ČUDO ODBILO DA SVRATI NA MARAKANU: Zvezda pobedila i ispala iz Lige Evrope, sreća 12. igrač Rendžersa

D. N.

17. 03. 2022. u 15:00 >> 20:32

FUDBALERI Crvene zvezde nisu uspeli da ostvare podvig u osmini finala Lige Evrope i nadoknade poraz od 0:3 sa Ajbroksa, jer su u revanšu pobedili Rendžers s nedovoljnih 2:1 na Marakani. Tu su, kao i u Škotskoj, imali ogroman broj prilika za daleko, daleko povoljniji rezultat, ali su golman Mekgregor sjajnim intervencijama, ali i odsustvo sreće u ključnim trenucima, bili presudni za epilog.

ЧУДО ОДБИЛО ДА СВРАТИ НА МАРАКАНУ: Звезда победила и испала из Лиге Европе, срећа 12. играч Ренџерса

Tanjug/AP

Da bi se ostvarilo čudo, ne samo kada je o modernom sportu reč, potrebno je više stvari, a možda najviše vera da je ono moguće. Čak i ako deluje nemoguće. A baš tako je delovalo običnom posmatraču koji je video rezultat prve utakmice, na "Ajbroksu", jer... "ko će stići i prestići vođstvo rivala do 3:0?!". Ali, na Marakani niko nije pomišljao da je to neizvodljivo.


Naprotiv.


Zato su tribine bile krcate, zato se njima orila pesma i pre nego što je revanš počeo, zato su crveno-beli krenuli iz juriša u juriš i, već u desetom minutu, poveli.
Eksploziju oduševljenja izazvao je Mirko Ivanić, jer je prihvatio loptu na rubu peterca, posle centaršuta Kange nakon kornera, a onda je zakucao u mrežu Škota

Tanjug/AP


Bio je to samo jedan od nekoliko ozbiljnih napada Zvezde u prvom poluvremenu, u kome je zicer imao i Pavkov, a promašio sa 15 metara metu "za dlaku", u kome su i Katai, slanjem čuvara van terena divnim driblingom, i Ivanić svojim prodorima, zadavali glavobolje Đovaniju van Bronhorstu, treneru Rendžersa, a oduševljavali svoje pristalice.


Iako je novi pogodak "visio u vazduhu", golman ekipe iz Glazgova, Mekgregor, uspeo je da sačuva mrežu uz dve bravure, a gosti su pritom na momente imali i povoljno suđenje Rumuna Kovača, što je Dejana Stankovića neretko izvodilo iz takta.


Ali, daleko više razloga za zadovoljstvo je imao trener Zvezde, kako tokom celog trajanja prvog poluvremena, osim kada se pred njegov kraj na povredu zadnje lože požalio Pićini, tako i na početku drugog, kada je domaćin opsedao gol suparnika, dok su tribine "Marakane" grmele od podrške.


A onda, šok.


Igrao se 56. minut kada su Škoti oduzeli loptu na sredini terena, Eraković nije uspeo da ih zaustavi, a za brzonogim Kentom počeo da trči Pićini. Čim je krenuo, uhvatio se za zadnju ložu, i bilo je jasno da povreda koju je obnovio u prvom delu utakmice ne dozvoljava da više igra. Ali, ono što je još bilo jasno, to je da niko neće moći da spreči Kenta da šutira, a kada je, neometan, uputio udarac - Dragović je uklizavanjem taman toliko poremetio putanju lopte, da ona prevari Borjana i završi u mreži.


Međutim, iako su pristalice gostiju tada počele da slave, Zvezda je zaigrala kao u transu. Ređale su se šanse, Ivanića u dva navrata, pa Kange sa distance, a onda u nastavku te akcije rezervista Ben ne uspeva da ubaci loptu u nebranjeni deo mreže...


Vreme je prolazilo, pesma odjekivala stadionom, no naredni gol je stigao prekasno, u 92. minutu kada je prekršaj nad Falkom - penalom sankcionisao Ben. 

Već je bilo i tada jasno ko će proći dalje. Zasluženo, bili su ubeđeni gosti, neporaženi u ovom dvomeču. "Nikad nezasluženije", pomislili su, sigurno, brojni navijači Zvezde, koji su svim srcem prizivali čudo, ali je ono ovog četvrtka, 17. marta 2022, imalo neka druga posla...

KRAJ Crvena zvezda - Glazgov Rendžers 2:1

90+5 - Ceo stadion peva "Svuda grmi okolo"...

90+2 - Ben je dao gol iz penala, Zvezda vodi! Još četiri minuta sudijske nadoknade vremena!

90+1 - Penal za Zvezdu! Faulirao je Kamara Falka, biće jedanaesterac za crveno-bele.

88' - Utakmica je nastavljena.

86' - Prekid meča, ostao je da leži defanzivac gostiju Basi posle sudara sa svojim golmanom... Delije su zastale sa pesmom, prvi put se malo glasnije čulo skandiranje gostijućih pristalica.

83' - Rezervista Ruf je šutirao s desne strane, golman Zvezde brani. Prva prilika za goste u drugom poluvremenu, toliko je Zvezda dominirala u ovom delu utakmice...

82 '- Nervozan je Katai, s leđa je odgurnuo rivala u borbi za loptu na rubu kaznenog prostora Rendžersa, a sudija mu pokazuje žuti karton.

81' - Nervira se Katai zbog jedne odluke rumunskog sudije Kovača, jer je loptu koja je pripadala Zvezdi dao gostima, a ovi je zadržali... Ali, ispravljeno je to brzo.

78' - Zvezda i dalje ima inicijativu, ne prestaje ni pesma "delija". Sve je tu što crveno-belima treba, osim sreće na ovoj utakmici... Odnos u šutevima 16:4. Ali, jedini precizan - izveo je Rajan Kent...

Tanjug/AP

75' - Novi napad Zvezde, ovoga puta Motika centrira s desnog krila u peterac, bez gledanja malo unazad gde su mu bili saigrači. Uz malo panike u odbrani, Rendžers je otklonio opasnost.

72' - Dvostruka izmena u Zvezdi: Motika menja Ivanića, a Falko Rodića. Interesantno...

71' - Neverovatan kriterijum suđenja... Dragović je oduzeo loptu na sredini terena, dosuđen mu je prekršaj, a onda je Zvezdin defanzivac dobio žuti karton, jer se glasno bunio zbog ovakve odluke.

70' - Kakva šansa za Zvezdu... Koja po redu?! Ben maestralno pronalazi Kataija na levom krilu, ovaj posle odličnog driblinga ulazi u još jedan, nepotreban, ali uspeva da centira - Gajić natrčava i gađa desni deo gola, ali čuvar mreže Rendžersa odlično brani.

67' - Koliko sreeće ima Rendžers! Kanga je šutirao s 20 metara, golman kratko odbio loptu levo od sebe, pritrčao Ben i (ne baš dobro) šutirao u nebranjeni deo mreže, a Mekgregor uspeo da se pridigne sa tla  - i opet odbranio! Neverovatno...

67' - Opet prilika za crveno-bele! Ivanić glavom gađa sa oko sedam metara, brani golman.

66' - Nova šansa za Zvezdu! Ivanić je primio loptu, gosti misle rukom, a on tvrdi grudima - a onda šutirao iskosa s leve strane i za malo promašio metu!

Tanjug/AP

65' - ŠOK NA MARAKANI: Zvezdaši su se ovoga najviše plašili - ovako je Rendžers dao gol (VIDEO)

63' - Ohi napušta igru, i to prilično nezadovoljan. Menja ga Ben.

Tanjug/AP

59' - Nova prilika za Zvezdu, Ohi se domogao lopte posle pokušaja izbacivanja Kataijevog centaršuta, a udarac koji je završio pored gola (lopta mu je prešla preko kopačke, pa je šut bio prilično loš) - na kraju se ne bi ni računao da je postao pogodak, jer je sudija procenio da je Zvezdin napadač loptu prvo primirio rukom.

57' - Odmah Stanković menja Pićinija, ulazi Gajić. Pitanje je što li je startni desni bek ostao da igra u drugom poluvremenu, kada se teško kretao već krajem prvog...

56' - Gol za Rendžers! Kent je u kontri pretrčao Pićinija, koji se uhvatio za zadnju ložu već na 35 metara od Zvezdinog gola, a onda je igrač Rendžersa nastavio neometan i izjednačio! Sada je 1:1, ukupno 1:4 u korist Rendžersa, Zvezdi trebaju tri pogotka da bi izborila produžetke. 

53' - Posle jednog nešto dužeg poseda Rendžersa, Zvezda je opet pripretila, a Ohijev udarac po zemlji zaustavio je golman Mekgregor.

49' - Centrirao je Kanga, posle prekršaja na levom krilu, a lopta prohujala iznad daljih rašlji. Totalna dominacija srpskog prvaka!

Tanjug/AP

48' - Sjajna saradnja Pavkova i Ohija, koji je izdržao duel sa snažnim Basijem na desnoj strani, probao da u padu proigra kolegu iz špica - ali za malo, malo poslao prejako loptu ka Ohiju. Kakva inicijativa Zvezde, Rendžers ne zna šta ga je snašlo u ovim trenucima... 

47' - Odmah Zvezda osvaja loptu kada gosti krenu u napad, sada su i izborili korner, iz kog je Kanga centrirao nisko, niko nije dirao loptu, a ona umalo završila u golu! Spasli su se gosti, Zvezda odmah uzela loptu, pa je Ivanić šutirao s leve strane, a golman lako odbranio. Nastavljaju crveno-beli da oduševljavaju svoje pristalice!

46' - Traže crveno-beli odmah igranje rukom od strane jednog gostujućeg igrača, ali je rumunski sudija procenio da je rukom igrao Ohi, koji je bio s defanzivcem u duelu.

46' - Počelo je drugo poluvreme!

Problemi! Navijači Rendžersa su slomili nekoliko stolica i gađali domaću publiku na južnoj tribini, pa je morala da uđe žandarmerija i dodatnih odvoji od pristalica crveno-belih

Poluvreme. Ceo stadion i dalje peva "Ajde, Zvezdo, daj gol!", nema prestanka te melodije, nema ni kraja nadanjima "delija" da šampion Srbije može da prođe dalje. Kako je Zvezda odigrala ovih 45 minuta (pet šuteva, naspram tri gostiju, 55% - 45% u posedu lopte i tri ozbiljne šanse), i ne čudi ta nada u čudo. Svi su na stadionu zadovoljni osim oko hiljadu navijača Rendžersa, ali i trenera domaćih, Dejana Stankovića, koji je prilično besan zbog kriterijuma suđenja. Psovke su izostale na putu ka svlačionici, a prilično ih je bilo tokom prvog poluvremena, kada neki očigledni prekršaji na sredini terena nisu svirani u korist Zvezde.

45' - Velika šansa za Zvezdu! Pićini je šutirao iskosa s leve strane, Mekgregor krajnjim naporom sprečio da lopta uđe u dalji, gornji ugao gola! Posle kornera Kange, odbranili su se gosti prvi put, a nakon novog ubacivanja Kange i pokušaja glavom Pavkova, golman Rendžersa je uhvatio loptu. Ali, kakav je samo šut levicom bio Pićinija (i kakva odbrana Mekgregora).

44' - Korupentni Basi se probio kroz levu stranu Zvezdinog kaznenog prostora, ali je Dragović uspeo da na oko šest metara otkloni opasnost.

43' - Eraković je oduzeo loptu rivalima, Kanga povukao kontru, a u nastavku, na levoj strani, gosti su loptu izbacili u korner. Katai će ga izvesti s levog krila... Ali, ništa od tog centaršuta. Ipak, posed ponovo ima domaćin.

41' - Ivanić je lepo s desnog krila krenuo ka sredini, lukavo hteo da proigra Kataija koji je utrčavao ispred njega, ali dodavanje nije bio najpreciznije i Rendžers je, bar na kratko, otklonio opasnost.

39' - Nakon što je Morales šutirao iz okreta, a Borjan lako otklonio opasnost, peh za Zvezdu. Bez kontakta s rivalima, za zadnju ložu se uhvatio desni bek Pićini. Morao je da izađe s terena, Zvezda trenutno s desetoricom. Pitanje je da li će Pićini moći da nastavi meč, jer hramlje...

38' - Probao je Kanga da dugačkim dodavanjem, iza leđa odbrane rivala, proigra Kataija, ali je golman Mekgregor to primetio i na oko 15 metara od gola uhvatio loptu pre nego što je Zvezdina "desetka" stigla do nje.

35' - Katai je iz desnog dela kaznenog prostora, posle lepog ubacivanja, centrirao ka Pavkovu - odbrana je loptu izbacila u korner. A posle toga, još jednom je morao da se spasava Rendžers, pa je došlo i do novog udarca s ugla. Ipak, tada su se gosti bolje organizovali.

34' - Period igre sa nešto više prekršaja, što otežava Zvezdi da nastavi sa svojom inicijativom jer je igra "iseckana" (a pritom se domaćini i nerviraju što rumunski sudija Ištvan Kovač dozvoljava nešto grublje startove igrača Rendžersa).

32' - Kraći prekid najpre zbog lakše povrede Dragovića, a onda i zbog toga što je posle duela sa Pavkovim Lundstram ostao da leži na sredni terena.

30' - Pola sata igre, Zvezda ima rezultatsku prednost, prednost i u posedu loptu (53%-47%), u preciznosti dodavanja (75% - 74%).

28' - Pokušava Rendžers brzim proigravanjem Kenta, na levoj strani, ili Morelosa koji se izvlačio na desno krilo, da u dva, tri "poteza" dođe do pogotka. Za sada ne uspeva u tome, pa Zvezda daleko duže i konkretnije ima loptu u svom posedu.

27' - Odugovlače gosti u svakoj situaciji, skoro minut im je trebalo da izvedu slobodan udarac s levog krila (posle čega je Zvezdina odbrana intervenisala).

FOTO: FK Crvena zvezda

26' - Požalio se Milan Pavkov na povredu, ali nastaviće da igra. Nervira se Dejan Stanković opet, jer sudija taj duel nije video kao faul, iako jeste bio prekršaj gostiju...

25' - Opominje rumunski sudija Kovač golmana Rendžersa Mekregora, jer odugovlači s ubacivanjem lopte u igru. Za sada - bez žutog kartona...

24' - Kakva prilika za Milana Pavkova! Ohi ga je glavom u polu-kontri proigrao, on odmah pomerio loptu od svog čuvara i šutirao sa 15-ak metara, a lopta je prošla pored spoljne ivice stative!

23' - Opasan je najbolji strelac Rendžersa, Morales, primio je loptu na desnom krilum, krenuo ka Dragoviću, šutirao dijagonalno i za manje od metar promašio metu.

21' - Dobar korner Kataija, odbrana gostiju interveniše, a posle novog centaršuta probao je Pavkov da izvede Makazice, ali ga je jedan od rivala odgurnuo. Nema prekšraja...

19' - Katai u polukontri centrira s levog krila, Ohi iz "mrtvog ugla" pošušava glavom - golman Rendžersa hvata loptu.

18' - Rendžers je prilično sabijen na svoju polovinu terena, Zvezdin presing za sad pravi dosta problema gostima, ali i ostavlja mnogo prostora na drugoj strani terena...

15' - Katai je ponovo imao solidan prodor, ali je Aribo uspeo da se "umetne" između njega i lopte na oko 20 metara od gola Rendžersa, pa ga je Zvezdina "desetka" faulirala, natrčavši na igrača gostiju. Odlično je domaćin otvorio ovu utakmicu, nema šta, a Dejan Stanković se upravo sa četvrtim sudijom raspravlja jer se i najmanji kontakt svira kao prekršaj u korist Škota. Kako ga i glavni arbitar opominje, Stanković mu pokazuje podignut palac, u stilu "U redu", a onda psuje, kipti od besa zbog ovih sitnica koje mogu mnogo da znače...

14' - Ovo vredi videti: KAKVA GOLČINA IVANIĆA! Marakana je eksplodirala (VIDEO)

13' - Ako ste propustili: AU, KAKVA KOREOGRAFIJA! "Delije" napravile sjajan uvod u revanš Crvena zvezda - Glazgov Rendžers (FOTO / VIDEO)

12' - Kakav nalet Zvezde! Umalo 2:0! Katai je šutirao iskosa s leve strane, a golman Mekregrog, koji mu je odbranio penal u Glazgovu, odbranio je taj niski, dijagonalni šut. Novi korner za Zvezdu.

11' - Posle kratke akcije kod kornera, Kanga je centrirao, lopta na ivici peterca došla do usamljenog Mirka Ivanića, koji je hladnokrvno primirio loptu, a onda neodbranjivim udarcem zatresao mrežu - totalna euforija na tribinama. Sve vreme se ori samo jedna pesma "Daj gol, daj gol, daj gol - 'ajde Zvezdo, daj im gol!".

10' - Gooool! Ivanić, Zvezda vodi!

10'- Kakav lažnjak Kataija... poslao je Lundstrama van terena... U nastavku te akcije, Zvezda je izborila korner

7' - Ivanić se lepo probio kroz sredinu terena, probao da pripreti on, pa onda i Pićini s desne strane, ali nijedan centaršut nije bio dobar, pa su loptu oduzeli gosti.

5' - Morales, strelac jednog od tri gola za Škote u prvom meču, šutirao je sa oko 18 metara, Borjan je bio na pravom mestu. Rendžers prilično ofanzivan na startu utakmice.

3' - Bune se svi na stadionu, traže penal za Zvezdu nakon što je Ohi odgurnut, pa pao u kazneni prostor Rendžersa, ali glavni sudija samo odmahuje rukom.

2' - Pripretili su gosti centaršutom s desnog krila, Zvezdina odbrana je interevenisala

POČELA JE UTAKMICA! Ceo stadion je obojen koreografijom u crveno-belo, sa grbom Zveze na severnoj tribini

18.46 - Kako je Slobodan Škrbić, nekadašnji fudbaler Zvezde, preminuo, održan je minut tišine u njegovu čast, ali i sećanje na žrtve pogroma na Kosovu i Metohiji pre 18 godina..

18.45 - Kapiteni su tek sada na centru, baca se novčić... 

18.43 - Igrači Zvezde su dočekani povicima "Svi u napad, hajmo, hajde!", a Rendžersovi - zvižducima.

18.42 - Akteri izlaze na teren ovog trenutka...

18.41 - Igrači čekaju da uđu na stadion kroz čuveni tunel koji od svlačionica, ispod severne tribine, vodi na teren "Marakane".

18.18 - Počela su navijačka prepucavanja između domaćih i, već vrlo raspevanih, gostujućih tifoza:

18.09 - Pogled sa tribina u ovom trenutku...

17.46 - Sat vremena pred početak utakmice, tribine Marakane izgledaju ovako:

17.44 - Ovako izgleda Zvezdina svlačionica pred dolazak fudbalera u nju:

17.40 - Rendžersi spremili zastavicu za razmenu sa crveno-belima...

17.34 - Najnovija vest: SASTAVI, ZVEZDA - RENDžERS: Dejan Stanković odabrao 11 igrača za čudo - totalna ofanziva!

17.17 - POBOGU, KAKO?! Navijači Rendžersa krenuli za Beograd, završili u Bosni i na Kosovu...

17.06 - BEOGRAĐANI GLEDALI U ČUDU: Kolona autobusa navijača Glazgov Rendžersa pošla na Marakanu (VIDEO)

15.58 - "Mi potežemo prvi" - Zvezda u stilu vestern filmova najavljuje današnji duel:

15.33 - Crveno-beli podsećaju jednom starom koreografijom šta im je jedina želja danas:

15.05 - Fudbalerima s Marakane stiže košarkaška podrška:

Uoči meča

Podsetimo, Glazgov Rendžers je na Ajbroksu pobedio Zvezdu sa 3:0, ali u taboru srpskog prvaka, a naročito kod njegovih pristalica, vlada pomalo nestvarna vera u čudo.

To se oslikava i u razmišljanjima navijača, i u pomami za kartama odmah posle utakmice u Škotskoj, i u klupskim video-kolažima u kojima se predstavljaju veliki uspesi i veliki preokreti crveno-belih...

- Ne pamtim kada sam osećao ovakvu euforiju, priznao je jedan od navijač Zvezde, ubeđen, kao i mnogi drugi, da će Rendžers doživeti nokaut u grotlu Marakane.

Nokauta je umalo bilo i u fizičkom sukobu pristalica dva kluba u Beogradu, a ostaje nada da će se sve vratiti u sportske okvire, a u njima... "Kom opanci, kom obojci". U taboru srpskog prvaka veruju da će se na kraju oni radovati, da li zbog činjenice da su santimetri odlučivali kada su im tri gola poništena na "Ajbroksu", a i penal ostao neiskorišćen, da li zbog toga što, za crveno-bele, i nema boljeg mesta za čuda od Marakane.

Ostanite uz "Novosti sport" i saznajte prvi sve o revanšu Zvezde i Rendžersa.

Bonus video: Kada je na Kup Koraća ušao vojni orkestar, "delije" i "grobari" su zagrmeli zajedno

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!