GDE SU NAJVEĆI TALENTI ČUVENE IGRICE "FUTBOL MENADŽER 2011": Nejmar ipak nije novi Pele, Lukaku od sjaja do očaja i nazad

Nikola Lacković

21. 10. 2021. u 11:30

JAPANSKA kompanija SEGA postala je široj svetskoj javnosti poznata zahvaljujući igrici koju je patentirala početkom 21. veka, a koja je vremenom postala sinonim za najrealniju simulaciju vođenja fudbalskih klubova, čuveni "Futbol menadžer".

ГДЕ СУ НАЈВЕЋИ ТАЛЕНТИ ЧУВЕНЕ ИГРИЦЕ ФУТБОЛ МЕНАЏЕР 2011: Нејмар ипак није нови Пеле, Лукаку од сјаја до очаја и назад

Foto: AP

Ono zahvaljujući čemu su Japanci stekli ogroman broj igrača u svetu je poprilično dobar tim skauta, koji su mnogim današnjim zvezdama predvideli veliku karijeru u ranim godinama. Vratićemo se deset godina unazad i predstaviti tim najvećih mladih nada iz 2011. i videti gde su danas, da li su ispunili očekivanja.

Na poziciji golmana bio je Vojčeh Ščesni (31). Sadašnji čuvar mreže Juventusa još kao 15-godišnjak je zapao za oko skautima Arsenala i preselio se u London. Ipak, kada se očekivalo da zasija na "Emiratima", usledile su sušne sezone za "tobdžije", pa je 2015. prešao u Romu na pozajmicu u kojoj je dve sezone bio standardan. Partijama u dresu "vučice" je skrenuo pažnju Juventusa, u koji je prešao 2017. godine. Može se reći da je Poljak delimično opravdao očekivanja.

Najtalentovaniji štoperski tandem činili su Stefan Savić (30) i Derik Bojata (30). Talentovani Belgijanac je vrlo mlad privukao pažnju skauta Mančester sitija i očekivalo se da bude stub odbrane "građana", međutim, na "Etihadu" je zabeležio svega 35 nastupa, pre nego što je 2015. definitivno napustio klub i preselio se u Seltik. Nije previše Bojata igrao ni u Boltonu i Tventeu, kojima je bio pozajmljen. Danas je fudbaler berlinske Herte. Crnogorski reprezentativac Stefan Savić bio je jedna od pametnijih investicija Partizana u novijoj istoriji. Skrenuo je pažnju Savić igrama za BSK iz Borče u sezoni 2009/2010. i bio je na meti večitih rivala, ali su crno-beli bili konkretniji od Crvene zvezde i doveli veliko pojačanje za drugu sezonu kluba u Ligi šampiona. Posle dobrih igara u Humskoj, Savić je prodat Mančester sitiju za 12 miliona evra, a godinu dana ranije plaćen je BSK samo 300 hiljada. Ipak, nije Crnogorac mnogo igrao u šampionskoj sezoni "građana" i već nakon godinu dana otišao je bez obeštećenja u Fiorentinu. U redovima "viole" je oživeo karijeru, pa je za 12 miliona 2015. godine prešao u Atletiko iz Madrida. Sa "jorgandžijama" je ostvario najveće uspehe u karijeri, osvojio Ligu Evrope i Superkup Evrope 2018, a u sezoni za nama se okitio i titulom šampiona Španije. Sve vreme bio je standardan član postave crveno-belih.

Foto: AP

Tekst potpisa

Na poziciji desnog beka se našao hrvatski reprezentativac Šime Vrsaljko (29). Jedan od mnogih talenata Dinamove škole fudbala, strpljivo je gradio karijeru, da bi na vrhuncu bio 2018, kada je nakon odlične sezone u Atletiko Madridu, bio važan šraf "vatrenih" na putu do istorijskog srebra na SP u Rusiji. Pominjan je Vrsaljko kao potencijalno pojačanje Crvene zvezde, kada je Robert Prosinečki preuzeo crveno-bele, ali ipak do realizacije transfera koji bi uzburkao region nije došlo. Danas je i dalje u Atletiku, ali prethodnih sezona nije bio u prvom planu trenera Simeonea.

REMZIJEVO PROKLETSTVO

VELŠANIN Remzi nije često postizao golove u karijeri, ali kada bi to učinio, dešavalo bi se ponekad igrom sudbine da na taj dan premine neka slavna osoba. Remzijevi pogoci su najavili smrt Stiva Džobsa, Muamaera Gadafija, Vitni Hjuston, Pola Vokera, Ejmi Vajnhaus, Robina Vilijamsa, Dejvida Bouvija, ali i velikog navijača Arsenala Osame Bin Ladena.

Lukas Dinj (28) je u tim procenama iz 2011. važio za idealno rešenje na levom beku. Ponikao je u školi Lila i već sa 16 godina imao je priliku da debituje za prvi tim "doga". Sjajnim partijama na Svetskom prvenstvu do 20 godina 2013, gde je sa Francuskom postao planetarni šampion, preporučio se PSŽ-u, ali ipak nije opravdao očekivanja. Dve godine kasnije otišao je u Romu na pozajmicu i dobrim igrama obezbedio sebi transfer u Barselonu. Ipak ni na stadionu "Kamp Nou" se nije proslavio, pa je 2018. prešao u Everton za koji i danas nastupa. Prethodnih nekoliko sezona jedan je od nezamenjivih u timu "karamela". Ipak, utisak je da je mogao više da postigne u karijeri.

Na poziciji zadnjeg veznog idealan izbor je bio Aron Remzi (30). Opšte je poznato da je Arsen Venger gradio ekipu zahvaljujući dobrom skautingu mladih igrača, a jedan od njih je i Velšanin. Sa samo 16 godina debitovao je za Kardif, da bi 2008. prešao u Arsenal. Predviđalo se da će biti predvodnik jedne nove generacije "tobdžija", ali ipak česte povrede su sprečile Remzija da pokaže raskošan talenat. Proveo je na "Emiratima" punih 11 godina, da bi 2019. prešao u redove Juventusa, u kome je takođe imao skroman učinak za svoje standarde. Ipak, najbolje partije je pokazao u reprezentaciji Velsa, sa kojom je na Evropskom prvenstvu 2016. stigao do polufinala, a i na nedavno završenom EP bio je jedan od zapaženijih igrača.

Jedna od pametnijih investicija svakog menadžera bilo je dovođenje tada osamnaestogodišnjeg Marka Veratija iz Peskare na poziciji zadnjeg veznog. Omaleni Italijan direktno iz Serije B se preselio u jedan od najbogatijih klubova na svetu PSŽ 2012. godine, a na "Parku prinčeva" se zadržao do danas. U godinama za nama bio je jedan od standardnijih u sastavu "svetaca", a sa reprezentacijom Italije se ovog leta okitio evropskom titulom.

Foto: AP

Tekst potpisa

Pozicija desnog krilnog napadača bila je rezervisana za Stefana El Šaravija (28), tada talentovanog mladog igrača Đenove koji se se proslavio na pozajmici u Padovi. Dobrim igrama obezbedio je sebi trnasfer u Milan 2011, u kome je zablistao i izborio mesto u nacionalnom timu Italije. Ipak, nakon dve odlične sezone na "San Siru", usledile su povrede i nešto lošiji mečevi. Došla je pozajmica prvo u Monako, pa posle u Romu, u kojoj je donekle uspeo da "oživi" karijeru. U dresu "vučice" od 2016. do 2019. odigrao je 139 mečeva i postigao 40 pogodaka. Usledile su dve sezone u kineskom Šangaju Šenhua gde se nije mnogo naigrao, da bi se ove zime vratio ponovo na "Olimpiko". Zanimljivo je da El Šaravi u karijeri ima samo jedan osvojen trofej, i to kup Kine sa Šangajem 2019.

Na poziciji levog krilnog igrača odabran je Hames Rodrigez (30), koji je već 2011. bio bitan igrač u ekipi Porta, koja je osvojila Ligu Evrope. Dobrim nastupima na "Dragau", Kolumbijac je 2013. obezbedio transfer u ambiciozni Monako za 45 miliona evra, a pravi bum je usledio na Svetskom prvenstvu u Brazilu 2014, gde je sa šest pogodaka bio najbolji strelac turnira, a svoj tim je predvodio do četvrtfinala. Igrama na Mundijalu naterao je tadašnjeg šampiona Evrope, Real iz Madrida, da kešira 75 miliona evropskih novčanica na račun Monaka. Ipak, od prelaska na "Bernabeu" počeo je blagi pad u karijeri, čemu su kumovale i česte povrede. Madriđani su 2017. pozajmili Hamesa Bajernu iz Minhena, u kome je u naredne dve sezone takođe igrao po principu toplo-hladno. Napokon, prošle sezone je kao slobodan igrač prešao u Everton. Bio je obećavajući početak na "Gudisonu", ali su ga nove povrede sprečile da prikaže partije iz najboljih dana i završio je u Al Rajanu iz Katara.

Mesto u samom špicu činili su Nejmar (29) i Romelu Lukaku (28). Ipak, iz današnje perspektive, Brazilac je malo promenio prvobitnu poziciju i obično igra kao krilni napadač.

Nejmara su mnogi predstavljali kao novog Pelea. Započeo je karijeru u Santosu u kome je celu karijeru proveo legendarni Brazilac. Postao je velika zvezda na južnoameričkom kontinetu i već sa 18 godina postao interesantan evropskim velikanima. Na igrici je ipak bio dostupan "siromašnijim" klubovima poput Spartaka iz Moskve, Šahtjora iz Donjecka, Olimpijakosa... U dresu Santosa je na 225 mečeva postigao 136 pogodaka, kada je 2013. za 88 miliona evra prešao u Barselonu. Tako je upotpunjen kvartet mađioničara na "Nou kampu" zajedno sa Ćavijem, Inijestom i Mesijem. Ipak za četiri godine u redovima Katalonaca može se pohvaliti sa samo jednom osvojenom Ligom šampiona (2015). U leto 2017. na "Nou kamp" stigla je neverovatna ponuda PSŽ-a vredna čak 222 miliona evra i Brazilac je tako postao najskuplje plaćeni igrač u istoriji fudbala. Postao je deo projekta "svetaca" da se napokon osvoji titula u Ligi šampiona. Tome su bili najbliži prošle godine, kada su poraženi od minhenskog Bajerna u finalu (1:0). Od ovog leta Nejmar ponovo deli svlačionicu sa Lionelom Mesijem i pokušaće napokon da donese "ušati trofej" u Pariz. Kada se sve sumira, ne može se Brazilac pohvaliti karijerom kakva mu je predviđana. Ostao je u senci Mesija i Kristijana Ronalda, dok se ni sa reprezentacijom Brazila nije proslavio. Ima olimpijsko zlato iz Rija, srebro iz Londona i Kup konfederacija 2013. godine na domaćem terenu. Na Mundijalu 2014. se povredio u četvrtfinalu protiv Kolumbije, što su mnogi iskoristili kao izgovor za debakl "karioka" u polufinalu protiv Nemačke (7:1).

Foto: AP

 

Idealnih 11 zaključuje Romelu Lukaku. Belgijanac je sa samo 16 godina debitovao za Anderleht i ubrzo zacementirao mesto u timu iz Brisela, a već sa 17 godina je debitovao za seniorsku reprezentaciju. Nakon dve odlične sezone 2011. je prešao u Čelsi za 15 miliona evra. Međutim, nije se najbolje pokazao u redovima "plavaca", pa su usledile pozajmice u VBA (2012/2013), pa u Everton (2013/2014). U redovima "karamela" je donekle oživeo karijeru i ekipa iz Liverpula je leta 2014. otkupila ugovor za 35,36 miliona evra. Na "Gudisonu" je ostao do 2017, zaokruživši učinak na 87 golova na 166 mečeva. Sledeća stanica bio je Mančester junajted koji je "iskeširao" 84,7 miliona evropskih novčanica. Ipak, na "Old trafordu" nije opravdao uloženi novac i utopio se u sivilo "crvenih đavola". Inter se u leto 2019. godine odlučio za lucidan potez plativši Belgijanca 75 miliona evra. Rizik se isplatio "nero-azurima" i za dve sezone postigao je 64 pogotka na 95 mečeva i bio jedan od najzaslužnijih za osvajanje titule nakon deset godina posta. Ovog leta se za 115 miliona preselio ponovo na "Stamford bridž", u nadi da će ostvariti mnogo bolji učinak nego u prvom mandatu. Sa reprezentacijom Belgije osvojio je bronzu na Mundijalu 2018. godine, gde je bio jedan od zapaženijih aktera postigavši 4 pogotka.

REZERVE:

Alfons Areola (golman)

Kris Smoling (centralni bek)

Kajl Voker (desni bek)

Kristijan Eriksen (defanzivni vezni)

Lazar Marković (krilni napadač)

Eden Azar (ofanzivni vezni)

Andrej Kramarić (napadač)

Fotografije: Vojčeh Ščesni, Stefan Savić, Derik Bojata, Šime Vrsaljko, Lukas Dinj, Aron Remzi, Marko Verati, Stefan El Šaravi, Hames Rodrigez, Romelu Lukaku. Nejmar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA AKCIJA POLICIJE: Uhapšeni huligani u Beogradu zbog tuče pred večiti derbi (VIDEO)