VELIKI SU KROJF, DIJEGO, LEO, ALI JEDAN JE KRALJ: Naše fdbalske legende složne da je Brazilac Pele najbolji fudbaler svih vremena

Nedeljko Iljukić

26. 01. 2023. u 16:44

ON je taj, koji je svojim majstorijama uzdigao fudbal daleko iznad ostalih sportova! Ovom rečenicom je nekadašnji as Crvene zvezde Dušan Savić možda najbolje, u samo jednoj rečenici, opisao zašto je ubeđen da je Edson Arantes Do Nasimento Pele najbolji fudbaler svih vremena.

ВЕЛИКИ СУ КРОЈФ, ДИЈЕГО, ЛЕО, АЛИ ЈЕДАН ЈЕ КРАЉ: Наше фдбалске легенде сложне да је Бразилац Пеле најбољи фудбалер свих времена

Foto: Profimedia

U anketi "Novosti", isto mišljenje su imala još četvorica reprezentativnih sagovornika, Dragoslav Stepanović, Slavoljub Muslin, Zoran Filipović i Ivan Ćurković.

Svi do jednog, tvrde da je Pele ubedljivo najbolji igrač koji je ikada igrao fudbal. On, pa svi ostali. Od Maradone, preko Krojfa, jednog, pa drugog Ronalda, Mesija... Iz ugla naših fudbalskih legendi, dakle, nema dileme ko je "kralj", mada su mnogi posle Mundijala u Kataru potrčali da tu krunu dodele Mesiju, kao i krajem osamdesetih i početkom devedesetih Maradoni.

Dvojica od petorice naših sagovornika su igrala na Peleovom oproštaju od reprezentacije Brazila, u julu 1971. godine, kada je na "Marakani" u Riju skoro 160.000 gledalaca došlo poslednji put da gleda svoju fudbalsku ikonu u žutom dresu sa brojem 10.

I to u duelu sa Jugoslavijom, jer je Pele za rivala na svom oproštaju hteo "evropske Brazilce" i nikog drugog...

Tada 18-godišnji Zoran Filipović je bio starter na utakmici koja se večno pamti, kasnije je svoje mesto u poluvremenu ustupio Nenadu Bjekoviću.

- Kada se pomene ta Peleova utakmica, ja sam i dalje pod utiskom tog događaja. Brazilci su od njega napravili spektakl i to je zaista tako bilo, i na terenu i na tribinama. Bio je vanserijski i vanvremenski igrač. Način igre, osećaj za gol i vrhunsko ponašanje učinili su ga zaista najvećim igračem svih vremena. Uvek s ponosom ističem što sam kao veoma mlad igrač bio deo spektala na njegovom oproštaju. Još pamtim svaki detalj sa te utakmice i njegove suze dok trči počasni krug. U bukvalnom smislu je bio i ostao brazilska fudbalska ikona - kaže nam Zoran Filipović.

Dragoslav Stepanović je na Peleovom oproštaju igrao svih 90 minuta.

- Nemam ni trunku dileme da je Pele najveći fudbaler svih vremena. On je imao tri talenta. Prvo, da izdribla igrača, da igra pravog fudbalskog plejmejkera i da trese mreže. On je bio prava noćna mora za svačiju odbranu. Jednom ga je moj prijatelj Bleki Bogićević upitao, odakle mu takav dar, a Pele mu je odgovorio da ga je sigurno dobio još u kolevci. Otac mu je bio veliki igrač i Pele je pričao svima da samo treba da unapredi svoj talenat i pokaže celom svetu koliko zna i može - priča Stepanović.

Popularni Stepi se setio i detalja sa Peleovog oproštaja sa "Marakane", 1971. godine.

- Molili smo pre utakmice našeg Paviku, Miroslava Pavlovića, da pusti Pelea bar jednom da postigne gol. On se ljutio, nije hteo ni da čuje... I stvarno, Pele na svom oproštaju nije postigao gol, iako je već u prvom poluvremenu sebi napravio tri vrhunske šanse. Pored vanserijskih fudbalskih kvaliteta, imao je i predivne ljudske osobine. Pravi dobričina, uvek srdačan. Sreo sam ga mnogo godina posle tog meča, pričali smo samo pet minuta, a meni se činilo da se poznajemo sto godina - kaže Stepanović.

Slavoljub Muslin je bio jedan od Stepanovićevih i Filipovićevih saigrača u Crvenoj zvezdi. Pelea je gledao uživo u dresu Santosa, na maloj jugoslovenskoj turneji i to kao navijač sa tribina.

- Imao sam 16 godina kada je Pele u Beogradu igrao prijateljski meč sa Zvezdom. Tada sam ga gledao prvi put uživo, bila je 1969, a dve godine kasnije sam gledao iTV prenos i njegov oproštaj od dresa Brazila protiv Jugoslavije. Svako vreme ima svog fudbalskog majstora, ili idola, ali Pele je zaista bio najkompletniji igrač svih vremena. Po meni, nesumnjivo je najbolji igrač svih vremena na svetu, ali sam uvek govorio da je Johan Krojf bio preteča modernog fudbala. Naravno, Maradona je u svoje vreme bio takođe fudbalski velemajstor - kaže Muslin.

Dušan Savić je bio više nego slikovit u svom jasnom stavu da je Pele najbolji fudbaler svih vremena.

- Pele najbolji na planeti, Krojf najbolji u Evropi. U ovoj vrlo jasnoj oceni, nikada nisam imao nikakvu dilemu. Za Pelea su mnogi govorili da je bio fudbalski vanzemaljac i zaista, on je igrom na terenu i ponašanjem van terena bio ispred svog vremena. Svoj prvi od tri pehara prvaka sveta je podigao sa samo 18 godina na Mundijalu u Švedskoj. Odskakao je od ostatka sveta po svemu. Igrački je bio svetlosnu godinu ispred svih. Pazite, on je osvojio i očarao ceo svet u eri bez modernih tehnologija i bez marketinga koji danas pravi čuda - kaže Savić.

Ističe na kraju nekadašnji Zvezdin as šta je bio u stvari Peleov fudbalski oreol.

- Svojom igrom i ponašanjem je činio da i oni pored njega budu još bolji i veći. I zaista mislim da je svojom igrom dodatno učinio da fudbal postane ubedljivo najpopolarniji sport na svetu - zaključio je Dule Savić.

Legendarni golman Partizana Ivan Ćurković takođe ističe Pelea kao najboljeg svih vremena.

- Na svakih 20 godina se na svetu pojavljuje po jedan vanserijski igrač. Kod nas je bio isti slučaj. Prvo Bobek, pa Rajko, pa Džajić i mnogi posle njih. Pele je bio apsolutno najveća fudbalska zvezda na svim meridijanima. Za razliku od nekih koji su svoje prilike da postanu najveći, kao što je Maradona, propustili posle karijere, to nije bio slučaj sa Peleom. Vrhunski na terenu, isti takav van terena, a i posle karijere je ostao omiljen među navijačima. Delovao je kao da nikada nije bio opterećen velikom slavom - zaključio je Ćurković.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri