UŽAS U TURSKOJ: Usled zemljotresa zatrpano preko 30 sportista u sravnjenoj zgradi, evo šta su spasilačke službe dosad uspele da urade

Novosti online

07. 02. 2023. u 16:35

TURSKA još traga za brojnim ljudima koji su ostali pod ruševinama usled snažnih zemljotresa, a desile su se tokom te potrage i donekle lepe sportske vesti.

УЖАС У ТУРСКОЈ: Услед земљотреса затрпано преко 30 спортиста у сравњеној згради, ево шта су спасилачке службе досад успеле да ураде

Foto: Tanjug/AP

Naime, kako je javio Rvački savez Turske, osam boraca je spaseno iz ruševina.

Ali, mnogo njih je još ostalo pod njima...

U ponedeljak je olimpijski šamion, Turčin Taha Akgjul, saopštio da je zdanje sportskog kluba u proviniciji Kahramanmaraš, u kome je živelo od 30 do 40 boraca, potpuno urušeno, a da su ti sportisti ostali zarobljeni.

Isprva je javljeno da je petorica njih spaseno, a danas je Rvački savez objavio i da ih je još trojica izvučeno.

- Pružavaju se napori spasilačkih službi u potrazi za našim borcima, koji su se našli pod ruševinama nakon zemljotresa u Kahramanmarašu. Do ovog trenutka, broj spasenih je  narastao na osam. Rad se nastavlja zahvaljujući velikoj požrtvovanosti svih spasilaca i veri porodica naših boraca - navodi se u saopštenju.

Prema poslednjim podacima, u dva jača zemljotresa, od kojih je jedan bi 7,8, a drugi 7,5 stepeni, poginulo je više od 4.2 ljudi.

Samo u Turskoj, prema informacijama od utorka u podne po našem, srednjoevropskom vremenu, poginile su 3.432 osobe, a povređeno 21.103, dok je srušeno ili značajno oštećeno više od 6.000 kuća i zgrada. U Siriji je broj poginulih dostigao 800, prema jutrošnjim informacijama tamošnjeg Ministarstva zdravlja.

U Turskoj je objavljena sedmodnevna nacionalna žalost, a evriopski seizmološki zavod je u utorak popodne javio da je primećeno smanjenje broja zemljotresa kao posledica smirivanja tla, što može da raduje sve pogođene ovom katastrofom, te da olakša rad spasilačkih službi.

 

Tektonske ploče - Turska

Turska je seizmički aktivna oblast unutar kompleksne zone sudara između Evroazijske tektonske ploče i Afričke i Arapske ploče. Veći deo turske teritorije leži na Anadolskoj ploči, manjoj po veličini, a omeđenoj dvema velikim zonama raseda, Severnoanadolskim rasedom i Istočnoanadolskim rasedom, na kome se i desila pomenuta seizmička aktivnost koja je dovela do ovih katastrofalnih posledica (epicentar je bio najbliže gradu Kahramanmaraš).

Tektonske ploče u Turskoj / Wikipedia / Mikenorton

Zapadni deo zemlje takođe je zahvaćen zonom veće tektonske aktivnosti u Egejskom moru izazvanom pomeranjem tzv. Helenskog luka ka jugu. 

Najistočniji deo Turske leži na zapadnom kraju "Zagrosovog nabora" i potisnog pojasa, kojim dominira tektonski potisak, što takođe može da izazve zemljotrese ozbiljnije jačine.

 

Bonus video: KATASTROFA UŽIVO - Zgrade u Elbistanu se ruše tokom izveštavanja reportera lokalne televizije

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije