STRAHINJA PAVLOVIĆ, ZA "NOVOSTI", O OSLU, MUNDIJALU U KATARU, PIKSIJU... "Najlepše je u dresu Srbije"

Đorđe SAMOILOVIĆ

02. 10. 2022. u 10:11

POBEDA Srbije nad Norveškom u finalnoj rundi Lige nacija došla je sa debelim potpisom Strahinje Pavlovića.

СТРАХИЊА ПАВЛОВИЋ, ЗА НОВОСТИ, О ОСЛУ, МУНДИЈАЛУ У КАТАРУ, ПИКСИЈУ... Најлепше је у дресу Србије

FOTO: Profimedia

Borbenost, srčanost, kreacija iz zadnje linije. Sve ono što krasi mladog štopera našlo se u izlogu na stadionu "Uleval" u Oslu.

Nije mu bilo teško da poturi glavu pod kopačku Martina Edegarda, da se "tuče" sa Aleksanderom Sorlotom, Erlingom Holandom, ukliza, skoči bezbroj puta, započne akciju kod vodećeg gola...

Jer, kako Pavlović kaže u razgovoru za "Novosti", kada je grb Srbije na levoj strani grudi, onda u tih 90 minuta sve postaje manje važno.

- Posebno je igrati za Srbiju. Ti si u tih 11 koji brane boje zemlje, predstavljaš sebe, porodicu, državu... Po meni, to je nešto najlepše, ali je i najveća odgovornost. Zna da bude poprilično teško, znamo i koliki je nekad pritisak. Ali opet, kada sve pogledam, najlepše mi je kada igram za reprezentaciju. Mislim da svi igrači osećaju to što je selektor Dragan Stojković preneo na nas. Kada je dobra atmosfera, kada se međusobno poštujemo, imamo jedan cilj, tu nema problema - javlja se za naš list Strahinja iz Salcburga.

Teško je setiti se trenutka kada su ljubitelji fudbala u Srbiji žalili što je došao kraj reprezentativnoj pauzi. Pune su nam oči ovakve Srbije i Piksijevih "orlova" koji dele sličan osećaj.

- Tako mi je svaki put kada dođem u reprezentaciju. Kada je sjajna atmosfera i dobri rezultati, uvek je lepo. Sada treba da zadržimo sve to, jer smo pokazali da možemo i samo da nastavimo tako. Što se tiče utakmice sa Norveškom, svi smo veoma zadovoljni. Verovali smo od početka da možemo da pobedimo i tako je i bilo - dodaje Pavlović.

Odmah posle utakmice sa Norvežanima, društvene mreže su preplavile slike mladog Šapčanina kako bez dvoumljenja stavlja glavu pred kopačku Martina Edegarda u nameri da iščupa loptu i obezbedi posed.

Naravno, krenula su i poređenja sa Nemanjom Vidićem, kojeg vidi kao idola.

- To su delići sekunde u kojima želiš loptu po svaku cenu. Ne razmišljam da li ću to da uradim, kada vidim loptu, ne gledam da li je na glavi, levoj, desnoj nozi... Trudim se da je samo izvučem na najbolji mogući način. Bude malo šale, kažu, pazi na glavu. Ali, jednostavno, to je moja želja da dođem do lopte, a kada ne mogu nogom, onda moram glavom. Znam da sam mogao da se povredim, razbijem glavu, ali to u tom trenutku i nije toliko bitno. Video sam sve to na društvenim mrežama, sve je to kod nas normalno - kroz smeh govori Strahinja i ustručava se od komentarisanja poređenja sa legendarnim zemljakom.

Objašnjava as Salcburga i šta je to selektor Stojković konkretno doneo sa sobom kada je preuzeo jednu od najužarenijih klupa na svetu.

- Ključan momenat je bio na početku kvalifikacija, kada je došao pun samopouzdanja. Preneo je tu veru u nas. Verovao je i kad mnogi nisu. Odmah nam je rekao da ćemo ići na Svetsko prvenstvo. Iako je nama tada to delovalo neverovatno, posle utakmica sa Irskom i Portugalijom smo videli da možemo i onda smo svi počeli da verujemo. Počela je da se oseća ta energija koju je doneo sa sobom. Kada je prvi put došao, posle prvog sastanka sam osetio da ima to nešto. Vratio nam je veru i samopouzdanje, igrači su manje-više isti kao ranije. Normalno je da ima autoritet kada svi znamo kakav je igrač bio i šta je uradio u karijeri - dodaje Pavlović.

Verovao mu je Stojković čak i kada je kuburio sa minutažom u klubovima. Značilo je to i te kako mladom Pavloviću.

- To je bio jedan od ključnih trenutaka prošle sezone. U Monaku odigram jednu, pa ne igram četiri. Ali, onda dođem u reprezentaciju i tu sam. To što mi je Stojković pružio to poverenje, mnogo mi je značilo. Težak sam period imao u Monaku, sigurni minuti u reprezentaciji su mi mnogo značili, ali i činjenica da sam opravdao te minute - ističe popularni Kalaba.

- Pored svih motiva koje nosi dres reprezentacije, još jedan je to poverenje koje vam ukaže čovek na najvažnijim utakmicama kao što je ona u Lisabonu.

Kad smo već kod te blistave večeri na Lušu, o njenom značaju za ovu generaciju "orlova" ne treba trošiti reči, zar ne?

- To je bila jedna od najvažnijih utakmica. Iako smo postigli gol u 90. minutu, mislim da smo bili bolji, igrali lepši fudbal... I onda kada vidite da možete da igrate sa njima, dobijete samopouzdanje. Ali, kako to Mister to kaže, nekad je lako doći do određenog nivoa. Najteže je ostati tu gde jesi i nastaviti uzlaznom putanjom. Ozbiljno smo shvatili Ligu nacija posle toga. Pred početak, selektor je rekao "krećemo da igramo, finale će biti u Oslu". Kao i na početku kvalifikacija, biće finale u Lisabonu.

Dakle, selektor je vidovit?

- Da, izgleda (smeh). To su njegove reči i eto, tako je ispalo. Ali, kako u životu, tako je i u fudbalu. Kada se nešto završi, nema osvrtanja. Imamo ovih 13 utakmica u klubu i posle toga, ono najbitnije - daje Pavlović odličan šlagvort za pitanje o Svetskom prvenstvu, takmičenju čiji početak 20. novembra ovdašnja javnost ne može da dočeka.

Biće to specijalno iskustvo za jednog mladog igrača, naročito što će na otvaranju Mundijala preko puta stajati Nejmar, Vinisijus i ostali brazilski majstori.

- Normalno je da se razmišlja i o tome, ali ima dosta obaveza u klubu, bila je i Liga nacija. Tek za mesec i po, kada dođe do toga, pričaćemo. Naravno, tu je, u podsvesti. Utakmica sa Brazilom će biti teška. Ali mi verujemo da možemo sa svima, daćemo sve od sebe za dobar rezultat i pobedu. Ali, utakmica na Mundijalu protiv Brazila, to je san za mladog igrača poput mene. Mislim da ću uživati - podvlači Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!