OTIMAČINE ISPRED NOSA: Nekoliko velikih fudbalera u poslednji čas izabralo transfere u druge klubove

Z. Ćorović

14. 04. 2022. u 10:49

VELIKI klubovi često se dovijaju na razne načine i vode žestoke bitke sa konkurentima u nameri da dovedu vrhunska pojačanja

ОТИМАЧИНЕ ИСПРЕД НОСА: Неколико великих фудбалера у последњи час изабрало трансфере у друге клубове

Rud Gulit

U brojnim pregovorima i "operacijama" dolazilo je do neočekivanih preokreta i u situacijama kada se činilo da je posao završen, kada je samo falilo da željeni igrač, što se kaže, stavi potpis na ugovor.

Kao na filmu ili u ljubavi desilo bi se da uskoči "neko treći", pokvari sve, "ukrade" fudbalera ispred nosa. Bilo je i toga da se neko predomisli u poslednji čas i izabere drugu opciju.

Jedan od glavnih junaka ove priče je čuveni Rud Gulit. Sredinom osamdesetih, holandski as rođen u Surinamu, blistao je u PSV Ajndhovenu. Bio je visok, moćan i fizički i tehnički, isticao se i postizanjem golova ... Madridski Real je 1986. ozbiljno zagrizao da ga dovede, predsednik "kraljeva" Ramon Mendoza je organizovao nekoliko pregovora i ponudio PSV šest miliona dolara. Činilo se da je sve završeno i da će Gulit u leto 1997. sigurno obući dres "blankosa" .

Međutim, sve je to znao i Silvio Berluskoni, televizijski magnat i predsednik Milana. Nije krio da je "zaljubljen" u Gulitovo fudbalsko umeće. Prvo ga je nagovorio da dođe u glavni grad Lombardije, a zatim je šarmirao čupavog Holanđanina i njegovu suprugu, izvodio ih na večere, obasipao poklonima. Iako se Gulit već obećao Realu, Berluskonijevi argumenti su bili ubedljivi - skoro je duplirao ponudu i privoleo igrača da promeni mišljenje, potpiše za tim "roso-nera" u kome su bili i njegovi zemljaci Frank Rajkard i Marko van Basten. Zajedno su činili najbolji trio u Evropi i dve godine zaredom osvajali kup evropskih šampiona 1989. i 1990, a bili su i trostruki prvaci Italije.

OTAC ZABRANIO ZIKU DA IDE U REAL

Real je početkom osamdesetih skoro sve završio da iz Flamenga dovede Zika, velikog majstora sa nadimkom "beli Pele". Transfer je sprečio Zikov otac Hoze, pekar i strastveni navijač čuvenog "Fla" pošto je zabranio sinu da napušta klub. Nekoliko godina kasnije, Ziko se obreo u Udinezeu. Poznato je i da su se londonske komšije Arsenal i Totenhem 1978. otimale o Mišela Platinija, ali da ih je on odbio jer nije želeo da ide u Englesku jer se tamo igra fudbal na Božić.

Nekoliko godina kasnije došlo je do obrnute situacije. Milan je bio na korak od dovođenja Roberta Prosinečkog, odmah posle njegovog uzleta na krov Evrope sa Crvenom zvezdom 1991. godine. Uslovi su bili dogovoreni da jedan od najboljih fudbalera Jugoslavije tog perioda i omladinski prvak sveta sa "plavima" iz 1987. pristupi Milanu. Međutim, zapelo je kod pregleda, italijanski doktori su procenili da Prosinečki, zbog toga što ima dugu vilicu i izbočene zube može da bude sklon problemima sa mišićima i leđima. Iznenađen, verovatno i uvređen, Robi je prihvatio poziv Reala, gde se nije mnogo naigrao jer su ga, kao za baksuz, ukočile brojne povrede. Kao da su ga Milanovi lekari ukleli.

Hesus Hil, dugogodišnji predsednik madridskog Atletika, bio je poznat po svojoj ekstravaganciji, ali i kao pravi maher kad je trebalo "preveslati" konkurente. Kako je 1987. doveo Portugalca Paolo Futrea na "Visente Kalderon" još uvek se prepričava kao legendarna anegdota. Futre je bio top zvezda letnjeg prelaznog roka, evropski prvak posle pobede nad Bajernom (2:1) i napadač o koga su se otimali svi najbolji klubovi. Činilo se da je Inter najuporniji, jer je Futre stigao u Milan na završne pregovore. Kao grom iz vedra neba, u hotelu u kome je odseo Portugalac pojavljuje se Hil i "napada" napadača na recepciji. Očevici kažu da je Futre bio u šortsu i japankama, da nije poznavao Hila. Niko nije mogao ni da pomisli da će ga harizmatični Hesus za pola sata obrlatiti i nagovoriti da zaboravi Inter i postane "jorgandžija". Ovaj "trofej" pomogao mu je da ga te godine izaberu za prvog čoveka Atletika.

BONUS VIDEO: KAO DA SAM JUČE OTIŠAO: Marko Jevtić o povratku u Partizan

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE RASKIDA: Stefanos Cicipas ima devojku! Šta mislite, odakle je?