BORBA ZA "ZLATNU KOKU": Dinamo Zagreb u opštem haosu

Opšti haos koji vlada u zagrebačkom ”Dinamu” nakon sukoba dve struje, one koju predvodi Zdravko Mamić koji sada živi u Međugorju i njegove pristaše, te struje koja je uz Krešimira Antolića i direktora kluba Mirka Barišića dobiće epilog kroz politiku.

БОРБА ЗА ЗЛАТНУ КОКУ: Динамо Загреб у општем хаосу

Foto EPA

 Maratonska borba dve frakcije nije dala pobednika, a država ne želi ići u gradnju novog stadiona u Zagrebu dok traje sukob. Mamić iz Međugorja poručuje da je odustao od borbe za ”Dinamo”, dok su zaposlene žene u klubu optužile Antolića, bivšeg policajca, za seksualno uznemiravanje i mobing.

Borba za vlast traje jako dugo, sukobi su sve jači, a kompromitovali su se jedni i drugi. Mamić je u svom stilu iznosio eksplozive optužbe dokazujući da su njegovi bliski saradnici koji su mu okrenuli leđa nakon što je osuđen  otišao u BiH skloni korupciji i da ne znaju voditi klub. Maratonske sednice vođstva kluba nisu dale rezultat, umešana je i sportska inspekcija, a sve je to produbilo krizu. Mamićevi ljudi su tvrdili da je golgeter kluba Mislav Oršić prodan ”za siću”, a da klub vode starci preko osamdeset godina. Postavljeno je i pitanje gde je novac od transfera Oršića. U prvenstvu Hrvatske sukob u klubu se nije odrazio na ”Dinamo”, ali je činjenica da se oseća u svlačionici i da igrači ne igraju dobro.

Ipak, glavno je pitanje izgradnja novg stadiona, jer je ovaj u Maksimiru ruglo. Deo tribina uopšte nije u funkciji, sve se raspada i pitanje je kako Fifa dozvoljava međunarodne utakmice na tom stadionu. Napokon je i država pokazala zanimanje da se sruši sadašnji stadion i započne izgradnja novog, koji bi bio za ”Dinamo” i reprezentaciju Hrvatske kada igra u Zagrebu. Zemljište u Maksimiru je u vlasništvu Crkve, pa je i premijer Andrej Plenković razgovarao sa zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanćem da se nađe rešenje.

Ali, svi čekaju da se razreši sadašnje stanje u ”Dinamu” koje je nemoguće i predstavnici države i grada ne žele započeti pregovori sa nijednom stranom. Sada se spominje mogućnost da situaciju u klubu reši ministar pravosuđa Ivan Malenica i da to otvori put za izgradnju novog stadiona. Požuruje i to vrh Hrvatskog nogometnog stadiona, jer je i njima stalo da se brzo dođe do rešenja.

Sledi promena statta kluba, jer samo ona omogućuje da se razvlaste mnogi koji sada polažu ravo da vode klub. Te promene omogućiće izbor nove skupštine, a samim time bili bi razvlašteni oni koji su sada u sukobu. Tako će se sprečiti i prilaz novcu od strane kompromtovanih, a ”Dinamo” je još uvek zlatna koka koja donosi puno para. Sada država grčevito traži ljude koji su bliski sportu a iza njih se ne vuku repovi ni korupcijske afere.Novi članovi skupštine tako ne bi smeli biti povezani ni sa Mamićem, ni sa sadašnjim vođstvom.

Mandat direktora kluba Mirka Barišića traje do sledeće godine i od njega se traži da se odmakne od Antolićeve struje i tako otvori vrata novim ljudima u skupštinu.

Ulazak politike u ”Dinamo” nije neka novost, uvek je bila u bliskom kontaktu sa klubom. I u Mamićevoj eri klub je bio usko povezan sa politikom, ali su političari okrenuli leđa kada su se počele kotrljati afere. Sada se vode iza kulisa razgovori koji će omogućiti da se politika i političko kadroviranje na velika vrata vrate u zagrebački klub.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NOVE INFORMACIJE: Evo u kakvom je stanju sin Dejana Stankovića