JOVANA DAMNJANOVIĆ - KO JE MITROVIĆ ŽENSKE REPREZENTACIJE? Razbila Nemice i Srbiji otvorila vrata Mundijala (FOTO/VIDEO)

Sanja Žarković

13. 04. 2022. u 13:05

U Srbiji je verovatno mnogo više onih koji bi mogli da nabroje imena bivših, sadašnjih i potencijalnih ljubavi naših fudbalera, nego onih koji znaju ko je Jovana Damnjanović.

ЈОВАНА ДАМЊАНОВИЋ - КО ЈЕ МИТРОВИЋ ЖЕНСКЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ? Разбила Немице и Србији отворила врата Мундијала (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: FSS

A nakon što su Jovanu videli na delu u pobedi Srbije nad višestrukim evropskim i svetskim šampionkama Nemicama, mnogi navijači bi odustali od toga da svoje ljubimce grde rečima "igrali ste kao žene".

Jovani je sa samo 19 godina uspelo ono što nedostaje mnogim našim fudbalerima, pošto je sa Volfzburgom u sezoni 2013/2014. osvojila Ligu šampiona. Sada je golgeterka Bajerna iz Minhena, sa kojim je ove godine ostvarila plasman u četvrtfinale LŠ, a za reprezentaciju je na 41 utakmici postigla 15 golova.

Ženski fudbal je u velikom usponu, očekuje se da naredne godine gledanost poraste za 360 odsto, SP 2019. godine gledalo je milijardu ljudi. Napredak je ostvarila i naša ženska fudbalska reprezentacija, koja prvi put u istoriji ima realne šanse da se plasira na ženski Mundijal.

TADIĆ I MITROVIĆ ŽENSKE REPREZENTACIJE

Da nas do tog priključka dovedu, najviše se očekuje upravo od rođačkog tandema Čanković-Damnjanović, koji mnogi upoređuju sa onim što su Tadić i Mitrović u muškoj reprezentaciji. Jovani su ta poređenja simpatična, ali samo do određene granice.

- Ta poređenja su korisna u smislu da ljudima omoguće da shvate kakav tip igrača smo otprilike nas dve i na kojim pozicijama igramo. Sa druge strane, i ona i ja smo ostvareni igrači, iskusni, sa dosta trofeja iza sebe i dovoljno godina da bi nas poredili sa bilo kim. Ona je Jelena Čanković, ja sam Jovana Damnjanović i neka tako i ostane.

Najbolja fudbalerka Srbije Jelena Čanković Jovanina je sestra od tetke, sa kojom je stasavala i životno i fudbalski. Ko želi da vidi kako izgleda njihovo partnerstvo na terenu i zašto ih zovu Mitrovićem i Tadićem ženske reprezentacije, mogao bi da počne

od jutjub-snimka našeg drugog gola u kvalifikacionoj utakmici Srbija - Bugarska (3:0, 25. 11. 2021), koji je prava fudbalska lepotica.

A sve je počelo tako što je Jovana kao devojčica sa dvojicom drugova otišla da gleda njihov fudbalski trening, pa ušla u igru zato što ih je bio neparan broj, a trener joj rekao da mora da ostane. Do petnaeste godine je igrala sa dečacima u FK Perspektiva, a tada je i shvatila da je fudbal njen život.

FOTO: FSS

- Tek sa 15-16 godina počela sam da razmišljam u tom pravcu, da bi fudbal mogao da postane moja profesija. Uvek je to negde bilo prisutno, kao želja i san kome težim, ali postalo je java tek sa ulaskom u seniorski ženski fudbal. Tada sam shvatila da ja to što radim, radim veoma dobro, u poređenju sa ostalim seniorkama, iako sam bila među najmlađima. Kada su počele da pristižu i ponude iz inostranstva, učvrstila sam se u odluci da je to put kojim želim da idem i drago mi je što nisam pogrešila.

U Srbiji se afirmisala u svom omiljenom klubu Crvenoj zvezdi, a pravi proboj doživela je u Nemačkoj, u jednoj od najboljih svetskih liga. Liga šampiona sa Volfzburgom, građenje imena u Sandu, i na kraju minhenski Bajern, koji gaji "porodični koncept" i ne pravi nikakvu razliku između muške i ženske fudbalske sekcije.

- Nema razlikovanja, većinu stvari koje imaju muškarci imamo i mi, počev od terena vrhunskog kvaliteta, medicinskog i tima za oporavak i rehabilitaciju, doktora, kantine... Muške igrače upoznajemo, radimo dosta reklama i stvari vezanih za marketing zajedno. Zbog pandemijske situacije, izostali su neki veći događaji poput zajedničke proslave titula na Marijenplacu, ili obeležavanja Božića, ali Bajern kao klub vodi računa o svim detaljima.

Posle takvog tretmana u Bajernu reprezentativne akcije predstavljaju hladan tuš. Jovani se u dresu Srbije dešavalo i ono što njene klupske saigračice ne mogu ni da zamisle. Na jednoj od utakmica reprezentacije, prilikom zagrevanja je upala u rupu na terenu i polomila nogu, a posle toga saznala i da fudbalerke nemaju zdravstveno osiguranje. Zbog toga je duže od dve i po godine odbijala da igra za reprezentaciju, a vratila se kada su se javili prvi znaci poboljšanja.

- Stajalo nas je skoro pet godina borbe da i mi dobijemo to famozno zdravstveno osiguranje. Ipak, potrebno je još mnogo rada na istinskoj promociji ženskog fudbala u Srbiji. Nisam stručnjak i sve što je vezano za marketinške kampanje prepuštam ekspertima za marketing. Ono što mogu da kažem jeste da bi bilo dobro da se krene od televizijskog prenosa svih utakmica reprezentacije, uključujući tu i mlađe kategorije, da se prenosi domaći fudbal, utakmice Lige šampiona.

FOTO: credit Bayern

Uprkos svemu, veruje da su na pomolu lepša vremena za ženski fudbal u Srbiji. Veliki korak u tom pravcu mogao bi da bude učinjen plasmanom u baraž za SP 2023. koji je postao realnost nakon pobede protiv Nemačke.

U odgovoru na pitanje šta nas to kao reprezentaciju razdvaja od najjačih, naša sagovornica je kratka i jasna.

- To su tri K: kontinuitet, kvantitet i kvalitet.

Ko je gledao Jovanu na terenu, mogao je da vidi otresitost, borbenost i beskompromisnost. Takva je i u životu, pa je među prvima koje dižu glas u borbi za veća prava fudbalerki. Tako je bilo i u decembru, kada na RTS Dnevniku Jelena nije ni pomenuta kao dobitnica "Zlatne lopte" FSS, namerno ili omaškom, a Jovana burno reagovala na društvenim mrežama.

- Prilično sam sigurna da su oni imali tu informaciju, ali su je smatrali nevažnom. Jelena je mnogo radila za tu nagradu, iza nje je neverovatna sezona, i da je u pitanju neki fudbaler, sa sigurnošću mogu da kažem da bi mediji bili preplavljeni člancima i vestima o njemu. Nama nisu potrebna ni izvinjenja ni pravdanja, ono što nam treba je da se takve stvari više ne dešavaju i da novinari ne zatvaraju oči pred ženskim sportom. Mi i ne tražimo ništa specijalno, samo fer i jednak tretman.

Stereotipi su, nažalost, brojni.

- Da, naročito oni vezane za fizički izgled, pa sam slušala: "Jao, pa ti nemaš krive noge", ili "Pa ti imaš dugu kosu!", a jedan od najčešćih komentara na društvenim mrežama je: "Ajde sad, mrš u kuhinju". Što se mojih roditelja tiče, mama se malo protivila na početku, jer sam već uveliko trenirala karate pre toga, brinula se da ću zapostaviti školu, ali kada je shvatila da je to ono što zaista želim, postala mi je, uz tatu, najveća podrška.

Za kraj, Jovana ima i poruku za roditelje koji imaju otpor prema ideji da njihove devojčice treniraju fudbal, zbog brojnih predrasuda: da se radi o grubom sportu, da su igračice neženstvene.

- Neka puste decu da rade ono što vole, zabranama neće postići ništa. Fudbal je veoma lep sport, otvara mnoga vrata, dopušta vam da putujete, upoznajete različite kulture, jezike i stičete prijatelje na svim kontinentima.

BONUS VIDEO: Devojke iz Srbije svetska klasa: Jelena Čanković i Jovana Damnjanović

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!