CRNO-BELI KRAH: Partizan ostao bez Lige Evrope, slavlje Kiprana u Humskoj!

Novosti online

11. 08. 2022. u 22:52 >> 22:53

FUDBALERI Partizana nisu uspeli da se plasiraju u završnu rundu kvalifikacija, tzv. "plej-of", za Ligu Evrope, jer su u trećem kolu eliminisani od strane AEK-a iz Larnake. Posle pobede Kiprana na svom terenu sa 2:1, oni su u Humskoj odigrali 2:2 i ukupnim rezultatom 4:3 prošli dalje, pa se crno-beli sele u baraž za Ligu konferencija, treće po snazi evropsko takmičenje klubova.

ЦРНО-БЕЛИ КРАХ: Партизан остао без Лиге Европе, славље Кипрана у Хумској!

FOTO: Tanjug / Miloš Milivojević

A delovalo je, isprva, sve idilično po ekipu Partizana.


Em gromoglasna podrška ekipi sa tribina, em potpuna kontrola igre, em vođstvo.


Ali, taj pogodak u 25. minutu nije obeshrabrio goste.


Partizan je tada osvojio loptu na sredini terena, na mestu gde se spaja aut-linija sa linijom koja razdvaja igralište na dve polovine. Do nje je došao brzonogi Dijabate, levo od sebe uočio kako se, kroz sredinu terena, probija Rikardo Gomeš, pa ga pravovremeno proigrao, a najbolji strelac Partizana iz prošle sezone dao svoj treći ovosezonski gol, prvi iz igre - 1:0.


Međutim, iako su crno-beli imali daleko bolju i konkretniju igru (osim u završna 3-4 minuta prvog poluvremena), prednost nisu uspeli da udvostruče, a onda su kola krenula nizbrdo posle velikog predaha.


U samo šest minuta, od 51. do 57, mreže su se čak triput tresle u Humskoj, ali na žalost domaćih - dvaputa je to bio slučaj sa njihovom. Prvo je Đurčo centirao s levog krila a Marković nehotice skrenuo loptu u gol Partizana, pa je stotinak sekundi kasnije na 2:1 povisio Rikardo Gomeš, i to nakon što je Dijabate driblinzima ostavio Englezua da se pita gde je lopta, a buran period meča začinio je AEK izvrsnim golom za 2:2.


Faraž se tada probnio po desnom krilu, "nanizao" dvojicu rivala, pa ispred još dvojice šutirao, i to u dalji gornji ugao. Precizno, efektno, za radost gostiju i nevericu u domaćem taboru.


Partizan je, naravno, davao sve od sebe da u nastavku meča popravi i utisak i rezultat. Najblži tome je bio u 76. minutu kada je Menig, niskim udarcem sa 18 metara, pogodio stativu, ali... Mala je to bila uteha. Ostalo je nerešno, što je u ukupnom rezultatu značilo i eliminaciju crno-belih iz ovih kvalifikacija i prelazk u jedan niži evropski rang.

Protivnik u plej-ofu za plasman u Ligu konferencija biće senzacionalni Hamrun sa Malte, koji je izgubio na svom terenu od bugarskog Levskog sa 0:1, a onda u Sofiji pobedio sa 2:1, pa na penale (4:1) eliminisao favorita. Partizan će biti domaćin prvog meča, 18. avgusta, a sedam dana kasnije na Malti će biti odigran revanš.

KRAJ! Partizan - AEK Larnaka 2:2 (prvi meč: 1:2)

90' - Pokušali su crno-beli da dugačkim dodavanjem dođu do prilike za gol, ali je Lutovac bio u ofsajdu. Još dva minuta nade za Partizan...

90' - Igraće se četiri minuta sudijske nadoknade vremena

90' - Španski sudija zaustavlja igru da bi se utvrdilo čija je lopta. Crno-beli ne mogu da veruju da se ovolko čeka na očigledno dodeljivanje poseda gostima.

89' - Kiprani vrše izmene, ali izuzetno sporo igrači koji treba da izađu - napuštaju teren, da je protekao maltene čitav minut...

87' - Lutovac je lukavo šutirao iz "mrtvog ugla", s desne strane, a golman AEK-a uspeo da odbrani. Dobra prilika...

87' - Crno-beli opsedaju šesnaesterac gostiju, a odbrana Kiprana za sada odoleva

84' - Partizan napada, ali ne uspeva da stvori novu opasnu šansu

79' - Još jedna izmena u Partizanu. Lutovac menja Meniga.

76' - STATIVA! Dijabate je proigrao Meniga na desnoj strani napada, ovaj šutirao sa oko 18 metara levicom - gađao donji desni ugao, a pogodio je okvir gola!

73' - AEK se povukao, a Partizan ne uspeva da ozbiljnije pripreti već neko vreme.

68 - Poslednja 3-4 minuta igra se ravnopravno, na sredini terena, sa blagom inicijativom Partizana. AEK-u ovaj rezultat svakako odgovora, pa ne mora da srlja.

64' - Izmena kod domaćih, Natho ustupa mesto Joviću.

63' - Nova ozbiljna prilika za preporođene Kiprane. Popović čuva mrežu Partizana odličnom intervencijom prilikom proboja i šuta Altmana s leve strane.

61' - Urošević dobija žuti karton zbog protesta.

57' - Gol za AEK! Sjajan pogdak Faraža, nema šta, nanizao je dvojicu igrača Partizana probijaući se po desnoj strani, a onmda poslao felšrianu loptu u dalji gornji ugao - 2:2.

56' - Dve nove šanse za Partizan! Prvo je šut oprobao Natho, pa posle kornera Vujačić...

54' - GOOOL! Rikardo donosi 2:1 Partizanu! Dijabate se probio po desnoj strani, centirao posle driblinga kojima je zbunio Englezua, a onda je Gomeš glavom, dok se kretao od gola - poslao loptu u mrežu.

52'- Natho je javno opomenut, prvi žuti karton na utakmici.

51' - Gol - 1:1! AEK je izjednačio - Đurčo je centrirao s levog krila, Marković je uklizao kad i Lopes, lopta je njegovu kopačku zakačila kod bliže stative - i odsela u daljem uglu gola crno-belih.

FOTO: Tanjug / Miloš Milivojević

48' - Prvi su pripretili gosti. Opasni Altman je probao da poravna rezultat natrčavši na loptu posle jednog odbitka, ali je požrtvovani Urošević uklizao i izblokirao taj udarac.

46' - Počeo je drugi deo meča

Kraj poluvremena, i to vrlo  zanimljivog. Partizan vodi sa 1:0, čime je anulirao zaostatak iz prvog meča, a mogao je i do veće prednosti da su se neke od dobrih akcija samo za nijansu konkretnijim dodavanjima završile. AEK je bio sputan odličnom igrom crno-belih u skoro celom poluvremenu, osim u finišu, kada je po 2-3 minuta u nizu bio oko Partizanovog šesnaesterca, ali osim jednog dobrog šuta sa distance, nije ozbiljnije uspeo da pripreti.

FOTO: Tanjug / Miloš Milivojević

45' - Inicijativa gostiju prinudila je Dijabatea, koji je najčešće bio desno krilo, da interveniše - kao levi bek... Igraće se dva minuta sudijske nadoknade vremena.

44' - Neke nesuglasice između navijača Partizana i gostujućih pristalica, pa je deo crno-bele publike krenuo sa istočne tribine ka severnoj. Ali, izgleda da će se situacija smiriti. Za to vreme, AEK pokušava da "dodavanjem gasa" poravna rezultat pred odlazak na veliki predah

42'- Novi, opet kraći, prekid meča zbog povrede. Altman je, nehotično, udaren od strane Vujačića između prepona, pa je posle kratkog oporavka pored terena - pokazao da će nastaviti da igra. Meč je nedugo zatim i nastavljen.

40' - Opasno je bilo po gol Partizana! Izgubili su crno-beli loptu na 25 metara od sopstvene mreže, Altman se za to pobrinuo i odmah šutirao, a lopta je potom za samo metar prohujala pokraj mesta na kome se spaju prečka i stativa! Mnogi na stadionu su se uhvatili za glavu posle iznenadne šanse AEK-a...

39' - Utakmici zvanično prisustvuju 10.802 gledaoca

36' - Kakva opsada gola kiparskog tima... Skoro minut i po je lopta išla kroz kazneni prostor AEK-a, tražili su prostor za šut i Andrade, i Natho, i Dijabate, a na kraju su gosti uspeli da otklone opasnost.

32' - Malo je splasnuo ritam meča u poslednja 3-4 minuta, ali što je za Partizan najvažnije, Kiprani i dalje ne uspevaju da probiju odličan bedem crno-belih, koji se vrlo brzo transformišu u napad.

29' - Ceo stadion sada zviždi španskom sudiji nakon što je Rikardo oboren na 17 metara od gola AEK-a, a prekršaj nije dosuđen.

25'  - Partizan je osvojio loptu tačno na sredini terena, na mestu gde se spaja aut-linija sa linijom koja razdvaja igralište na dve polovine. Do nje je došao brzonogi Dijabate, uočio levo od sebe, kako se kroz sredinu terena, probija Rikardo Gomeš, pravovremeno ga proigrao, a najbolji strelac Partizana iz prošle sezone dao svoj treći ovosezonski gol, a prvi iz igre - 1:0.

24' - Gol! Rikardo za 1:0 u polu-kontri, na asistenciju Dijabatea!

21'  - Dijabate je dodao loptu sa centralne pozicije levo od sebe, Menigu, koji je bio na rubu kaznenog prostora AEK-a, usledio je šut i to izblokiran, a sudija je, na čuđenje Meniga, pokazao da nije korner.

20' - Dijabete se baš trudi u ovim trenucima, pokušava i dobrom kretnjom, i dodavanjima, da donese crno-belima prednost...

17' - Urošević pokušava da centiranjem s levog krila uposli najisturenije igrače Partizana, a odbrana Kiprana za sada igra prilično sigurno.

14' - Markovićev prekršaj nad jednim od suparnika izazvao je burne reakcije sa "klupe" AEK-a. Sudija smiruje strasti. Nema ni žutog kartona za fudbalera Partizana.

12' - Meč je nastavljen, i to prilično borbenim nastupom oba rivala na sredini terena. Ne deluje baš organizovano AEK u ovim trenucima, možda ponajviše zbog dobrog postavljanja i prave fudbalske agresivnosti Partizanovih vezista, pre svih Fejse u ovim momentima

10' - Nastavlja se ofanziva Partizana. Dijabate je oduzeo loptu levom beku rivala, hteo je da sve završi sam i šut mu je izblokiran, a mogao je da doda levo od sebe Menigu, koji je bio "otvoren". Usledio je korner za Partizan, a meč je potom prekinut jer je Vujačić napravio prekršaj nad golmanom AEK-a, koji je ostao da leži.

8' - Probili su se crno-beli po desnom krilu, Rikardo je hteo da centira, a izborio je korner. Usledio je udarac iz ugla, posle kog je Filipović loše izveo  šut iz levog dela kaznenog prostora, ali su nedugo zatim domaćini opet osvojili loptu.

5' - Posle nekoliko pokušaja domaćih, probili su se Kiprani, no Dijabate se vratio i oduzeo loptu Altmanu. Tražili su gosti penal, ali se njihov igrač prosto "zakačio" za telo rivala i pao.

4' - Već dva minuta traje vatromet tik iza stadiona crno-belih, a na terenu Partizan pokušava da presingom prekine napade rivala.

3'-  Hoze Marija Sančez, španski sudija, odmahuje rukom na apele Rikarda Gomeša da se u korist Partizana dosudi prekršaj (nad napadačem crno-belih) na desnom krilu.

1' - Počela je utakmica! Sa centra su krenuli igrači Partizana

20.58 - Sjajna scena u Humskoj. Oko 20 hiljada navijača peva jednoglasno "Ljubav prema klubu..."

20.55 - Akteri meča upravo izlaze na teren.

Tviter / @SweeperPod

19.34 -  Evo i sastava Partizana. U formaciji 4-2-3-1 igraju od prvog minuta: Popović - Filipović, Vujačić, Marković, Urošević - Fejsa, Andrade - Dijabate, Natho, Menig - Rikardo Gomeš.

Gosti nastupaju u istoj formaciji, a njihova postava je Pirić - Rosales, Miličević, Tomović, Englezu - Ojer, Luis Gustavo - Faraj, Altman, Đurco - Lopes

Partizanove rezerve čine golmani Lukač i Stevanović, te Ilić, Saničanin, Šehović, BAždar, M. Živković, Terzić, Belić, Jović, Petković i Lutovac. Rezerve AEK-a su čuvari mreže Tumpas i Stilianidis, te Gonzalez, Kasas Kasado, Bruno Gama, Romo Perez, Tričkovski, Olatunđi, Naum, Bates Andreu i Mamas

Uoči utakmice

U prvom ovosezonskom odmeravanju snaga s AEK-om, Partizan je poveo na Kipru, a onda izgubio meč, pa mu je neopodna ili pobeda od dva gola razlike posle 90 ili 120 minuta, ili, ako bude vodio samo s jednim pogotkom prednosti i posle dva poluvremena, i posle produžetaka, onda da bude bolji prilikom izvođenja jedanaesteraca.

Imajući u vidu da crno-beli nisu počeli domaći šampionat kako su planirali, evropski uspeh se nametnuo kao imperativ, pa se večeras u Humskoj ekipa Ilije Stolice nadmeće i sa kiparskim suparnikom, ali i samom sobom, ne bi li sačuvala čast kluba, ali i pokazala da je dostojna ukazanog poverenja od strane onih koji su ih u "hram fudbala" doveli.

Naravno, postoji i još jedan važan segment ovog revanša: ko prođe dalje, sigurno će igrati u grupnoj fazi jednog od dva evropska takmičenja. Plasman u plej-of za Ligu Evrope to ozbebeđuje, pa će u slučaju prebrođivanja još jedne prepreke (i prilične zarade koja sledi kao nagrada) Partizan igrati u grupnoj fazi tog nadmetanja, a ako u plej-ofu bude eliminisna, seli se u grupnu fazu Lige konferencije (i takođe zarađuje ozbiljan novac). Ali, ako sada ispadne, Partizan će morati da se nadmeće za plasman u grupnu fazu Lige konferencije u posebnim, baraž mečevima.

Šta ako Partizan prođe, a šta ako ne uspe?

Ako prebrodi Kiprane, Partizan će u plej-ofu za Ligu Evrope igrati s ukrajinskim Dnjiprom. Prvi meč bi bio na programu 18. avgusta u Slovačkoj, u Košicama, a revanš sedam dana revanš bi bio odigran u Humskoj.

U suprotnom, crno-beli se sele u plej-of za plasman u Ligu konferencija i tu bi se sastao sa boljim iz dvomeča u kome bugarski Levski igra s malteškim Hamrunom, koji je u prvom meču izgubio na svom terenu s 0:1. Ako dođe do neuspeha protiv Kiprana, Partizan bi najpre bio domaćin 18. avgusta, a potom gost u revanšu, ili u Bugarskoj, ili na Malti.

Bonus video: Kad je u halu ušao vojni orkestar, "grobari" i "delije" zagrmeli kao jedan!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (2)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti