FUDBAL NEĆE BITI ISTI: FIFA razmatra drastičnu promenu! Fudbal kao futsal i košarka

Novosti online

06. 05. 2022. u 10:47

PO uzoru na druge sportove fudbal bi mogao da se u budućnosti igra sa zaustavljanjem vremena.

ФУДБАЛ НЕЋЕ БИТИ ИСТИ: ФИФА разматра драстичну промену! Фудбал као футсал и кошарка

Foto: Arhiva Novosti

Iako fudbalski meč traje 90 minuta uz sudijsku nadoknadu vremena, zbog prekida i čestih faulova aktivne igre je sve manje, a sudije nemaju rešenja za to.

Ipak, Mark Klatenburg, jedan od najistaknutijih engleskih sudija, kaže u kolumni za "Dejli mejl" da bi tome moglo da se stane na put i to tako što bi utakmice trajale 60 minuta, a vreme bi se zaustavljalo pri svakom prekidu.

Fudbaleri Mančester sitija žalili su se na igrače Reala da su odugovlačili i tako "krali" vreme, a Klatenburg navodi primer iz svoje karijere kada su ekipe bile nezadovoljne nadoknadom, a kako on ističe, uvek je neka ekipa nezadovoljna.

- Treneri su mi svašta govorili nakon utakmice jer sam dodao dva minuta, a ne tri. Igrači su se bunili, a navijači su me nazivali svakakvim imenima. Kao da je tih 60 sekundi krivo što nisu postigli rezultat kakav su želeli. Mi sudije znamo da je sudijska nadoknada sporna tema. Ekipa koja vodi želi je što manje, a ekipa koja gubi što više.

Klatenburg je izneo i svoje mišljenje kako bi taj problem mogao da se reši, a kaže da se ta ideja već razmatra.

- Mislim da postoji rešenje za sve to, a to su utakmice od 60 minuta sa zaustavljanjem vremena. Tu ideju Pijerluiđi Kolina, FIFA i IFAB trenutno razmatraju. Funkcioniše u košarci, moglo bi funkcionisati i u fudbalu - kaže Klatenburg i pojašnjava kada bi se vreme stopiralo:

- Vreme bi se zaustavljalo kada lopta izađe iz igre ili, na primer, kada povreda prouzrokuje pauzu. Isto tako i kada sudija dodeljuje žuti karton ili upozorava nekog. Tako bi svaka utakmica trajala jednako i ne bi bilo ovih kontroverzi.

Klatenburg je još izneo podatak da utakmice u Premijer ligi u proseku imaju 55 minuta i tri sekunde aktivne igre, a da je najduža utakmica sa aktivnom igrom bila između Mančester sitija i Barnlija i trajala je 65 minuta i 42 sekunde. Najkraća ovosezonska utakmica u najelitnijem engleskom takmičenju trajala je 41 minut i 33 sekunde.

BONUS VIDEO: Najgrublje lige na svetu: Superliga Srbije u vrhu, kako stoje ostali

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)