PIKEOVO "HALO" OD 24 MILIONA! Španski mediji razotkrili "šemu" predsednika FS Španije i igrača Barse

N. I.

19. 04. 2022. u 09:00

FUDBALER Barselone Đerar Pike i predsednik FS Španije Luis Rubijales našli su se iznenada na udarnim stranama medija. Razlog je neobičan, pošto je "sedma sila" došla do audio-snimaka njihovih telefonskih razgovora, a pod lupom je Pike, koji je bio glavni čovek u organizaciji Superkupa Španije, ponuđenom Saudijskoj Arabiji, kao domaćinu celog spektakla.

ПИКЕОВО ХАЛО ОД 24 МИЛИОНА! Шпански медији разоткрили шему председника ФС Шпаније и играча Барсе

FOTO: AP

Prema tim navodima, iskusni defanzivac je u ovom posredovanju, praktično laganijem poslu od trčanja za loptom po terenu, imao zaradu od neverovatnih 24 miliona evra. Cela "šema" bila je jasna, pošto se iz snimaka saznalo kako je Pike sa predsednikom FS Španije Rubijalesom milione pominjao kao "čunjeve" na terenu, i sve to sa ulogom posrednika u dogovoru sa Saudijcima. Jer, Superkup Španije se igra kao fajnal-for, sa dva polufinalna i jednim finalnim mečom u Rijadu. Inače, prvobitni plan je bio da se igra u Madridu ili Barseloni.

Cela priča se "papirološki" vodila preko Pikeove kompanije "Kosmos holding", a zanimljiv detalj dogovora je posebno apostrofiran u jednom audio-snimku.

- Ljudi u Realu kažu da ne žele da putuju tako daleko na Superkup i da Španiju neće da napuštaju za manje od osam miliona evra. Rubi, plati Realu osam miliona i isto toliko Barsi. Ostala dva tima neka dobiju dva i jedan milion, to je ukupno 19. Ti, čoveče, za Federaciju zadrži šest miliona evra. Mislim da to može da se "iscedi" od Saudijske Arabije, jer ćemo da im kažemo da, ako ne plate, Real neće da igra - rekao je Pike u jednom od razgovora predsedniku FS Španije.

AFERA Luis Rubijales/FOTO: EPA

Epilog pregovora još iz 2019. bio je jasan: FS Španije je tada sa Saudijcima potpisao ugovor da se Superkup igra u ovoj zemlji narednih šest godina, a ceo dogovor je "težak" 40 miliona evra. Profitirao je Rubijales, kojem je plata basnoslovno skočila, ali je najbolje prošao Pike. Kao posrednik naplatio je četiri miliona po svakoj od šest godina, odnosno ukupno 24 kao "bonus za upešnost dogovora", kako je definicija u ugovoru.

Kada je juče otkrivena ova priča, ni Pike, a ni predsednik saveza nisu bili dostupni za komentar. Deo javnosti veruje da je u pitanju ogromna afera, dok je drugi deo ubeđen da je Pike pokazao izuzetne poslovne sposobnosti. A, Saudijci? Njima tih 40 miliona verovatno, skoro pa ništa ne znači u dnevnoj rutini baratanja milijardama.

Dejvis kup, poker...

PIKE je na zalasku karijere, ali je uveliko u poslovnim vodama. Osim dogovora sa Saudijcima oko Superkupa, još 2018. je njegova kompanija "Kosmos holding" postala partner svetske teniske federacije (ITF) oko reforme Dejvis kupa, a ceo projekat je vredan tri milijarde evra u narednih 25 godina. Muž popularne kolumbijske pevačice Šakire ulaže novac i u popularne pokeraške "holdem" turnire.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri