KATAR KRUNA GENERACIJE: Reprezentaciju Srbije i FSS u 2022. očekuju veliki događaji, a najveći je Mundijal

Nedeljko ILjUKIĆ

03. 01. 2022. u 22:01

LOPTA stoji u Srbiji, fudbal će se kotrljati ponovo tek od 12. februara, a iza kulisa velike scene, ali i "ispod radara", dešavaju se mnoge stvari koje će obeležiti 2022. godinu. Fudbalski savez Srbije, kao i našu najbolju selekciju, očekuje nekoliko događaja od kojih će bar dva biti na određeni način sudbonosna. Za one koji sede po kancelarijama na Terazijama 3 i 35 (rukovodstvo i administracija), ali i za one koji se svojim poslom bave u Sportskom centru u Staroj Pazovi.

КАТАР КРУНА ГЕНЕРАЦИЈЕ: Репрезентацију Србије и ФСС у 2022. очекују велики догађаји, а највећи је Мундијал

Tanjug/AP

Na ovoj adresi će selektor Dragan Stojković sa svojim stručnim štabom već polovinom marta početi da crta i piše glomazno delo pod naslovom "Operacija Katar". I mnogo više pogleda biće upereno u Piksija i njegove igrače, nego u ljude sa "tašnama i mašnama" koji su već po kuloarima, od severa do juga Srbije, počeli da vode svoju borbu za pozicije.


- Evo vam ga predsednik - pokazao je Dragan Stojković prstom na Nenada Bjekovića kada je u svlačionici u Lisabonu uveliko trajalo slavlje igrača posle istorijske pobede i plasmana na Mundijal u Katar sledećeg novembra.


Ovu Piksijevu rečenicu mnogi su već protumačili kao činjenicu koja bi, logičnim sledom događaja, trebalo da donese neophodan mir na Terazije 35. A tamo mira nema još od marta prošle godine kada je Slaviša Kokeza podneo neopozivu ostavku na funkciju predsednika FSS.


Ali, običan fudbalski svet mnogo više zanima na šta će reprezentacija da nam liči ove godine. Hoćemo li igrati napadački fudbal kao u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo? Hoće li Tadić, Mitrović, Sergej, Vlahović i ostali ostati "kaznena ekspedicija" za male i malo veće timove? Hoće li se u Kataru desiti tako dugo čekana katarza srpskog fudbala? I konačno, hoćemo li od sasvim običnih učesnika postati bitan faktor u svetskom fudbalu i selekcija koju više niko ne želi u svojoj grupi?


- Ne zadovoljavam se malim stvarima i trenutnim rezultatima. Naš zadatak je da napredujemo iz dana u dan i da stalno idemo napred. Napravili smo veliki uspeh plasmanom na Mundijal, pre svega jer smo verovali u sebe. Onda i zbog toga što posedujemo ogroman individualni kvalitet koji su igrači uspeli da pretoče u sjajan timski duh i igru na terenu. Zato smo i otišli na veliko takmičenje krupnim koracima i u velikom stilu. Rekao sam pre odlučujućeg meča u Portugaliji da želimo direktan plasman u Katar i to smo uradili. Znam šta želimo i šta ćemo da uradimo na Svetskom prvenstvu, ali neću sada da vam pričam o tome - izvukao je pre nekoliko dana osmeh na mnogim licima selektor Stojković, dok je pozirao sa "zlatnom loptom", kojom je pozlatio sve što je urađeno u 2022. godini.

OPTIMIZAM  Aleksandar Mitrović i Dragan Stojković  / Tanjug/AP


Piksija i njegov tim u martu čekaju dva prijateljska meča, u junu počinje nova sezona Lige nacija utakmicom sa Norveškom (2. juna), a ovo takmičenje će biti govotovo u septembru. "Orlovi" su u grupi još sa Slovenijom i Švedskom. 


A onda, od 21. novembra do 18. decembra 2022. u Kataru, u neobičnom zimskom terminu Srbija će biti učesnik SP na koje se plasirala ranije nego što su mnogi očekivali. Žreb za najveći svetski sportski događaj, posle Olimpijskih igara, održaće se 1. aprila ove godine u Dohi. Ispada da neće proći mesec u godini ispred nas u kojoj neće biti fudbalskih vesti. Valjalo bi da konačno bude mnogo više onih dobrih!

Važni datumi u 2022.

April: izbori u FSS

21, 29. mart: dva prijateljska meča
1. april: žreb za SP u Kataru
2. jun: Srbija - Norveška (LN)
5. jun: Srbija - Slovenija
9. jun: Švedska - Srbija
12. jun: Slovenija - Srbija
24. septembar: Srbija - Švedska
27. septembar: Norveška - Srbija
4, 12. oktobar: dva prijateljska meča
10. novembar: prijateljski meč
21. 11 - 18. 12: SP u Kataru

Bonus video: Dušan Tadić - najbolji fudbaler Srbije u izboru kapitena klubova

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!