ŠTA ON ZNA ŠTA JE VUKOVAR! Sraman potez španskog reprezentativca (FOTO)

Novosti online

19. 11. 2021. u 09:09

KOMANDANTI hrvatskih paravojnih snaga u Vukovaru predali su se pripadnicima JNA pre 30 godina, 18. novembra 1991, čime su teške borbe za grad okončane posle 87 dana.

ШТА ОН ЗНА ШТА ЈЕ ВУКОВАР! Сраман потез шпанског репрезентативца (ФОТО)

FOTO: Epa

Jedinice tada jedine regularne vojske JNA i teritorijalne odbrane, popunjene uglavnom Srbima, ušle su u ruinirani grad na Vuki i iz podruma oslobodile izmučene civile, pretežno Srbe. 

Borbe za Vukovar smatraju se "poslednjom bitkom za Jugoslaviju". Vukovar je suštinski bio žrtva Franje Tuđmana, koji je želeo da se osveti gradu u kojem je ratnohuškački HDZ katastrofalno poražen na izborima 1990.

Vukovarci: Srbi i jugoslovenski orijentisani Hrvati tada su masovno glasali za Socijaldemokratsku partiju Hrvatske, koja se protivila izbacivanju Srba iz hrvatskog ustava i nasilnoj secesiji.

Kao odgovor, po Tuđmanovoj naredbi, Gojko Šušak i Tomislav Merčep počeli su intenzivno naoružavanje lokalnih ekstremista i dovođenje ustaških grupa, koje su započele teror i ubijanje Srba. Posledice su bile nacionalno homogenizovanje i rat.

I onda se pojavi tamo neki Dani Olmo, ruku na srce, dobar fudbaler, koji na društvenim mrežama veliča borbu Hrvatske za Vukovar, ljudi koji su želeli samo rat i krv. Zlatko Dalić, selektor Hrvatske je stigao na proslavu, ali za razliku od njega reprezentativac Španije nema nikakvo ni znanje o ratu u SFRJ ni o Vukovaru.

Foto: Printskrin

 

Olmo je igrao za Dinamo iz Zagreba, a trenutno nastupa za Lajpcig.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!