ČUVENI KOMENTATOR ZAPANJIO AMERIKU: Nikola Jokić doživeo ono što nikada nije (VIDEO)

D. N.

16. 03. 2022. u 16:21

KO će biti MVP (najkorisniji igrač) NBA lige možda jeste, a možda nije odlučila utakmica u kojoj je Nikola Jokić naspram sebe imao Džoela Embida, glavnog takmaca za ovu nagradu, ali ono što je sigurno - to je da se do sada nije desilo da možda i najčuveniji američki sportski komentator Stiven Ej Smit, na najgledanijoj sportskoj televiziji u SAD ESPN-u, održi lekciju celoj Americi o tome ko je i šta u košarci predstavlja srpski as.

ЧУВЕНИ КОМЕНТАТОР ЗАПАЊИО АМЕРИКУ: Никола Јокић доживео оно што никада није (ВИДЕО)

ESPN

Za one koji NBA ne prate baš pomno, najpre jedno malo pojašnjenje.

U glavnim američkim medijima najviše se, kada je o sportu reč, pominju timovi i igrači sa tzv. "velikih tržišta". Nama ovdašnjima, koji sport malo drugačije doživljavamo, pričanje o tome da su neki timovi "sa velikog tržišta" a neki "sa malog tržišta" nije baš ni normalno, niti logično, ali u Americi stvari stoje tako - ako je klub iz finansijski moćnog kraja / grada / regiona, imaće "svu pažnju ovoga sveta", a ako nije... Onda bi, kada već poredimo američko i ovdašnje poimanje sporta, mogli da iskoristimo jedan naš termin: "onda može da se slika".

Zato će u glavnim američkim medijima da se nađu stotine priča o velikom uspehu, na primer, Lebrona Džejmsa, koji je "dostigao toliko i toliko poena na meču" (u petom uzastopnom porazu Lejkersa, recimo), a samo će se malo, ili nimalo, spomenuti da je jedan Jokić, iz malog Denvera, sa minijaturnog "tržišta" kakav je grad u planinama Kolorada, uradio nešto što nikada u istoriji NBA lige nije viđeno.

Zato su vrlo, vrlo retki trenuci kada se o nekome ko nije "sportski superheroj", a posebno ako nije "sa velikog tržišta" priča otvoreno i prilično impresivno na najvećoj američkoj sportsko-medijskoj sceni.

A upravo se to desilo u noći za nama.

Foto: AP

Naime, pomenuti Stiven Ej Smit, možda i najpoznatije američko TV lice kada se o NBA dešavanjima radi, prvi put je javno istakao Nikolu Jokića kao glavnog pretendenta za ovosezonsku MVP nagradu u NBA ligi.

Tokom emisije na ESPN-u, najvećem sportskom mediju ne samo u SAD, već i u svetu, on je svom kolegi Markusu Spirsu ovako objasnio zašto je Srbin u prednosti u odnosu na Džoela Embida, kog je, s ekipom Denvera, pobedio na spektakularan način, i to usred Filadelfije.

- Da najpre nešto razjasnimo. Embid jeste visoki igrač kakvog bismo svi voleli da je najbolji. Da, potpuno sam saglasan s tobom, 100 odsto. To, međutim, nema mnogo veze s tim ko je MVP ove lige. Pričamo li o tome da Jokić ima proseke od 26 poena, 13 skokova i osam asistencija po meču? Šutira sa 57% preciznosti iz igre, preko 35% sa distance... Brat ima učinak od 41-28 (odnos pobeda i poraza u ovoj sezoni, prim. prev.), a nema Džamala Mareja (da mu pomogne), nema Majkla Portera Juniora... On ne može da koristi neke prečice ili olakšice, okej? Nema ih, a niko ne može da ga zaustavi! To je neverovatno, niko ne može da ga zaustavi! - započeo je Stiven Ej Smit.


Gotovo u dahu je dodao i sledeće:


- A onda stvari postaju još bolje. Eto, ja sam imao Džoela Embida (kao glavnog kandidata za MVP) pre nekoliko nedelja, i, pogodi šta se desilo? Dueli su važni... Njegova Filadelfija dovede Hardena (bivšeg MVP-a lige), a pre nego što je on stigao, oni gube s 50 razlike od Bostona. Sa pedeset! Usred Filadelfije! I, onda dođe Harden, dođe velika utakmica s Bruklinom... i? Budu razneseni. Sa 29 razlike! Prošle noći ideš direktno na Jokića, vas dvojica ste u nekoj posebnoj plej-of slici (trke za MVP nagradu), u pitanju je trka od pet konja, tu su Jokić, Embid, Derozan, Janis (Adetokumbo), Dža Morant... I, šta se desi? Vodiš s 19 razlike, a brat (Jokić) dođe i napravi preokret! Ono što hoću da ti kažem je ovo: kao osoba koja ima pravo glasa, a ja glasam (za MVP nagradu), kažem ti, ovo su bitne stvari. Momenti su bitni. Ne kažem ja da je jedan bolji od drugog... koga god da izabereš, obojica su elita, ali kada pričamo o važnim momentima, kada je plej-of slika u pitanju, a ti imaš priliku da se pokažeš u velikim trenucima, da se tada vidi ko je Džoel Embid, a ti to ne uradiš, ja onda ne mogu da glasam za tebe u MVP trci. Ne kažem da nisi superzvezda, da nisi veliki igrač, da te ne volim, kažem da ne mogu da glasam za tebe pre nego za Jokića, kad upravo Jokić rešava sve te velike utakmice, a ti ne! - zaključio je čuveni američki komentator.

Šta čeka Denver nagetse - raspored i tabela

Ekipa iz Kolorada, predvođena Nikolom Jokićem, nastavlja svoju turneju "po istoku", a drugi od tri meča kao gost odigraće u četvrtak, tačno u ponoć po našem, srednjoevropskom vremenu, protiv Vašington vizardsa.

Denver nagetsi sa učinkom 41-28 zauzimaju šesto mesto u Zapadnoj konferenciji NBA lige, a Vašington je 11, na "istoku", sa 29-38.

Podsetimo, po šest najboljih ekipa iz obe konferencije direktno ide u plej-of, a one od sedmog do 10. mesta razigravaju se u tzv. "plej-in turniru". 

 

BONUS VIDEO Kako je Jokić postao najbolji košarkaš kada se tome ama baš niko nije nadao?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju