NEVEROVATAN MEČ U LIGI EVROPE: Ferencvaroš i Crvena zvezda odigrali utakmicu o kojoj će se pričati

Novosti online

13. 10. 2022. u 22:54 >> 22:55

CRVENA zvezda nije uspela da ponovi uspeh od pre sedam dana, kada je u Beogradu savladala Ferencvaroš: u 4. kolu Lige Evrope mađarski klub je u Budimpešti pobedio sa 2:1.

НЕВЕРОВАТАН МЕЧ У ЛИГИ ЕВРОПЕ: Ференцварош и Црвена звезда одиграли утакмицу о којој ће се причати

FOTO: FK Crvena zvezda

Nikada nije isto igrati na svom i tuđem terenu, pa to što su crveno-beli zgromili ovog rivala prošlog četvrtka nije samo po sebi značilo da će isto učiniti i na njegovom, krcatom i prilično bučnom stadionu. "Svako pašče na svom buništu jače", stara je izreka koja lepo opisuje prednost bitisanja na nečem svom, a tako se ponašao i tako je izgledao Ferencvaroš u većem delu uvodnog perioda utakmice.

Tada je i poveo, i to uz prilično srećan splet okolnosti, što mu je značajno olakašlo "postojanje" u drugom poluvremenu, kada je Zvezda ostavila daleko, daleko bolji utisak.

Zahariasen je bio strelac u 23. minutu, i to posle statične reakcije Zvezdine odbrane koja nije mogla da računa na svog značajnog "pomagača", Sanoga, koji se prethodno požalio na povredu i čekao da uđe u igru. U situaciji s igračem više, Ferencvaroš je poveo i to nakon što je Gojak centrirao s levog krila, njegov klupski kolega najpre šutirao s desetak metara, Borjan mu odbranio, ali je sve to nepomično pomsatrala odbrana gostiju. Zato je Zahariasen neometan prišao i sa četiri metra poslao loptu u mrežu, iznad kapitena Zvezde koji je ostao na tlu posle intervencije.

Sanogo je ušao potom u igru i odmah pao na teren, jer je povreda bila jača od njegove želje. A Ferencvaroš je bio jači od svih preostallih nastojanja gostiju u prvom poluvremenu, u kome su na momente domaći navijači, iako bučniji kada bi zajedno zapevali, često gledali ka hiljadu "delija", koji su neprestano bodrili svoje fudbalske ljubimce.

Nagrada za tu vernost stigla je u vidu dva radovanja zbog trešenja mreže Ferencvaroša, no u 46. minutu je lep pogodak Pešića sa 17 metara poništen jer je rukom primirio loptu pre razornog šuta, ali je na snazi ostao pogodak koji je postigao mladi Stefan Mitrović deset minuta kasnije.

Kangva je odlično prepoznao kretanje levokrilnog fudbalera Zvezde i, iako je stajao kod sopstvenog kaznenog prostora, dugačkim dodavanjem omogućio Mitroviću da pokaže ono što najbolje zna: brzim trkom umakao je čuvaru, a onda iskosa s leve strane poslao neodbranjiv niski šut, posle kog se lopta od stative odbila u mrežu.

No, tih 1:1 nije dugo trajalo. Samo četiri minuta kasnije korner domaćih omogućio je Samiu Maeu da, dok su mu kolege dobrim blokiranjem omogućile da lakše umakne Rodiću, glavom sa osam metara donese novu prednost Ferencvarošu.

Nije to obeshrabrilo ekipu Miloš Milojevića, koja je izlaskom Kataija mogla da Mitrovića pomeri još više u levu stranu, gde se odlično snalazio i konstantno pretio suparničkom golmanu. Dve njegove šanse, pa šut Pešića sa sedam metara iz okreta, nagoveštavali su da bi Zvezda mogla do izjednačenja u preostalih deset minuta, ali ni ulazak drugog špica, mladog debitanta Jovana Mijatovića, nije ispunio snove gostiju s "Marakane" da bi neporaženi mogli da napuste Budimpeštu.

A to su zaslužili, po svemu prikazanom, naročito u drugom poluvremenu, u čijoj završnici jesu imali nekoliko kikseva koji su mogli da dovedu do 3:1, ali su daleko više imali šansi da se na semaforu pojavi 2:2.

KRAJ! Ferencvaroš - Crvena zvezda 2:1

90' - Kangva šutira, gađao je u golmanov ugao - odbrana! 

90' - Prekršaj na 17 metara od gola Ferencvaroša! Došao je čak i Borjan tu. Poslednji trenuci meča. Poljski sudija pokazuje žuti karton nekome na klupi domaćih. Čeka se slobodan udarac za Zvezdu... Bukari ili Kangva, neko od njih će šutirati.

90' - Šut mladog Mijatovića sa 17 metara, levicom - lopta odlazi metar pokraj desne stative!

90' - Igraće se još pet minuta

87' - Kiks crveno-belih u poslednjoj liniji, umalo da Ferencvaroš da gol, ali su se spetljali domaći u poslednji čas.

85' - Pršti sada na svakom delu terena. Zvezda očajnički juri gol za remi, pa i često greši. Ali, nema više kud...

80'  - Mladi Jovan Mijatović, omaldinac koji je prošle nedelje potpisao seniorski ugovor, ulazi u igru da bude drugi špic, sa Pešićem. Kanga je izašao, a Milunović ulazi umesto Dragovića.

75' - Ređaju se prilike za crveno-bele! Pešić je primirio loptu na oko sedam metara od gola rivala, okrenuo se i odmah šutirao levicom - a loptu poslao iznad prečke.

74' - Nova šansa za Zvezdu, ponovo Stefan Mitrović. Izveo je volej desnom nogom sa oko 15 metara, iskosa s leve strane, a loptu poslao iznad prečke. Odličan pokušaj, nema šta.

73' - Ovako je Ferencvaroš poveo: HLADAN TUŠ U BUDIMPEŠTI! Ovako je kapitulirala odbrana Zvezde tik nakon izjednačenja (VIDEO)

72' - Spasili su se iz te situacije igrači kluba iz Budimpešte, ali je loptu brzo uzela Zvezda.

72' - Pešić je umalo postigao gol glavom posle kornera, ali je intervencija jednog igrača domaćih, koji je skočio s njim, loptu skrenuo u korner. Drugi uzastopni. 

71' - Mitrović je od izlaska Kataija na "svom", levom krilu onako kako je navikao da bude, kao "glavni" na toj poziciji - što je iskoristio za još driblinga i strepnje domaće publike - iznudio je korner.

70' - Bukari pokušava da centaršutevima ka Pešiću omogući špicu Zvezde da poravna rezultat, no odbrana domaćih odlično igra i vrlo brzo pokreće sopstvene kontranapade.

68' - Mnogo sreće imala je Zvezda sada. Borjan je želeo da ispuca loptu, a pogodio Traorea koji je trčao ka njemu. Lopta se odbila ka Zvezdinom golu i prošla pokraj njega.

65' - Gojak koji je bio najbolji igrač Ferencvaroša u prvom poluvremenu napušta teren, a "desetka" Nguen (koji je igrao na Marakani) ulazi u igru

63' - Kangva se precenio u napadu, hteo je da izvede volej sa 30 metara i promašio loptu. Otvorilo je to ogroman prostor za kontru domaćih, a srećom po Zvezdu Bukari je svojom brzinom sprečio da taj napad Ferencvaroša dovede do šuta za 3:1.

62' - Treći žuti karton za domaće igrače, Traore ga je dobio  zbog preršaja nad Gobeljićem na desnom krilu Zvezdinog napada.

61' - Katai izlazi iz igre, Bukari ga menja.

60' - Gol za Ferencvaroš! Mae glavom donosi 2:1 posle kornera Paske! Četvrti put se zatresla mreža na ovom meču, a treći priznati pogodak, opet vode Mađari.

58 - ZVEZDA SPUSTILA MAĐARSKU EUFORIJU: Ovako je Stefan Mitrović čudesnim trkom doneo izjednačenje crveno-belima (VIDEO)

56' - Priznaje se gol! Brza, fantastično odigrana akcija Zvezde donela joj je izjednačenje. Dugačko dodavanje Kange posle greške Ferecvaroša omogućilo je Stefanu Mitroviću da protunji levim krilom (lopta jeste dotakla aut-liniju, ali nije prešla), a onda je svoju brzinu iskoristio da pobegne čuvaru i, iskosa s leve strane, pogodio dalju stativu, od koje se lopta odbila u mrežu.

55' - Gol! Mitrović - 1:1! Bune se igrači domaćih, smatraju da je lopta izašla u aut!

53' - Već sedam, osam minuta se jedva vidi polovina terena, usled dima posle bakljade domaćih navijača... Popravlja se to stanje, ali ni približno brzo kao što je to inače slučaj na srpskim stadionima, gde vetar "interveniše".

52' - Botka snažno faulira Kataija u brzoj akciji Zvezde i dobija žuti karton. Opomenut je u prvom poluvremenu i njegov saigrač Knester, kao i Eraković.

51' - Stativa! Ferencvaroš umalo dolazi do 2:0! Mae je oprobao udarac sa 15-ak metara, Dragović uklizao, izgleda zakačio tu loptu i to taman toliko da ona, preletevši Borjana, udari u okvir Zvezdinog gola, umesto da ide u mrežu gde je igrač domaćih gađao.

47' - Poništen je pogodak! Usporeni TV snimak je otklonio dilemu koju su mnogi imali na stadionu usled velikog dima koji se stvorio bakljadom navijača Ferencvaroša: jeste Pešić igrao rukom kada je primirivao loptu na rubu kaznenog prostora. Šteta, jer je usledio sjajan udarac s distance.

46'- Pešić šutira sa 17 metara, sjajan gol - 1:1! Ali, proverava se da li je igrao rukom..

46' - Uz bakljadu mađarskih navijača, počelo je drugo poluvreme

Izašli su i domaći fudbaleri na teren

Na teren prvi izglaze fudbaleri Zvezde, a igrači Ferencvaroša nekog čekaju u tunelu.

Kraj poluvremena. Ne baš spektakularnog, ali izuzetno borbenog. Prštalo je sve od duela, a usled jedne požrtvovanosti, Sanogo se povredio i, dok je čekao da uđe u igru, Zvezda je primila gol (a i čim se pomenuti fudbaler vratio na igralište, seo je na tlo, shvativši da je povreda jača od njegove želje). Gubi Zvezda sa 1:0, ali iako je Ferencvaroš bio konkretniji, ne deluje čak ni na svom terenu mađarski tim kao nepobediv za ovu ekipu crveno-belih. Samo, mnogo toga bi moralo da se popravi u igri ekipe s Marakane, pre svega da se izbegavaju dugačka, "visoka" dodavanja usled fizički snažnih defanzivaca rivala, a da se igrači iz "drugog plana" češće pridodaju Pešiću kog su dvojica štopera domaćih "primirila" jer i nema veliku pomoć.

Klupa Crvene zvezde na meču sa Ferencvarošem u Budimpešti / TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

45' - Spasila se domaća ekipa u dve situacije. Lopta je posle kornera izbačena daleko, a iako ju je Zvezda uzela, "lob" dodavanje za Ivanića desilo se kada je Zvezdin vezista bio u ofsajdu, pa i da je dao gol (sa 4-5 metara, iskosa s desne strane, glavom je poslao loptu pored mete), ne bi se priznao.

45' - Brza, dobro organizovana kontra Zvezde, donela joj je korner posle lepog driblinga Kataija a onda intervencije odbrane domaćih

45' - Zvezda je pokušala dužim loptama da proigra najisturenije igrače, a to joj ne donosi mnogo uspeha.

42' - Dragović po drugi put na ovom meču blokira dalekometni šut rivala, ovoga puta slučajno - našao se na pravom mestu kada je lopta iznenadno došla do jednog od igrača Ferencvaroša, a ovaj raspalio po njoj. Srećom po Milana Borjana, "projektil" nije stigao do njega.

40' - Sve češće je Zvezda s loptom na suparničkoj polovini terena. Sada je i Katai pokušao iz slobodnjaka da centrira, s leve strane, a intervenisala je odbrana domaćih.

36' - Oglasili su se i domaći navijači i to smehom, jer im se svidelo koliko je visoko Gelor Kanga poslao loptu iz slobodnog udarca, s oko 30 metara od gola. A isti taj igrač je Ferencvarošu sa skoro 30 metara i dao fantastičan gol prošlog četvrtka...

35' - NIJE DOBRO POČELO: Ovako je Ferencvaroš poveo protiv Crvene zvezde (VIDEO)

33' - Kako samo "grme" navijači Zvezde sada. Dovikuju se s tribine na tribinu (na dve su se rasporedili), Mađari ih gledaju pomalo u čudu...

"Delije" na meču Ferencvaroš - Crvena zvezda u Ligi Evrope / Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

30' - I dalje Ferencvaroš ima inicijativu. Nije ona epohalna, ili neka za koju "nema leka", ali - i dalje domaćin više ima loptu od crven-belih. Za nijansu.

27' - Upravo završen meč - NESTVARNA DRAMA U PIONIRU: Ovo može samo košarka! Zvezda i PAO u meču za pamćenje

26' - Prinudna izmena gostiju. Kangva ulazi umesto povređenog Sanoga koji je, podsetimo, bio van igre kada je Zvezda primila gol.

25' - Peh za Zvezdu. Samo što je Sanogo ušao, pao je na tlo. Ne može da igra, povreda je jača od njegove želje.

24' - Zahariasen je strelac, i to posle statične reakcije Zvezdine odbrane. Gojak je centrirao s levog krila, fudbaler Ferenca šutirao s desetak metara, Borjan mu odbranio, ali je sve to nepomično pomsatrala odbrana gostiu, pa je Zahariasen prišao i, poptuno sam, sa četiri metra poslao loptu u mrežu, iznad kapitena Zvezde koji je ostao na tlu posle intervencije.

23' - Gol, Ferencvaroš vodi, dok Sanogo čeka da  uđe u igru!

21'  - Peh za Zvezdu, Sanogo leži, sudija poziva pomoć sa klupe.Izgleda je nezgodno stao Zvezdin vezista prilikom pomenute blokade šuta s distance. Ustaje, ali mora da napusti teren pre zvaničnog povratka u igru.

19' - Ferencvaroš ponovo preti, ovoga puta sa distance, no Sanogo "uleće u šut" i blokira ga.

17' - Malo se "stacionirala" igra na sredini terena, pa u poslednja dva, tri minuta golmani ne moraju da strepe.

15' - Pešić je dobro i moći će da nastavi da igra

14' - Uh, nezgodna situacija po Zvezdu. Aleksandar Pešić se lepo zagradio na 7-8 metara od gola Ferencvaroša, a onda iz okreta - šutnuo odozdo u kopačku svog čuvara, koji mu je tren kasnije izbio loptu. Jako se uhvatio za bolno mesto Pešić, pao na tlo.

10' - Zvezda sve bolje deluje, nedosaje joj samo dobro dodavanje napadaču, jedinom u ovoj formaciji, Pešiću

8' - Izvukla se Zvezda iz nezgodne situacije, uspela da osvoji loptu i da je, na radost njenih navijača, kojih je oko hiljadu na tribini, malo duže zadrži. No, centaršut Gobeljića nije bio dobar, a ni to što je Ivanić ipak došao do lopte na levom krilu, nije donelo nešto dobro gostima. Ipak, kako je Fenercvaroš brzo izgubio loptu, Zvezda je ponovo došla do poseda, a i šanse da pripreti domaćinu.

5' - Gojak je najopasniji igrač domaćih. Ponovo je pripretio, sada s desne strane, a njegov šut je izblkirao požrtovovanjim "bacanjem" Dragović.

4' - Gojak i Bešić lepo kombinu po levoj strani napada Ferencvaroša, no odbrana Zvezde uspeva da se izvuku iz jedne ne baš prijatne situacije (lopta je stigla do njihovog peterca). Nema šuta, kao malopređašnjeg, ali je bilo na trenutak napeto u Zvezdinoj odbrani.

3' - Nakon što su se izvukli iz neugodne situacije, Mađari su pokušali da brzom akcijom da povedu, no nakon centaršuta i intervencije Zvezdinih štopera, šut Bešića s distance bio je neprecizan.

2' - Zvezda je odigrala relativno jednostavnu akciju, izborila korner sa desne strane, a onda se malo zbunio domaćin - lopta se "prošetala" kroz njegov peterac.

1'  Daniel Stefanski, poljski sudija, označio je početak utakmice

20.59 - Kanga se obraća saigračima sa centra terena. Ne razaznaje se baš sve što priča klupskim kolegama, ali se jasno moglo pročitati s usana "Polako, samo polako!". I ne čudi, iskusan je vezista crveno-belih, a kako mađarski navijači u ovom trenutku "grme" on podsćea crveno-bele da ne srljaju.

20.56 - Prema informacijama TV Arena sport, "stiglo je više od 2.000 'delija' u Budimpeštu, ali neće svi moći da budu pušteni na tribinu".

20.55 - Akteri ovog meča kreću ka terenu kroz hodnik koji vodi iz svlačionica na igralište

20.25 - MAĐARI IZNENADILI "DELIJE": Pogledajte kako su navijači Crvene zvezde morali da idu na stadion Ferencvaroša

19.47 - U formaciji 4-2-3-1, za Ferencvaroš igraju: Dibus - Botka, Knester, S. Mae, Poska - Vecsel, Bešić - Traore, Zaharlasen, Gojak - R. Mae. Trener Čerčesov je promenio četiri igrača u odnosu na porazu u Beogradu. Najvažnija je da je Botka stavljen na desnog beka umesto Vinga, Paska je dobio šansu kao levi defanzivca, a Čivića koji je igrao na Marakani sad nema ni na klupi za rezerve

19.40 - Evo i sastava Crvene zvezde! Borjan - Gobeljić, Eraković, Dragović, Rodić - S. Mitrović, Sanogo, Kanga, Ivanić, Katai - Pešić

18.40 - Sreću Zvezdi poželeo je njen nekadašnji napadač, sada član MLS kluba iz Los Anđelesa, Dejan Joveljić

17.28 - U iščekivanju meča, na internet "mestima" za okupljanje navijača upravo je počeo da kruži snimak koji ima veze s današnjom utakmicom, ali je napravljen u Beogradu. Na njemu se, navodno, vidi kako su mađarski navijači bili napadnuti od strane "delija" tokom prošlonedeljnog gostovanja u srpskoj prestonici, ali su prevoznim sredstvom u kome su se nalazili samo ubrzali i pobegli sa mesta incidenta tokom kog su korišćene i baklje:

Promene u odnosu na tim koji pobedio Mađare u Beogradu

Miloš Milojević, trener Crvene zvezde, poveo je u Mađarsku 23 igrača a u pitanju su:

Milan Borjan, Zoran Popović, Marko Gobeljić, Nikola Stanković, Strahinja Eraković, Aleksandar Dragović, Nemanja Milunović, Radovan Pankov, Stefan Leković, Milan Rodić, Seku Sanogo, Gelor Kanga, Slavoljub Srnić, Kings Kangva, Mirko Ivanić, Osman Bukari, El Fardu Ben, Ibrahim Mustafa, Aleksandar Katai, Stefan Mitrović, Nemanja Motika, Aleksandar Pešić i Jovan Mijatović. 

U odnosu na prošlonedeljni meč s Mađarima, "nedostaju" dva igrača iz tadašnjeg protokola, a šestorica "novih" su se našla među putnicima za Budimpeštu.

Od onih koji su bili odabrani za treće kolo Lige Evrope, sada nema povređenog Veljka Nikolića, koji je doživeo peh u prvenstvenom duelu, ali put Mađarske nije krenuo ni Kulibali. 

Fudbaleri Crvene zvezde stigli i Budimpeštu / FOTO: FK Crvena zvezda

Sa druge strane, među putnicima su se sada našla šestorica igrača koji, svako iz svog razloga, nisu bili u protokolu prošlog četvrtka: Nikola Stanković, Nemanja Milunović, Stefan Leković, Kings Kangva, Osman Bukari i mladi Jovan Mijatović, koji je postao nova Zvezdina "devetka".

Milojević: Ni protiv sina ne bih pristao na 0:0

Milojević je po dolasku u Budimpeštu govorio o bučnoj atmosferi koja bez dileme čeka njegove izabranike u prestonici Mađarske.

- Mislim da to što smo navikli da igramo pred tom atmosferom može da bude plus više jer momci nisu igrali samo kod kuće par godina. Čuli smo sve najbolje o atmosferi ovde, nadam se da će biti fudbalska i da će svi moći da uživaju. Ferencvaroš je dobar u tranziciji, brzi su napred. Moramo to da neutrališemo. Sad krećemo od nule, moramo da ponovimo iste stvari, možda čak i bolje - rekao je Milojević.

Strateg Crvene zvezde bio je upitan da li bio bio zadovoljan pobelom bodova u Budimpešti.

- Nikako, ne. Ne mogu pre utakmice da se zadovoljim nerešenim rezultatom. To nije u mom karakteru, ni u karakteru kluba, igrača. Svaku utakmicu idemo na pobedu. Nekada možete da budete zadovoljni bodom. Sada ne. Ne zato što smo ih dobili 4:1, poštujemo ih. Jednostavni nije u DNK kluba. Ne mogu ni sa sinom da igram i da pristanem na 0:0 rezultat.

Foto: M.Vukadinović

Ono što će obradovati navijače šampiona Srbije jeste da tim nema kadrovskih problema.

- Svi su zdravi. Igrači koji nisu bili u protokolu prethodne dve utakmice, spremni su. Na slatkim smo mukama koga staviti u tim.

Osman Bukari bi trebalo da se vrati u sastav.

- Situacija sa Bukarijem je dobra. Trenira kao i ostali momci. Nemam dileme. Sve dileme rešim dan pre utakmice. Nisu lake odluke. Imamo dva dobra igrača na svakoj poziciji, negde i tri.

Milojević je upitan da li je bila greška uvesti trećeg štopera u prvom meču pri rezultatu 4:0. Zvezda je tada ubrzo primila gol.

- Vi gledate kao život ili smrt. U tom trenutku sam mislio da imamo kontrolu sa tri štopera. Bili smo ipak jako pasivni. Desilo se da levi bok brani igrač koji treba da bude najofanzivniji. Znam tačno kako bismo uvek hteli da igramo i to nije uvek moguće. To je savršen svet. Ne mislim da je to greška, nego deo utakmice u kojem smo bili reaktivni i neaktivni. Uvek je hipotetički da li biste bolji sa četiri ili pet.

Sa ekipom je i talentovani Jovan Mijatović, a postoji šansa da ovaj mladi momak dobije šansu na evropskoj sceni.

- On je jedan od 23 igrača koji su u sastavu i svako od njih ima šansu da igra. Imamo plan A, B, C, zavisi od utakmice. Mislim da je DNK Zvezde da igra mlade igrače, kao što je Strahinja iskoristio pre godinu, dve. Samo da ne polete i da ih vi novinari ne dignete u vasionu. Bitno je da radi to što radi, a da prilika će doći, da li ovoga šita ili za nedelju dana. Doći će kada je bude zaslužio - zaključio je Miloš Milojević.

BONUS VIDEO VLAHOVIĆ NOVI REKORDER: Pet najvećih transfera srpskih fudbalera

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)