TUGA I BES, UKRAJINCI GNEVNI NA FIFA! Traže basnoslovnu odštetu i poručuju: "Ovo je sramota..."

Novosti online

18. 07. 2022. u 20:11

KROVNA organizacija svetskog fudbala (FIFA) našla se na udaru tima iz ratom zahvaćene zemlje.

ТУГА И БЕС, УКРАЈИНЦИ ГНЕВНИ НА ФИФА! Траже баснословну одштету и поручују: Ово је срамота...

FOTO: Tanjug/AP

Naime, ukrajinski fudbalski klub Šahtjor iz Donjecka tužio je Svetsku fudbalsku federaciju Sudu za sportsku arbitražu u Lozani i zahteva odštetu od 50 miliona evra, preneo je danas "Atletik".

Šahtjor se bunio na odluku donesenu 21. juna, u kojoj stoji da treneri i igrači imaju pravo da suspenduju svoje ugovore sa ukrajinskim klubovima do 30. juna 2023. godine, ukoliko prethodno ne dođe do dogovora između igrača i trenera i njihovih sadašnjih klubova (rok za dogovor je bio 30. jun).

Ukrajinski velikan pregovarao je sa brojnim klubovima oko prodaje stranih fudbalera, ali je sve propalo posle odluke FIFA.

To je napravilo poseban problem za ekipu koja je oduvek bila poznata kao "legija stranaca" sa velikim brojem Brazilaca, a u trenutku donošenja odluke imala je 14 fudbalera koji nisu iz njihove zemlje.

Šahtjor je tako došao u poziciju da u devet dana mora proda sve igrače, ali su zainteresovani klubovi znali da je potrebno da sačekaju tih devet dana i da onda mogu da dovedu bilo kog fudbalera iz Ukrajine bez obeštećenja.

Šahtjor sada zahteva da FIFA plati onoliko koliko je klub sigurno trebalo da zaradi, uz sve troškove suđenja i arbitraže.

Izvršni direktor kluba Sergej Palkin je za "Atletik" objasnio kako je odluka FIFA koštala Šahtjor desetine miliona evra i kako su se svi dogovori sa ostalim klubovima raspali u roku od 48 sati od odluke.

On je naveo da zbog ovakvih finansijskih nedaća Šahtjor neće moći da nastavi da isplaćuje rate klubovima u Evropi od kojih je ranije kupila igrače.

- Svi veruju da smo mi fudbalska porodica. Ova odluka je precrtala taj slogan. Mi nismo svi jedna fudbalska porodica jer nikoga nije briga šta će biti sa ukrajinskim fudbalom. Ovo je jedna velika sramota. FIFA nije stalo do nas - iskren je Pilkin.

"Atletik" navodi da je razogvarao sa jednim izvršnikom jednog visokorangiranog evropskog kluba, koji je želeo da ostane anoniman, i da je on rekao da je do odluke FIFA pregovarao sa Šahtjorom o visokom obeštećenju za jednog njihovog fudbalera.

Engleski premijerligaš Fulam je nedeljama pregovarao o završetku transfera izraelskog krila Manora Solomona, a klubovi su se na kraju dogovorili na iznos od 7,5 miliona evra.

- Bili smo nadomak potpisivanja ugovora, ali kad je FIFA donela tu odluku Fulam nam je poslao i-mejl u kojem je naveo da zbog odluke FIFA povlači ugovor i ponudu, ali da će svakako uzeti fudbalera. I mi nismo mogli da uradimo ništa da to zaustavimo. On je potpisao ugovor sa njima i postao je igrač Fulama - rekao je prvi čovek Šahtjora.

FOTO: Tanjug/AP

Dobra vest za Ukrajince u ovom haosu je ta što će svi fudbaleri morati da se vrate u klub u junu 2023. godine kada ovo pravilo prestane da bude na snazi.

Međutim, tu postoji problem, jer će to većinu tih igrača dovesti nadomak ili do samog isteka ugovora, pa će praktično odmah postati slobodni da pronađu novu sredinu.

Bonus video: Katar - obilazak neobičnog stadiona za Svetsko prvenstvo

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOBIO DVA ŽUTA, A NE I CRVENI: Evo zbog čega je kontroverzni Argentinac ostao na terenu