PARTIZAN OVE SEZONE ISPISAO ISTORIJU Rekordnih 16 evro-duela crno-belih

Novosti online

11. 03. 2022. u 14:38

IGRAO je Partizan u sezoni 1965/1966. finale Kupa šampiona, pre 32 godine je stigao do četvrtfinala Kupa kupova, ali nikada tokom 67 godina vojevanja na evropskoj sceni nije odigrao toliko utakmica u takmičenjima u jednoj sezoni pod okriljem UEFA kao ove.

ПАРТИЗАН ОВЕ СЕЗОНЕ ИСПИСАО ИСТОРИЈУ Рекордних 16 евро-дуела црно-белих

FOTO: M. Vukadinović

Dueli sa Fejenordom u okviru osmine finala Lige konferencija su 15. i 16. u ciklusu započetom u julu, kada se naspram Natha i drugova našla Dunajska Streda.

Prethodni rekord datira iz 2017/2018, a tada je četa Miroslava Đukića stigla do  14 mečeva u LE i šesnaestine finala protiv češkog Plzenja. Za taj podvig bila su potrebna dva kola kvalifikacija Lige šampiona, pa plej-of Lige Evrope, grupna faza i dva duela sa timom koji je tada sa klupe predvodio aktuelni trener praške Sparte Pavel Vrba.

Sada, četiri godine kasnije napravljen je korak dalje. A sve je počelo protiv Strede. Partizan je u Beogradu slavio 1:0 (Marković), da bi u revanšu bio ubedljiviji (2:0, Pantić i Rikardo) i overio plasman u treće kolo.

I pored uloge nosioca u žrebu, crno-beli su dobili ruski Soči. U gostima je bilo 1:1 (Rikardo), da bi u revanšu "valjak" sa 2:2 stigao do penala (Jojić i Šćekić), a tamo uručio Rusima "ispisnicu" iz Evrope. Grupna faza LK je obezbeđena i pored poraza od 2:1 (Vujačić) u prvom meču protiv Santa Klare. U revanšu je bilo 2:0 (Gomeš, Saničanin).

Osam bodova iz šest utakmica u grupi je bilo dovoljno za drugo mesto i baraž osmine finala LK. Crno-beli su krenuli pobedom na Kipru protiv Anortozisa 2:0 (Menig i Rikardo), zatim je savladana Flora u Humskoj istim rezultatom (Marković 2). Poraz od Genta 0:1 i remi u Belgiji 1:1 (Urošević) su malo poljuljali Stanojevićevu četu, pa je minimalnim porazom u Estoniji prolaz doveden u pitanje. Ipak 1:1 (Milovanović) u Beogradu protiv Anortozisa bilo je dovoljno za veliku radost.

Da ova generacija ostane upisana u istoriji kao prva koja je stigla do brojke od 16 UEFA utakmica u sezoni, bilo je potrebno eliminisati Spartu. "Valjak" je to učinio sa dve pobede, u Pragu (1:0, Menig) i Beogradu (2:1, Rikardo 2).

FINALE SA DEVET UTAKMICA

U SEZONI 1965/1966, kada su Partizanove "bebe" stigle do finala Kupa šampiona protiv Reala, odigrano je devet mečeva. Pre završnog duela, bilo je potrebno odigrati četiri dvomeča protiv Nanta, Verdera, Sparte i Mančester junajteda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBIJA ZAVRŠAVA EVROPSKU SEZONU NA 19. MESTU: Od narednog leta četiri predstavnika