NEMA SUMNJE DA JE ZVEZDA FAVORIT, ALI... Ko će bolje "leći" crveno-belima, Pjunik ili Didelanž?

Novosti online

18. 07. 2022. u 12:47

FUDBALERI Crvene zvezde na žrebu u Nionu saznali su ko će im biti potencijalni rival u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Oni će igrati sa boljim iz duela Pjunik - Didelanž. Prve utakmice trećeg kola kvalfikacija na programu su 2. i 3. avgusta, dok su revanši sedam dana kasnije. Žreb za plej-of LŠ, u kom će crveno-beli takođe biti povlašćeni ukoliko prođu 3. rundu kvalifikacija, održaće se 1. avgusta.

НЕМА СУМЊЕ ДА ЈЕ ЗВЕЗДА ФАВОРИТ, АЛИ... Ко ће боље лећи црвено-белима, Пјуник или Диделанж?

Foto: N. Paraušić

Izabranici Dejana Stankovića startovali su furiozno u "Mocart bet" Superligi, protiv Radničkog iz Niša postigli su četiri gola, dok su protiv slabašne Kolubare dali jedan više. A mreža Milana Borjana nijednom se nije zatresla. Ubedljiva izdanja možda i nisu pravi pokazatelj snage ekipe, ali su svakako dobar znak pred mečeve u rundi koja je prethodne dve godine bila kobna za Zvezdu.

FOTO: M. Vukadinović

 

Porazi od Omonije i Šerifa u poslednje dve godine bili su neočekivani i bolni, ali u redovima srpskog šampiona urađeno je sve da se ove godine napravi iskorak. Dolaskom Kingsija Kangve i Osmana Bukarija Zvezda je dobila na brzini. Očekuje se da uskoro i špic Aleksandar Pešić bude ozvaničen kao treće pojačanje, dok je na dobrom putu da zaduži epitet povratnika i štoper Nemanja Milunović. Ostalo je još da se reši pozicija desnog beka, možda i rezervnog levog.


PJUNIK

FK Pjunik je fudbalski klub iz Jerevana u Jermeniji, prvaci države bili su 15 puta, a vrednost njihovog sadašnjeg tima prema "Transfermarktu" je 6,14 miliona evra. Ovaj tim je u svojoj istoriji u evropskim takmičenjima najdalje stigao do trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Ipak, ove godine napravili su senzaciju plasmanom u 2. kolo Lige šampiona nad rumunskim Klužom, a Srbin Zoran Gajić (32) je junak večeri, najzaslužniji za ogroman uspeh gostiju. Gajić je postigao oba pogotka za 2:2 (prvi meč završen 0:0), da bi Jermeni posle penala prošli dalje - 4:3. Na njega će srpski šampion morati da obrati posebnu pažnju ako se sretnu, s obzirom na to da je Srbin centarhalf koji i te kako zna da bude opasan po gol protivnika.
 

Pjunik se na UEFA rang-listi nalazi na 183. mestu sa 6,5 bodova. Iako je na ovoj lestvici slabije rangiran od Dudelanža, treba reći da je klub iz Jermenije opasniji protivnik za crveno-bele, uzimajući u obzir vrednost tima i zvučnija imena poput Jusufa Otubandžoa, koji je između ostalih nastupao za Atletiko Madrid i Red Bul Salzburg.


Takođe, Pjunik u svojim redovima ima i Aleksandera Gonzalesa, reprezentativca Venecuele koji je proveo nekoliko sezona u Jang Bojsima, Elčeu, Malagi, Karakasu...

DIDELANŽ

Od domaćih takmičenja, klub ima 15 titula državnog prvaka Luksemburga i osam osvojenih kupova. Najbolji rezultat u evropskim takmičenjima do sada je dva puta plasman u grupnu fazu Lige Evrope 2018/2019. i 2019/2020.

Prvi put su nakon ispadanja iz kvalifikacija iz Lige šampiona u kvalifikacijama za Ligu Evrope izbacili Dritu, Legiju i Kluž, a u grupi su igrali sa Milanom, Olimpijakosom i Betisom.

Dok su u sezoni 2019/2020. u kvalifikacijama za LŠ ispali od Valete, a u grupu Lige Evrope se plasirali preko Škendije, Nome Kaljua i Ararata.


Prošle godine su pokušali da se domognu Lige konferencija, ali su u drugom kolu zaustavljeni od irskog Bohemijansa.

Na UEFA listi Didelanž se nalazi na 117. mestu sa 10 bodova.

Prema "Transfermarktu" vrednost ovog tima je 2,06 miliona evra, a najskuplji igrač ekipe je Dejvid Sinani koji vredi 250 hiljada evra. Ipak, njihov rival u drugom kolu Pjunik ima čak 13 fudbalera koji vrede kao Sinani ili više.
 


Nema sumnje da je Zvezda favorit u narednoj rundi sa kim god da se sastane od pomenuta dva tima. Ko prođe treću rundu kvalifikacija za Ligu šampiona ide u plej-of i garantuje mu najmanje učešće u grupnoj fazi Lige Evrope.

Poraženi iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona idu u plej-of Lige Evrope. Uz napomenu da poraženi sa „ligaškog puta” (timovi koji nisu bili šampioni u svojim zemljama) idu direktno u grupnu fazu Lige Evrope.


Dodatno neverovatan podatak je taj da klubovi Pjunik i Didelanž zajedno vrede kao samo jedan fudbaler Zvezde - Mirko Ivanić.


BONUS VIDEO: "Petarda" na Marakani
 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)