretnja Voždovca, čiji je centaršut golman Zvezde, Vasiljević, "boksovao", dok su se igrači Zvezde spetljali u kontri 3 na 3.

32' - Konstantno je lopta na polovini koja pripada "zmajevima", a Zvezda i dalje traga za načinom da iz igre dođe do pogotka. Podsetimo, jedini dosadašnji gol desio se posle prekida, tačnije kornera.

25' - NAJTUŽNIJA KOREOGRAFIJA U ISTORIJI "DELIJA": Auh, ovo pogađa pravo u srce (FOTO)

20' - Zvezda ima inicijativu, od početka susreta, iako igra u "kombinovanom" sastavu, no nema nekih izglednih prilika za (novu) promenu rezultata.

15' - Auh, kakva koreografija "delija". Prisutni su navijači Crvene zvezde, ali ne navijaju, kao što smo već objasnili pred početak utakmice, no koreografiju su napravili. I to izuzetno potresnu. Razvijeno je 17 transparenata - sa imenima ubijenih u dva prošlonedeljna masakra...

12' - Evo i kako je Zvezda povela na "krovu":

 

7' - Prvi korner za goste izveo je Kangva, Crvena zvezda tada nije uspela da zatrese mrežu rivala, ali Kanga je potom za nijansu bolje izveo udarac iz ugla i omogućio povratniku u ekipu, oporavljenom Aleksandru Pešiću, da postigne gol protiv ekipe trenera Nikole Puače.

6' - Gol, Zvezda vodi, Pešić je strelac! Glavom posle kornera Kange

3' - Oprobao je udarac Prucev, no preslabo da bi savladao golmana Voždovca

1' - Meč je počeo!

19.00 - Pre početka utakmice, viđena je dirljiva scena, jer je između dve ekipe, na sredini terena, na transaprentu Voždovčana (čiji je nadimak "zmajevi") bilo ispisano:

Srce je zmaja ovih dana tužno, jer u našoj Srbiji desi se nešto ružno

u danu se devet života ugasilo, ni sutra osam nije se spasilo.

Ne osta nam ništa sem da se se molimo, 

svoje biliže još više da volimo.

Za bolje sutra svi da se borimo,

lepšu Srbiju deci da stvorimo!"

Transparent posle dva masakra / FOTO: FK Crvena zvezda

Svi iz tabora Crvene zvezde imali su posebne majice, na kojima su bile fotografije sveća i natpisi Beograd i Mladenovac, sa datumima dva prošlonedeljna masakra.

Fudbaleri Crvene zvezde i Voždovca sa posebnim majicama zbog dve tragedije koje su zadesile Srbiju / FOTO: FK Crvena zvezda

18.55 - Evo i sastava:

Voždovac: Katić - Đorđević, Zečević, Damjanović, Đuričić - Ivezić, Jočić - Vujanović, Nešković, Pantović - Burmaz

Crvena zvezda: Vasiljević - Nikolić, Leković, Dragović, Azarov - Kanga, Kangva - Prucev, Ivanić, Mitrović - Pešić

Uoči meča

Posle tragedije koja se dogodila u Beogradu, kada je 14-godišnjak ubio osam đaka i čuvara osnovne škole "Vladislav Ribnikar", a potom i masakra u okolini Mladenovca, navijači Crvene zvezde su u nedelju doneli novu odluku, da neće bodriti svoje ljubimce na "krovu":

"Iako je prošla trodnevna žalost zbog tragedija koje su se desile u našoj zemlji, gde je stradalo mnogo nevinih ljudi, a mnogo njih je i povređeno, gde su se dve tragedije spojile u jednu nezamislivu, dogovor navijačke grupe Delije Sever je da nema navijanja na utakmici sa Voždovcem.

Ako ništa, bar još jednom da skrenemo pažnju na ove istorijske tragedije i da pokušamo da svojim postupkom odamo poštu preminulima i poželimo da se nikada ništa ni približno ovome više ne desi u našoj zemlji. 

Transparent "delija" na Kup utakmici Napredak - Crvena zvezda / FOTO: FK Crvena zvezda


Pokušaćemo da od utakmice sa Vojvodinom nastavimo gde smo stali pre ove katastrofe koja nas je sve zadesila", navodi se u jučerašnjem saopštenju "delija", koje iz istog razloga nisu bodrile ljubimce ni u Kruševcu, na meču četvrtfinala Kupa s Napretkom.

Podsetimo, dok za goste sa Marakane ovaj susret na stadionu koji se nalazi krovu voždovačkog tržnog centra nema rezultatski značaj jer su oni titulu već odbranili, nema ta utakmica ni za domaće "zmajeve", sedme na tabeli Superlige, veliki značaj: previše su udaljeni (16 bodova) od četvrte pozicije koja vodi na evru-scenu, uz samo četiri meča do kraja sezone.

Srbija tuguje - NEPREGLEDNA KOLONA NA LEŠĆU: Ispraćaj malog Andrije na večni počinak (VIDEO)

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024