HEVI METAL SA LOPTOM: Rangnik debituje na klupi Junajteda

Sanja Žarković

04. 12. 2021. u 22:12

RALF Rangnik - who (ko)? - ovakvim naslovnicama, samo sa različitim imenom, engleski mediji su dočekali jednog drugog trenerskog "profesora" kada je 1996. iz Nagoje stigao u Arsenal (Arsen Venger).

ХЕВИ МЕТАЛ СА ЛОПТОМ: Рангник дебитује на клупи Јунајтеда

FOTO: EPA

Takva je bila i reakcija navijača Mančester junajteda, pošto su čuli da im posle licitacije sa imenima Zinedina Zidana i Maurisija Poketina stiže Rangnik. Istina, u ulozi privremenog trenera na šest meseci, posle čega će biti savetnik na dve godine.

Ko je čovek koga je Klop jednom nazvao najboljim nemačkim trenerom, iako nema nijednu titulu prvaka Bundeslige?

ZA OSAM SEKUNDI DOĆI DO POSEDA

MOMENAT otkrovenja za Rangnika došao je 1983, kada je kao igrač trener Viktorije iz Baknanga igrao meč protiv Dinama iz Kijeva, pod vođstvom Valerija Lobanovskog. Toliko je bio pod utiskom zonskog markiranja, presinga u talasima i stvaranja iluzije brojčane nadmoći, da je bio uveren da Dinamo ima nekoliko igrača više:

- Iskoristio sam predah kada je lopta otišla u aut da prebrojim da li Dinamo ima 13 ili 14 igrača - govorio je Rangnik, koji ima pravilo da posle osam sekundi kada se lopta izgubi, tim mora da je vrati u posed.

Rangnikova (63) fudbalska zaostavština je u njegovom uticaju na taktiku i stvaranje igrača i trenera. Tomas Tuhel, Jirgen Klop, Julijan Nagelsman, Marko Roze... zajedničko im je da su izašli iz "šinjela" Rangnika i njegovu filozofiju "gegenpresinga" širili dalje po Evropi. Radi se o tzv. kontrapresingu, koji podrazumeva presing čim se lopta izgubi na protivničkoj polovini.

Igrao je Rangnik polufinale LŠ sa Šalkeom, a Hofenhajm iz regionalne nemačke lige doveo do statusa otkrovenja Bundeslige, Lajpcig je vodio od četvrte lige do mesta u LŠ. Nanjušio je i doveo tada nepoznate: Kimiha, Manea, Halanda...

Jedno je svakako sigurno, sa direktnim fudbalom koji "nije spori valcer, već hevi metal i rokenrol", neće biti dosadno na "Teatru snova". Od sutra (15.00), kada je rival Kristal palas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024