PREMINUO MILUTIN ŠOŠKIĆ: Legendarni golman Partizana i reprezentacije

Novosti online

27. 08. 2022. u 18:12

TUŽAN dan za Partizan i srpski fudbal. Preminuo je legendarni čuvar mreže Partizana i reprezentacije Jugoslavije Milutin Šoškić.

ПРЕМИНУО МИЛУТИН ШОШКИЋ: Лeгендарни голман Партизана и репрезентације

foto :Arhiva

Bio je član najuspešnije generacije crno-belih koja je igrala finale kupa šampiona 1966. protiv slavnog Real Madrida, dok je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rimu 1966. godine. Učestvovao je i u osvajanju srebra na Evropskom prvenstvu (tadašnji Kup evropskih nacija) iste godine, mada nije branio u finalu, što mnogi i vide kao razlog poraza od Sovjetskog saveza u finalu.

Igrao je i za Tim sveta, ali ne za tamo neku revijalnu reprezentaciju kakve se povreemno sastaju i nose to ime, Šole je obukao dres zvnaične reprezentacije FIFA i to u meču protiv Engleske na proslavi godišnjice najstarijeg fudbalskog saveza (FA) na svetu. Tada  je on branio drugo poluvreme, a legendarni Lav Jašin prvo.

Posle više od decenije u prvom timu Partizana, za koji je odigrao 177 utakmica i postigao jedan gol, prešao je u nemački Keln gde je ostao pet godina. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 50 utakmica. 

Za plave je debitovao 11. oktobra 1959. godine protiv Mađarske, kada je ušao je u igru umesto Vladimira Beare. Bila je to prva od 33 uzastopne utakmice u kojoj je reprezentacija Jugoslavije izašla sa "užom odbranom" u sastavu Đođkić-Durković-Jusufi. Rekord koji nikad kasnije nije oboren, a teško da će ikad i biti.

Podatak za divljenje i nešto što je danas u savremenom fudbalu neizvodljivo, čak i za golmana - nikad u karijeri nije isključen.

Po završetku igračke karijere posvetio se trenerskom poslu. Bio je šef stručnog štaba OFK Beograda, posle čega je postao pomoćnik u Partizanu. 

Bio je i pomoćnik Bori Milutinoviću u reprezentaciji SAD.

Rođen je u metohijskom selu Jablanica kod Peći, od oca Jeremije, kraljevskog oficira i majke Radunke, kao četvrto dete u porodici, zvanično poslednjeg dana 1937. godine, ali je zapravo svet ugledao tačno godinu ranije, a razlika u datumu ima veze sa Partizanom. Naime, kada je veliki Šole trebalo da postane član juniorske ekipe crno-belih ispostavilo se da ima "viška godina" što je "ispeglano" ovom intervencijom u krštenici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (3)

BUGARKA SE POHVALILA SUSRETOM SA NOVAKOM ĐOKOVIĆEM: Evo šta mu je poklonila (FOTO)