DUGO ČUVANA TAJNA: Kako je Dragan Stojković dobio nadimak Piksi?

Novosti online

16. 11. 2021. u 16:24

SRBIJA slavi plasman fudbalske reprezentacije na Svetsko prvenstvo, i to podvigom na gostovanju Portugaliji, a najveći junak ove priče je, svakako, selektor Dragan Stojković. Iako za Piksija "svi živi znaju", malo je onih koji znaju - otkud mu baš taj nadimak?

ДУГО ЧУВАНА ТАЈНА: Како је Драган Стојковић добио надимак Пикси?

Instagram / markoo

Dragan Stojković je je rođen 3. marta 1965. godine u Pasi Poljani kod Niša. Kao klinac je mnogo voleo nekoliko stvari, jedna od njih je, naravno, bila fudbal, a među onim ostalima i tada vrlo popularan crtani film.

U pitanju je bio prozvod poznatog studija "Hana-Barbera", koji se emitovao tri sezone, a ukupno u 57 različitih epizoda. Zvao se "Piksi i Diksi i gospodin Džinks".

Taj crtani film, sa miševima Piksijem i Diksijem u glavnim ulogama, svojevrsni nastavak "Toma i Džerija" koji je isti studio prethdodno radio za MGM produkciju, bio je toliko omiljen našem sadašnjem selektoru, da je maltene samo zbog njega puštao fudbalsku loptu da se odmara. 

Dragan Stojković bi na poljani u blizini kuće igrao sa drugarima fudbal, a onda bi se oglasila njegova majka povikom "Draganeee! Piksiiii!" i on bi otrčao kući, da odgleda omiljeni crtani film.

Vršnjaci su potonjeg fudbalskog asa upravo zato prozvali "Piksi", što je nadimak koji mu je i do danas ostao.

MAJSTOR Dragan Stojković/FOTO: N. Paraušić

Dragan Stojković Piksi

Piksi je profesionalnu karijeru počeo kao 16-godišnjak u Radničkom iz Niša, 1981. Pet godina kasnije stigao je u Crvenu zvezdu u kojoj se toliko proslavio da je i pored ranog odlaska, već 1990. u Olimpik iz Marseja, godinu dana ranije proglašen za "petu Zvezdinu zvezdu", posle Rajka Mitića, Dragoslava Šekularca, Dragana Džajića i Vladimira Petrovića "Pižona".

Igrao je kratko i za Veronu, a sedam završnih godina na terenu proveo je nastupajući za japansku Nagoju. U njoj je pet sezona potom bio trener, četiri je proveo na klupi kineskog Gvangžu R&F-a, a od 2021. je na kormilu reprezentacije Srbije.

Upravo je on vratio veru u naš državni tim, koji je u nedelju izveo antologijski preokret  u Lisabonu. Tamo su "orlovi", jureći pobedu koja ih je jedina vodila direktno na Mundijal, najpre gubili od Portugalije, potom izjednačili preko Tadića, a onda su sada već čuvenim golom Aleksandra Mitrovića u 90. minutu i pobedili.

Taj veliki uspeh Piksijeve ekipe slavili su brojni navijači reprezentacije Srbije, od Pala, preko Banjaluke, do Kosovske Mitrovice, svi sa nadom - da će naša nacionalna selekcija zablistati i na najvećoj fudbalskoj smotri.

Podsetimo, Mundijal na koji se Srbija pod komandnom palicom Dragana Stojkovića Piksija plasirala, održaće se 2022. godine u Kataru i biće prvo "zimsko Svetsko prvenstvo" u istoriji ovog sporta.

BONUS VIDEO Novak Đoković peva "Pukni zoro" - snimak o kome priča Srbija

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVE INFORMACIJE: Evo u kakvom je stanju sin Dejana Stankovića