LUDNICA NA (NE BAŠ) PRIJATELJSKOM MEČU: Psovke, autogol, sudija koji ne vidi i... pobeda Srbije u Mađarskoj!

D. N.

24. 03. 2022. u 21:24 >> 21:26

FUDBALSKA reprezentacija Srbije je u ne baš previše prijateljskom meču, iako to on formalno jeste bio, savladala Mađarsku u Budimpešti sa 0:1, a pripreme za Svetsko prvenstvo nastaviće u utorak, kada će gostovati Dancima u Kopenhagenu.

ЛУДНИЦА НА (НЕ БАШ) ПРИЈАТЕЉСКОМ МЕЧУ: Псовке, аутогол, судија који не види и... победа Србије у Мађарској!

FOTO: Tanjug/AP

Najavljivao je selektor "orlova" Dragan Stojković Piksi da neće biti lako igrati s Mađarima, koji su se izvrsno pokazali na prošlom prvenstvu Evrope, a da je zaista tako pokazali su već i uvodni minuti meča na "Puškaš areni". Domaći igrači su konstantno i to prilično grubo faulirali srpske fudbalere, pa je tako kapiten Tadić u jednom trenutku, zbog udarca laktom u lice, pobesneo i pretio kažiprstom Fioli koji ga je faulirao, a potom su se vidno nervirali i često obarani Živković, ali i Mitrović, koji je prilično psovao arbitra Glova iz Slovačke zbog kriterijuma koji je odabrao.


Ipak, iako je igra često "seckana" prekršajima, bilo je i onih pravih fudbalskih, za oko lepih stvari, kako na onoj strani terena gde su Piksijevi izabranici pokušavali da daju gol, tako i na drugoj, gde se dvema intervencijama istakao Vanja Milinković Savić.
A onda, nakon što su se "orlovi" desetak minuta mučili da pronađu rupu u odličnom bedemu rivala, došlo se i do promene rezultata.


Za razliku od situacije kada je Kostiću poništen gol jer je, sekund ranije, Mitrović odugrnuo suparnika, slovački sudija je morao da pokaže na centar kada je iz VAR-kancelarije stiglo obaveštenje da je mađarski fudbaler Žolt Nađ postigao autogol.


Desilo se to posle kornera sa leve strane, kada je lopta preletela većinu aktera utakmice, stigla do Mitrovića koji je šutirao snažno, a posle odbitka od prečke, pomenuti igrač domaćih ju je nehotice prebacio preko gol-linije.

FOTO: Tanjug/AP


Mogli su Mađari nedugo zatim da izjednače, da je Salaj samo malo preciznije šutirao kada je oprobao udarac sa oko 12 metara, a mogli su pred kraj poluvremena i da udvostruče prednost "orlovi", no odličan slobodnjak Sergeje Milinkovića Savića bio je za desetak centimetara neprecizan.


U drugi deo meča Srbija je ušla s drugačijom formacijom, jer je Stojković pridružio Mitroviću i Luku Jovića u napadu, a tamo se dešavalo... zaista svašta u nastavku utakmice.


Bilo je i novih neverovatnih odluka sudije, kada je u jednoj akciji mogao da svira dva penala za "orlove" (ali ni uz gledanje snimka "nije video" igranje rukom od strane mađarskog defanzivca, ni deset metara povlačanja Mitrovića), a bilo je i neverovatnih promašaja pomenutog srpskog asa, koji je prokockao dva zicera.


Uzbudljivo je bilo i pred golom našeg državnog tima, jer je Salaj odlično šutirao s distance i samo za malo bio neprecizan, ali su svi takvi i slični pokušaji završavani su ili nedovoljno dobrim udarcima, ili izblokiranim, ili kvalitetnim intervencijama Vanje Milinkovića Savića. Bar do 93. minuta, kada je Šefer pogodio stativu, a Soboslaj, neometan, s 15 metara šutirao očajno.


Na kraju, posle svega viđenog u (ne baš) prijateljskom meču, bila je ovo zaslužena pobeda Srbije, koja se okreće novom izazovu - megdanu s Dancima narednog utorka u Kopenhagenu.

Prijateljska utakmica

Mađarska - Srbija 0:1
(0:1)
Strelac: Ž. Nađ, autogol u 38. minutu
Budimpešta - Stadion: "Puškaš arena", gledalaca: oko 30.000; Sudija: Filip Glova (Slovačka); Žuti kartoni: Šafer, Gazdag (Mađarska)
Mađarska: Gulač - Botka, Lang, Fiola - Nego (od 59. Bola), Adam Nađ (od 59. Gazdag), Šafer, Žolt Nađ (od 70. Stajls) - R. Salai, Soboslai - A. Salaj (od 70. Adam)
Srbija: Vanja Milenković Savić - Veljković (od 77. Račić), Nastasić (od 65. Terzić), Pavlović (od 58. S. Mitrović) - Lukić (od 46. Radonjić), Gudelj - Živković (od 46. Jović), Tadić, Sergej Milinković Savić, Kostić (od 46. Ristić) - Mitrović

KRAJ! Mađarska - Srbija 0:1

90+3 - Stativa! Šefer je pogodio okvor gola, a onda je natrčao Soboslaj - i, iako sam, sa 15 metara promašio metu za oko pet metara!

90+2' - Dobro se drže naši fudbaleri, ne dozvoljavaju Mađarima da lako dođu u priliku da ubace loptu u šesnaesterac Srbije.

90'+1 - Arbitar iz Slovačke je odlučio da se igraju tri minuta sudijske nadoknade vremena

90' - Igra se 90. minut, videćemo uskoro koliko će utakmica biti produžena

88'- Novi bespotrebno oštar prekršaj mađarskih igrača. Stvarno od prvog do, zasad poslednjeg minuta, igraju kao da je takmičarski meč. Zbog udaranja Gudelja žuti karton je dobio Gazdag

87' - Račić je loše intervenisao, pomalo u panici izbacio loptu, pa mu selektor Stojković zamera. "Stani na nju!", poručuje Piksi rezervisti "orlova".

85' - Auuu, šteta, lepa prilika za 0:2! Oduzeli su naši fudbaleri loptu Mađarima, Jović ju je izvrsno "povukao" napred, čim je prešao preko centra dodao je desno Radonjiću koji nije uspeo da u punom trku šutira, na trenutak je delovalo kao da se spetljao, ali je uspeo da se namesti na šut i - levicom gađao dalji donji ugao, a za malo bio neprecizan!

84' - Pokušavaju Mađari dugačkim dodavanjima ka napadačima da dođu do izjednačenja, ali 202 cm visoki golman Vanja Milinković Savić i dalje gospodari u svom kaznenom prostoru. Sve te visoko upućene lopte sa lakoćom i mirnoćom hvata.

82' - Luka Jović se smeje i pita sudiju "Ovo nisi video?". A pita ga jer ga je rival držao obema rukama za vrat, kao da je u pitanju neka scena iz filma "Davitelj protiv davitelja". Stvarno neverovatno šta "vidi", tj. šta "ne vidi" arbitar Glova iz Slovačke...

80' -  Salaj je umalo izjednačio! Odlično je prihvatio loptu na oko 18 metara, grudima je primirio, pa raspalio levicom, a samo nekoliko centimetara delilo ga je pogotka.

77' - Šesta izmena u Srbiji, Račić menja Veljkovića.

77' - Pa, da li je moguće... Opet Aleksandar Mitrović oči u oči sa golmanom, posle sjajnog dodavanja Tadića sa oko 30 metara, a onda je golman Mađarske nogom odbranio taj zicer našeg napadača!

75' - Auh, šta je propustio Mitrović... Sergej Milinković Savić je lob-dodavanjem nadmudrio celu odbranu Mađarske, a naš golgeterski rekorder rešio da proba "iz prve", levicom, da šutne i - jedva da je zahvatio loptu. A bio je sam, iza leđa odbrane...

73' - Neverovatno. Praktično su postojala dva osnova za jedanaesterac u korist Srbije (igranje rukom, a prethodno i povlačenje Mitrovića), a sudija je odlučio - da se ništa od toga nije desilo! Igra se nastavlja, nema penala za "orlove"...

70' - Hvataju se "orlovi" za glavu! Jović je umakao čuvaru po desnoj strani posle dodavanja Tadića, centrirao nisko, po tlu, loptu je pokušala odbrana da izbaci, ali je došlo do nekoliko odbitaka, izgleda i nehotičnog igranja rukom. Naši se nerviraju što Mitrović nije potom dao gol sa oko pet metara (slabo je šutirao), ali sudija prekida meč - pregledaće da li je ono igranje rukom bilo za penal! I ne samo to, usporeni snimak pokazuje da je Mitrović, sekund pre centaršuta Radonjića, bio povlačen za ruku, i to nekoliko koraka. Taj prekršaj je počeo izvan kaznenog prostora, a "potrajao" maltene desetak metara.

68' - Aleksandar Mitrović je napravio prekršaj u napadu, čekajući korner Tadića, a onda pokušao da objasni sudiji da je samo tražio prostor za sebe. Ipak, koristio je ruke na nepropisan način, faul jeste postojao ovoga puta.

66' - Šafer je prvi igrač s žutim kartonom na ovom meču. S pravom se bunio da je lopta pobegla Gudelju u aut, ali je u besu preterao, pa ga je sudija iz Slovačke javno opomenuo.

65' - Aleksa Terzić, mladi defanzivac Fiorentine, menja u odbrani "orlova" iskusnog Nastasića.

63' - Solidan napad Mađara po desnoj strani, a utrčavanje rezerviste Bole bilo je prekasno zbog ofsajd zamke koju je izvela reprezentacija Srbije. Peti put su Mađari u ofsajdu na ovom meču.

60' - Žolt Nađ i Stefan Mitrović su uklizali ka lopti istovremeno, a Mađar je pritom udario našeg reprezentativca, pa je lopta za "orlove". Bune se domaći fudbaleri kod sudije. U prvom poluvremenu mnogo češće su se zbog njegovih odluka bunili igrači Srbije.

59' - Dvostruka izmena u domaćoj selekciji. Gazdag i Bola su ušli umesto Adama Nađa i brzonogog Nega.

58' - Mađarska se posvetila presingu na celom terenu, pa "orlovi" imaju problema da iznesu loptu sa svoje polovine terena.

FOTO: Tanjug/AP

55' - Nova izmena u našem timu, Stefan Mitrović menja Pavlovića u odbrani Srbije.

52' - Prva pretnja po gol Srbije u drugom poluvremenu. Salaj je natrčao na loptu koju su mu saigrali "odložili" na oko 18 metara od gola "orlova", a usledio je plasiran šut - i lopta je prohujala pokraj spoljne ivice stative...

48' - Pavlović se pridružio veznom redu na kratko, uspeo da proigra Tadića levo od sebe, a centaršut kapitena je bio prejak - do lopte jeste stigao Luka Jović, no glavom je uspeo samo da vrati loptu iz "mrtvog ugla" u peterac, ne i do Mitrovića koji je bio malo dalje.

47' - Dakle, sa dva špica će igrati Srbija, jer se Mitroviću u napadu pridružio Jović.

46' - Počelo je drugo poluvreme! Tri izmene u taboru "orlova" Radonjić menja Lukića, Luka Jović je ušao umesto Živkovića, a Ristić umesto Kostića.

Malo kasni početak drugog dela utakmice, a u međuvremenu se spremaju i izmene u našoj selekciji. Izgleda da će od rezervista prvi na teren Nemanja Radonjić.

Kraj poluvremena. A šta se sve izdešavalo u njemu... Silni nedosuđeni prekršaji Mađara, koji se bore kao da je u pitanju finale Svetskog prvenstva (na kome  neće učestvovati, za razliku od Srbije), autogol Žolta Nađa u 38. minutu nakon što je Mitrović pogodio prečku, a mađarski igrač nespretno intervenisao... Bilo je tu i odličnih odbrana Vanje Milinkovića Savića, i velikog besa srpskih fudbalera upućenog sudiji iz Slovačke (koga je Mitrović psovao, Živković zbog njega u neverici vrteo glavom, a Tadić čak i pretio jednom od rivala jer ga je udario laktom u lice, a pritom prošao bez javne opomene). Biće zanimljivo i u narednih 45 minuta, nema sumnje.

45'+1 - Igraće se tri minuta sudijske nadoknade vremena

44' - Kako su "orlovi" poveli? Evo snimka - VAR REKAO SVOJE: Srbija povela autogolom, uzalud protesti Mađara

42' - Sada umalo da naši opet postignu gol! Kakva utakmica... Posle prekršaja na oko 18 metara od gola Mađarske, Sergej Milinković Savić je izveo slobodnjak i loptu poslao za nekoliko centimetara pokraj spoljne ivice stative!

41' - Umalo izjednačenje! Roland Salaj je "izvrteo" Veljkovića na levom krilu, a Adam Salaj potom natrčao na loptu i umalo zatresao mrežu "orlova". Njegov šut sa 12 metara završio je pokraj gola

39' - "Orlovi" su toliko iznervirani dosadašnjim suđenjem, da niko od njih, ali baš baš niko od reprezentativaca Srbije, nije slavio posle donošenja odluke o priznavanju pogotka. Odavno nisu bili ovako iznervirani "orlovi".

38' - GOOOL! Priznat je pogodak! Posle dva i po minuta, VAR-odluka je donela prednost Srbiji. Autogol Nađa posle šuta Mitrovića, odbrane Gulačija, te nehotične intervencije mađarskog reprezentativca.

36' - Posle kornera sa leve strane, lopta je preletela većinu igrača, došla u desni deo šesnaesterca, odakle je Aleksandar Mitrović šutirao. Posle odbrane golmana, lopta se odbila od prečke, pa udarila Nađa i ... prešla gol-liniju? Čeka se VAR odluka...

35' - Gol za Srbiju ili ne? Pregledavaće se snimak posle šuta Mitrovića s desne strane. Lopta nije zatresla mrežu, ali "orlovi" su ubeđeni da je prešla liniju taman koliko treba.

33' - Sada je Aleksandar Mitrović na engleskom psovao arbitra Glovu iz Slovačke, jer je za minimalni kontakt sa defanzivem Mađarske dosudio prekršaj u korist domaće ekipe. Prišao je arbitar našem špicu, probao da ga umiri, ali je posle rastanka - Mitrović nastavio da psuje na srpskom.

31' - U poslednjih 15-ak minuta prilično bezopasno deluje ofanzivna igra "orlova", mora se rpiznati. Kada se Mađari postave u svoj "dvostruki blok", sa trojicom štopera, a šestoricom veznih fudbalera, nemaju Piksijevi puleni rešenja za to. Za sada. Pokušavaju u poslednjih pet, šest minuta da dugačkim dodavanjima proigraju Mitrovića, ali bezuspešno. 

29' - Kratkotrajna opsada gola Srbije završena je šutem Mađara sa 18 metara koji je izblokiran. Pokušaj kontre zaustavljen je kao i svi dosadašnji, mađarskim prekršajem na sredini terena.

27' - Meč je nastavljen, a poslednjih minut, minut i po naši defanzivci su se dodavali jer nisu mogli da proigraju nekog ko igra ofanzivnije. Kada su to konačno i uspeli, probivši se po levoj strani, akcija Kostića i Pavlovića nije urodila plodom, pa je Mađarska došla do lopte.

25' - Nađ je oštro nagazio Živkovića, ali sudija iz Slovačke nije svirao faul. Tek kada su svi naši fudbaleri prestali da se kreću, a neki od njih podigli ruke u neverici, prekinut je meč da bi se ukazala pomoć reprezentativcu Srbije. Tadić je prišao arbitru, pita ga šta treba da se desi da bi dosudio prekršaj, pokazao karton... a Živković, sa tla, dok čeka lekare, gleda sudiju i vrti glavom...

23' - Brza akcija Mađarske, koja je okončana niskim centaršutem Nega s desnog krila, a Lukić koji se vratio u poslednju liniju odbrane uspeo je da prekine taj napad rivala.

22' - Neko bi možda sada rekao "Strpljivo grade reprezentativci Srbije svoju akciju", ali činjenica je da je Mađarska popravila pozicioniranje i kretnju u odbrani, pa "orlovi" sve teže uspevaju da se probiju napred i, nažalost, neretko se lopta vraća unazad, da bi se pronašao bolji način za ofanzivnu akciju. Posle skoro dva minuta takvih pokušaja, loptu su oduzeli domaći igrači.

20' - U dosadašnjem toku meča, reprezentacija Srbije je loptu imala u svom posedu 56% vremena.

18' - Posle faula nad Kostićem, i to prilično oštrog, usledio je slobodan udarac s levog krila, ali je u nastavku akcije, posle prvobitne intervencije odbrane Mađarske, Mitrović bio u ofsajdu pa lopta pripada domaćinima.

16' - Odlično za sada funkcioniše selekcija Srbije u defanzivnim zadacima. Rival najčešće ne uspeva duže da zadrži loptu, dok na drugoj strani terena česti prekršaji Mađara "seckaju" igru "orlova", pa je pravo čudo da još nema žutih kartona

14' - Prvi put da se na ovom meču desilo da su prošla tri minuta, a da se na terenu nije desilo nešto zanimljivo. Naravno, borbenost takmaca uopšte ne izostaje, svi se ponašaju kao da je ovo takmičarska, a ne prijateljska utakmica...

11' - Druga odlična intervencija Vanje Milnikovića Savića, koji je sjajno zaustavio loptu koju je pod prečku, sa oko 16 metara, poslao Adam Salaj. Ispostavilo se, naknadno, da je fudbler Mađarske bio u ofsajdu pre nego što je šutirao, ali odbrana je, svakako, bila izvrsna.

10' - Iako prekršaja ima "svako malo", igra se prilično bro i prilično otvoreno. Sada se i mreža domaćih zatresla, ali je pogodak opravdano poništen. Naime, Tadić je centrirao s desne strane, Mitrović odgurnuo rivala na ivici peterca i dok je sudija oglašavao prekršaj, Filip Kostić je natrčao na odbijenu loptu i snažnim udarcem je smestio u gol Mađarske. Ipak, to se, kao što smo naveli, "ne važi", pa ostaje 0:0. Šteta, šut je bio sjajan...

8' - Vrlo interesantan meč! Roland Salaj je dobio dobru, lob-loptu iza leđa odbrane "orlova", izvukao se na levu stranu i centrirao, a posle udarca Adama Salaja glavom - parada Vanje Milinkovića Savića sprečila je vođstvo domaćih.

7' - Prvi korner na utakmici za Mađarsku, odbrana "orlova" je izbacila loptu, a onda je Andrija Živković fauliran na centru igrališta.

6' - Sudija Glova morao je da prekine meč još jednom, jer su se sporečkali akteri ovog susreta. Na sreću, utakmica je odmah nastavljena, ali izvinjenje Fiole koji je prišao Tadiću - kapiten Srbije nije prihvatio, odugrnuo je ruku rivala. Istu onu koja ga je udarila po licu.

4' - Prekinut je meč jer je Tadić u jednom duelu laktom udaren po vilici. Ipak, dobro je kapiten "orlova", pridigao se, ali preti kažiprstom Fioli koji ga je udario.

3' - Ne uspevaju lako Mađari da iznesu loptu na suparničku polovinu usled izvrsnog presinga reprezentativaca Srbije. Sada su malo preterali u žustrini naši igrači, pa je došlo do prekršaja na mađarskoj polovini terena.

2' - Presingom su "orlovi" osvojili loptu koju su koji sekund ranije izgubili, Kostić je odlično centrirao s levog krila, ali je intervenisala mađarska odbrana.

1' - Oštro su ušli domaći igrači u duele, prvi je prošao nekažnjeno, a drugi, već u 35. sekundi, doveo je do prekida igre usled prekršaja nad Sergejom Milinkovićem Savićem. Njegov rođeni brat Vanja čuva gol "orlova".

1' - Utakmica je počela! Sa centra su krenuli reprezentativci Srbije

19.30 - Minut tišine pred početak utakmice,  jer je u 94. godini preminuo ugledni mađarski fudbalski radnik Jožef Radulji

19.28 - Intonirana je i mađarska himna, koju je "ispratila" i koreografija zastave domaćina preko cele južne tribine. Sve je spremno za početak. Glavni sudija je Filip Glova iz Slovačke.

19.25 - Zagrljeni, "orlovi" pevaju "Bože pravde", himnu Srbije koju svira orkestar koji se nalazi na terenu. U publici, na "Puškaš areni" u Budimpešti, među nekoliko desetina hiljada gledalaca je i više stotina srpskih navijača.

19.24 - Selekcije su izašle na igralište. Još intoniranje himni, pa počinje utakmica

19.20 - Timovi napuštaju svlačionice i kreću polako ka terenu

18.35 - Inače, na današnji dan Dragan Stojković Piksi je počeo vođenje "orlova" ka Mundijalu, a na tom prvom meču, s Ircima, Aleksandar Mitrović je postigao jedan od najlepših golova u karijeri. Podsetite se kako je to bilo:

18.23 - Nekoliko je promena u sastavu Srbije u odnosu na junake iz Lisabona koji su izborili direktan plasman na Mundijal pobedom nad Portugalijom od 1:2 14. novembra 2021. Iz te postave nema Milenkovića, za kog je selektor Stojković i najavio da će odsustvovati zbog problema sa zadnjom ložom (umesto njega u defanzivnoj trojci je Nastasić), na golu je umesto Rajkovića Vanja Milinković Savić, dok je u špicu, umesto odsutnog Vlahovića koji se požalio na povredu i vratio u Torino, rekorder po broju golova u reprezentaciji, Aleksandar Mitrović.

Aleksandar Mitrović / Foto: N. Skenderija

18.18 - Što se Mađara tiče, za njih igraju od prvog minuta: Gulač - Botka, Lang, Fiola - Nego, Adam Nađ, Šafer, Žolt Nađ - Salai, Soboslai - Salaj

18.15 - Evo i sastava "orlova"!

Srbija: Vanja Milenković Savić - Veljković, Nastasić, Pavlović - Lukić, Gudelj - Živković, Tadić, Sergej Milinković Savić, Kostić - Mitrović

Najnovija vest: POZDRAV IZ BUDIMPEŠTE: Orlovi u šetnji glavnim gradom Mađarske, posetili važno mesto srpske istorije (FOTO/VIDEO) 

Uoči meča

Naš državni tim će ovih dana obaviti dve provere za Mundijal. Najpre protiv Mađarske, a zatim u Kopenhagenu, u utorak, 29. marta, od 18 časova protiv Danske.

Koliko je današnji rival ozbiljan, svedoče i reči selektora reprezentacije Srbije, Dragana Stojkovića Piksija:

- Mađarska, kao fudbalska zemlja, moram da kažem da je ona bila pravi primer kako treba da izgleda fudbalska sila, još u ono vreme Puškaša, Kočiša, Hidekutija i svih ostalih asova koji su bili na vrhuncu moći sredinom prošlog veka, ali drago mi je da danas vidim ovu novu fudbalsku Mađarsku koja je strahovito napredovala, kako u igri, tako i u infrastrukturi. Pratimo mi sve, toliko se ulaže u fudbal, što mene kao nekog ko se bavi fudbalom može samo da raduje. I, čestitam im na svim uspesima koje su postigli i koje postižu. To je jedan pravi put kako jedna fudbalska zemlja treba da se razvija, Mađarska je to pokazala. Strahovit jedan napredak poslednjih godina, što sigurno daje primer svima ostalima kako treba raditi. I, Mađarska kao učesnik poslednjeg Evropskog prvenstva... Mogu da vam kažem da sam bio njen navijač, stvarno sam navijao za naše komšije jer su Mađari ostavili jedan fenomenalan utisak na tom šampionatu, igrali su lep, brz i moderan fudbal, što će predstavljati problem više za nas, ali mi želimo da igramo sa dobrim ekipama. Mislim da će biti prava utakmica, s obzirom na to da je Mađarska ekipa koja može da napravi problem bilo kojoj selekciji na svetu. Oni su sa Englezima igrali nerešno, oni su pobedili Poljsku, mnogo su dobrih rezultata napravili. Prema tome, pun respekt i verujem da će utakmica biti prava i da će svi uživati.

Bonus video: Piksi - Ovo je trenutak uživanja, svi nas hvale!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)