DRAMA U PIONIRU: Ovo može samo košarka! Zvezda i PAO odigrali meč za pamćenje

Novosti online

13. 10. 2022. u 21:17

KOŠARKAŠI Crvene zvezde ugostili su Panatinaikos u drugom kolu Evrolige. Utakmica koja se igrala u hali "Aleksandar Nikolić" pružila je nestvarno uzbuđenje i dramu kakvu samo košarka može da priredi. Na kraju grčki tim odneo je pobedu rezultatom 77:75.

ДРАМА У ПИОНИРУ: Ово може само кошарка! Звезда и ПАО одиграли меч за памћење

KK Crvena zvezda mts / Đorđe Kostić

Izabranici Vladimira Jovanovića nošeni nestvarnom podrškom "delija" otvorili su na idealan način meč. Već posle tri minuta bilo je 11:6. Zvezda je potom kontrolisala reket, igrala granitnu odbranu i ratničkom košarkom gotovo pune dve četvrtine mlela protivnika i održavala minimalnu prednost.

Lepo raspoređeni poeni, bazična timska košarka uz dobru selekciju šuta. Dejan Radonjić je sedeo na protivničkoj klupi, ali je gledao Zvezdu onako kako ju je i ostavio, hrabru i borbenu. Ništa nije nagoveštavalo da će pre odlaska na odmor tim sa Malog Kalemegdana otići sa zaostakom.

FOTO: ABA liga j.t.d. / Dragana Stjepanović

A onda pad u samoj završnici drugog kvartala, minuti praznog hoda šampiona Jadrana, a na drugoj strani se "usijala ruka" Grigonisa, pa su Atinjani u svlačionicu otišli sa plus 4. 

Nakon povratka usledio je period nervozne igre Crvene zvezde, dve izgubljene lopte u prva dva minuta treće četvrtine, a za celo prvo poluvreme izgubili su samo pet. PAO nije iskoristio svoju šansu da se odlepi i stvore veći suficit, pa je usledila kazna.

Razigrao se Džejlon Adams, Ben Bentil je gospodario reketom, pokazao da može biti opasan i u šutu za tri, i upravo njegovim poenima crveno-beli stigli su ponovo do prednosti, na semaforu je pisalo 51:50.

Od tog momenta usledila je rovovska borba za svaki poen. Ekipe su rano ušle u bonus, zaigralo se još agresivnije u odbrani na obe strane, pa je  koncentracija sa linije penala bila ključna. 

Pali su procenti slobodnih bacanja obema ekipa, i prava rezultatska klackalica najavila je super-uzbudljivu poslednju četvrtinu. U nju je Panatinaikos ušao sa poenom prednosti, ali je brzo srpski tim preuzeo kontrolu.

Ofanzivni skok je proradio ponovo, ekstra posedi bili su ključni i onda ponovo taj heroj iz senke Ognjen Dobrić. Momak koji je zbog povrede bio neizvestan za današnji meč povukao je svoj tim kada je bilo najpotrebnije i njegovom mini-serijom Zvezda stiže do 68:63 a Pionir je proključao. 

Ipak, Mateuš Ponitka je uzeo stvari u svoje ruke vratio grčkog giganta u igru i uveo ga u egal završnicu i ponovo je koncentracija sa linije penala bila presudna. Ben Bentil je promašio ključno slobodno bacanje na 7 sekundi do kraja i tako propustio priliku da svoj tim odvede u produžetak u nestvarno uzbudljivom meču kakav može prirediti samo košarka.

STRELCI:

ZVEZDA: Holand 4 (3as), Lazarević, Adams 5, Mitrović 8 (6sk), Lazić 6, Martin 12, Dobrić 7, Raduljica 3, Ivanović 7, Petrušev 5, Topić, Bentil 18 (6sk)

PANATINAIKOS: P. Kalaicakis 2, Li 6, Papajanis 9 (7sk), Bohoridis 3, Vilijams 8 (6sk), Endrjuz 8, G. Kalaicakis 2, Čukaz, Ponitka 10 (4sk), Grigonis 17, Manuckas, Gudaitis 12

ČETVRTA ČETVRTINA Crvena zvezda - Panatinaikos 75:77

40. minut - PAO poentira, još 20 sekundi do kraja. Ne može napetije. Grci vode 73:75, Zvezda ima napad za pobedu. Ben Bentil je fauliran i ima dva slobodna bacanja koja mora realizovati kako bi Zvezda ostala neporažena. Promašuje prvo, kakvo razočarenje.

39. minut - Kakva drama sledi. Ben Bentil promašuje van linije 6,75, na drugoj strani je fauliran Vilijams od strane Branka Lazića, a Vilijams pogađa oba slobodna bacanja, 71:71! Crveno-beli nisu realizovali napad. 

38. minut - Ponovo je razlika jedan posed. Bitni poeni Gudaitisa - 71:68. Bentil je siguran sa penala na drugoj strani, njegovih 17 poena - 73:68. Usledio je odgovor na drugoj strani, koš i faul za Grke, 73:71. 

37. minut - Ben Bentil je sada precizan, Zvezda održava prednost od dva poseda lopte. 71:66.

36. minut - Trese se Pionir! Ognjen Dobrić zakucava, plus 5 za Crvenu zvezdu. Radonjić traži tajm-aut, bivši trener tima sa Malog Kalemegdana ne zna šta ga je snašlo i sa nevericom gleda dešavanja na parketu. 

35. minut - Uh kakvo razočarenje za delije. Ostao je sam na trojci Ognjen Dobrić, sjajno ga je video Nikola Ivanović, ali Dobriću lopta izalazi iz obruča. 

34. minut - Martin pogađa pod faulom. Zezda vodi - 64:63. Petrušev pogađa - 66:63.

33. minut - Biće u Pioniru neizvesna završnica meča - 61:63! Ponitka je ponovo zakucao.

31. minut - Bokoridis dobija tehničku grešku, a Raduljica pogađa dva od tri bacanja - 58:57. Ponitka preokreće sa penala - 58:59. Stalna rezultatska klackalica. Ponitka krade loptu i zakucava - 58:61. Šest poena Mateuša Ponitke. Lazić trojkom donosi izjednačenje, njegova druga trojka - 61:61.

TREĆA ČETVRTINA: Crvena zvezda - Panatinaikos 56:57

30 minut - Penal završnica treće deonice se nastavlja. Raduljica zaustavljen prekrašajem, ali je i on samo jednom pogodio. Ovo su bili prvi poeni u Evroligi nakon punih pet godina posta nekada reprezentativnog centra Srbije.  Kraj treće četvrtine 56:57.

29. minut - Sada sve ide prkeo Gudaitisa, ponovo je fauliran. Nakon što je pogodio jedno slobodno bacanje rezultat je 55:57.

28. minut - Kakvo zakucavanje Gudaitisa koji je stavio Petruševa "na poster" i silovito poentirao uz kontakt koji arbitar nije okarakterisao kao faul.  

27. minut - Gudaitis je na liniji slobodnih bacanja, nije bio precizan prvi put, nije bio ni drugi put. Četiri uzastopna promašena bacanja gostujuće ekipe. Tvrda košarka i rovovska borba sada za svaki poen. Raduljica je snažno fauliran, međutim pogodio je samo jedno slobodno bacanje. Potom je i Ponitka otišao na liniju penala, 54:54. Sledi velika drama. 

26. minut - Zvezda ponovo vodi! Ben Bentil pogađa za dva uz faul za ekstazu u Pioniru i 51:50 nakon što je pogodio i sa penala. Miroslav Raduljica ulazi u igru ispraćen aplauzima domaćih pristalica.

25. minut - Adams pogađa uz faul i realizuje dodatno slobodna bacanje. 

24. minut - Nikola Ivanović polaže, dobra odbrana crveno-belih, pa onda Ben Bentil pogađa za tri. Tim sa malog Kalemegdana dolazi na minus jedan, ali onda nestvarna trojka sa osam metar Grigonisa za 49:45. 

23. minut - Lepa timska akcija Zvezde i poeni, ali na drugoj strani Derik Vilijams ekspresno uzvraća za 40:46.

22. minut - Već druga izgubljena lopta našeg predstavnika. Beograđan su u celom prvom poluvremenu imali ukupno pet izgubljenih poseda, a sada već dva...

21. minut - Prelepa asistencija Gigonisa za Papajanisa, a teški centar Atinjana zakucava.

DRUGA ČETVRTINA - Crvena zvezda - Panatinaikos 38:42

Kraj prvog poluvremena.

20. minut - Grigonis za tri, Zvezda u problemu. Pravo niotkud Atinjani dolaze do plus četiri. Endru Endruz je propustio otvoren šut da dodatno poveća prednost. 

19. minut - Ivanović pogađa trojku, ali sudije će morati da pogledaju usporeni snimak jer smatraju da crnogorski reprezentativac nije na vreme uspeo da uputi šut ka košu. Nakon provere arbitri poništavaju trojku. 

18. minut - Prelepa saradnja Holanda i Martina 38:36. Međutim Grci pogađaju za tri i ponovo vode. 

17. minut - Grigonis nakon dva slobodna bacanja ubacuje i za dva. Ponovo je PAO uhvatio priključak - 36:35.

16. minut - Bum! Adams je ukrao već treću loptu ove večeri. Potom sjajna upošljava Ivanovića, a ovaj pogađa za tri za erupciju oduševljenja u hramu košarke. Ratnička košarka izabranika Vladimira Jovanovića kojom je dočekan neko ko je upravo to utkao u identitet Zvezde - Dejan Radonjić. 

15. minut - Čvrsta kontakt košarka u Pioniru. Veliki broj faulova, sada je Luka Mitrović otišao na liniju penala, međutim bio je polovičan. Zvezda potom krade loptu, a u tranziciji Adams poentira za 31:29.

14. minut - Ivanović je pogodio za dva, ali onda ponovo Papajanis ostaje sam i pogađa sa poludistance. 

13. minut - Prvi poeni u ovom kvartalu crveno-belih, ali onda dalekometna trojka na drugoj strani i PAO vodi prvi put posle uvodnih minuta. 

12. minut - Period praznog hoda Zvezde, ne uspevaju ni da upute šut ka košu, a iskusni Derik Vilijams je faulirna pri šutu i konvertuje oba slobodna bacanja za izjednačenje.

11. minut - Nešto nervozniji početak drugog kvartala za našeg predstavnika. Dva nerealizovana napada, a onda Endru Endruz van balansa za mini-seriju Panatinaikosa i hvatanje rezultatskog priključka 24:22.

PRVA ČETVRTINA: Crvena zvezda Panatinaikos 24:18

10. minut - Džejlon Adams je promešao odbranu Panatinaikosa, pravovremeno uposlio Hasana Martina, a ovaj donosi najveću prednost crveno-belima u ovom meču, plus šest. Pionir je proključao! Kalaidžakis je potom pogodio na drugoj strani, a nakon faula i Ognjen Dobrić nastavlja sjajno veče sa linije penala za crveno-bele, ponovo je plus šest, 24:18.

9. minut - Hasan Martin je probio odbranu rivala, ali promašuje zicer. Ostaje 18:16. Grci su takođe u bonusu, faul nad Petruševim, koji je pogodio oba puta za 20:16. 

8. minut - Derik Vilijams je pokušao za tri, ali je sada Mateš Ponitka bio dobar u ofanzivnom skoku. Hasan Martin je ušao u igru i odmah načinio faul. Publika negoduje, smatra da je ovo bilo previše mekano da bi arbitri svirali prekršaj. Zvezda je ispunila bonus, slobodna bacanja za Gudaitisa koji je realizovao oba. 

7. minut - Lazarević je pokušao iz ugla, promašio za tri, ali ofanzivni skok Zvezde je obezbedio ekstra-posed iz kog Luka Mitrović pogađa za 18:14. 

6. minut - Ognjen Dobrić je ušao u igru i promašio otvoren šut. Momak kog niko nije očekivao na parketu Pionira izašao je na megdan šestostrukom šampionu Evrope. Panatinaikos je napravio sjajnu seriju, poveo sa 14:13, ali Luka Mitrović ponovo donosi vođstvo crveno-belima. 

5. minut - Granitna odbrana šampiona Jadrana i Srbije je zatvorila sve puteve ka košu. Atinjani deluje nemoćno u napadu. Ivanović je na drugoj strani promašio otvorenu trojku. 

4. minut - Pao je stigao do poena, a onda Ben Bentil pogađa za dva posle sjajne finte, pa Branko Lazić već u sledećem napadu pogađa van linije 6,75 - 11:6 za crveno-bele.

3. minut - Bentil pogađa trojku i dodatno podgreva uzavrelu atmosferu u Beogradu. 

2. minut - Papajanis poentira sa poludistance za prvo vođstvo gostiju.

1. minut - Obe ekipe nisu realizovale svoje prve napade na meču. Nestvarna atmosfera u Pioniru. Delije prave neverovatno buku. 

18: 55 - Sjajan doček pristalica šampiona Srbije i Jadrana za bivšeg trenera Dejana Radonjića.

18.50 - Odlična vest za navijače Crvene zvezde, na zagrevanju se pojavio Ognjen Dobrić.

UOČI MEČA

Crveno-beli još uvek ne mogu da računaju na najzvučnije pojačanje, tačnije na Nemanju Nedovića. Momak iz Nove Varoši je povredu zadobio na evropskom prvenstvu i još uvek se nije oporavio.

Pored njega van sastava je i Ognjen Dobrić koji je prošle godine bio jedna od najbitnijih figura u rotaciji.

AdmiralBet ABA League / Dragana Stjepanović

Izabranici Vladimira Jovanovića u regionalnoj ligi imaju skor 2-0, savladali su MZT Skoplje i podgoričku Budućnost, dok su u Evroligi na samom startu doživeli poraz od  Anadolu Efesa.

Srpski predstavnik je igrao dobro u meču protiv aktuelnog šampiona, u prvom poluvremenu su bili i te kako konkurentni, međutim, u nastavku je kvalitet velikih asova kao što su Vasilije Micić i Vil Klajburn došao do izražaja.

Danas u goste dolazi Panatinaikos, ekipa koju sa klupe predvodi dugogodišnji šef stučnog štaba crveno-belih Dejan Radonjić.

FOTO: ABA liga/Dragana Stjepanović

Crnogorski stručnjak nije počeo sezonu kako je zamislio, nakon pobede u polufinalu kupa nad Kolosom vezali su tri poraza. 

Poraz u prvom kolu najelitnijeg takmičenja su doživeli na svom terenu od Real Madrida. Gledalu smo u "OAKA" areni jednu neizvesnu i dramatičnu utakmicu gde je ipak španski predstavnik pokazao da poseduje bolji igrački kadar.

Nema sumnje da će večeras navijači Crvene Zvezde ovacijama dočekati čoveka koji im je doneo mnogo trofeja.

Trener "zelenih" će se večaras boriti sa emocijom ali i sa još dosta faktora. Njegov tim biće oslabljen neigranjem Derela Vilijamsa i Nejta Voltersa.

Prepuna hala davaće vetar u leđa svojim ljubimcima koji će pokušati da obezbede svoju prvu pobedu na evrosceni u ovoj sezoni.

Aba liga / Dragana Stjepanovic

Beogradski klub zna kako se igra protiv šestostrukog osvajača ovog takmičenja, a to najbolje pokazuje podatak da su u poslednjih šest duela Atinjani čak pet puta napuštali teren pognute glave.

REČ TRENERA

Trener košarkaša Crvene zvezde Vladimir Jovanović izjavio je da će konačan sastav za duel sa Panatinaikosom biti poznat tek neposredno pred početak meča drugog kola Evrolige.

- Ono što sigurno interesuje navijače, a i nas u stručnom štabu, jeste da li ćemo sutra imati kog igrača više na raspolaganju. To ćemo znati sutra. Mislim da će bar jedan od ove trojice koji nisu igrali biti u mogućnosti da nam pomogne. Koji? Za to ćemo morati da sačekamo sutra ujutru. Što se tiče svega ostalog, mi se spremamo maksimalno, koliko smo imali vremena za oporavak, trening. Znamo Panatiniakos, šta igraju, znam da je to skup odličnih igrača i da oni, kao i mi, imaju problem sa povredama, ali da su napravljeni da prave dobre rezultate. U seriji su od dva poraza, ali to može da bude i jedna stvar koja može da im ide na ruku, u smislu motivacije i reakcije. Mi ćemo dati sve od sebe da odigramo dobru utakmicu, da odigramo sa velikom energijom i da pružimo svoj maksimum - rekao je Jovanović na konferenciji za medije i dodao da puna hala predstavlja motiv više.

Foto: Tanjug

- Sigurno će nam biti motiv više, za celu ekipu, posebno mlađe igrače. Pozivam naše navijače da ispune Pionir i daju nam podršku koja je neophodna u ovakvoj situaciji - dodao je trener Crvene zvezde.

Na klupi Panatinaikosa nasprvam novog strateg tima sa Malog Kalemegdana biće bivši trener Crvene zvezde Dejan Radonjić.

- On poznaje većinu ovih igrača, zna sistem, na kraju krajeva zna i mene. Sa druge strane, vrlo dobro znamo Radonjića, nema tu mnogo skrivalica. On je najtrofejniji trener Zvezde i biće zadovoljstvo igrati protiv njega - naveo je Jovanović.

BONUS VIDEO: Kad je u halu ušao vojni orkestar, "grobari" i "delije" zagrmeli kao jedan!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŽELJKO OBRADOVIĆ OBUKAO DRES DRUGOG KLUBA: Trener Partizana se setio istorijskih momenata od pre 30 godina (FOTO)