DVOSTRUKI ŠAMPION EVROPE PONOVO U PREMIJER LIGI: Notingem forest preko Vemblija do istorijske promocije

Novosti online

29. 05. 2022. u 19:51

NOTINGEM Forest se vratio u Premijer ligu pošto je pobedio Hadersfild taun u finalu plej-ofa Čempionšipa, rezultatom 1:0.

ДВОСТРУКИ ШАМПИОН ЕВРОПЕ ПОНОВО У ПРЕМИЈЕР ЛИГИ: Нотингем форест преко Вемблија до историјске промоције

Arhiva Novosti

"Šumari" su do epohalne pobeda na Vembliju došla je zahvaljujući autogolu Levija Kolvila neposredno pre kraja prvog poluvremena.

Kardinalna greška odbrane Hadersfilda dovela je  do toga da je Forest okončao njihov 23-godišnji san o povratku u najviši rang engleskog fudbala.

Dvostruki evropski šampion Forest je bio osnivač Premijer lige 1992. godine, ali je ispao u prvoj sezoni.

Nakon što su ispali 1993. godine, vratili su se godinu dana kasnije i zabeležili svoj najviši plasman i zauzeli treće mesto 1995. godine.

Forest je ponovo ispao 1997, pre nego što se vratio kao drugoligaški šampion 1998. Ali njihovo treće ispadanje iz Premijer lige 1999. godine bio je udarac od kog se gotovo nikada nisu trajno oporavili. 

Ponos Notignema je čak pao i u treći nivo engleskog fudbala 2005. i tu je ostao naredne tri sezone. Od povratka u Čempionšip 2008. godine, Forest je u proseku sezonu završavao na 12. mestu, ali su ove sezone bili četvrti, što im je donelo mesto u plej-ofu.

Nakon što su u polufinalu savladali Šefild junajted iz penala, pobedili su Hadersfild pred 80.019 navijača na Vembliju.

Sa kapacitetom od nešto više od 30 hiljada mesta Siti Graund, dom šumara će biti peti najmanji stadion u Premijer ligi sledeće sezone.

Stadion "Vembli" je tradicionalno bio poprište najskuplje utakmice na svetu. Odavno se tako naziva finale plej-ofa Čempionšipa, jer prema nekim procenama plasman u Premijer ligu vredi 200 miliona evra, koliko je prihod od TV prava.

 

BONUS VIDEO: Najbrže postignuti golovi u UEFA Ligi šampiona

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GRCI, BIVŠA BRAĆO, OVO VAM NEĆEMO OPROSTITI: Nemanja Matić besan zbog Kosova poslao brutalnu poruku lažnim prijateljima