U GRUPAMA TRI SRPSKA TIMA? Sve veće šanse da od sezone 2023/2024 imamo pt predstavnika u evropskim klupskim takmičenjima

Novosti online

01. 10. 2021. u 19:16

VEČITI rivali ruše sve pred sobom od početka sezone na međunarodnoj sceni, pa se scenario po kojem će Srbija od leta 2023/2024. imati dva predstavnika u kvalifikacijama Lige šampiona praktično i ne dovodi u pitanje.

У ГРУПАМА ТРИ СРПСКА ТИМА? Све веће шансе да од сезоне 2023/2024 имамо пт представника у европским клупским такмичењима

Foto: M. Vukadinović

Za to je potrebno da Srbija na UEFA rang, listi ostane među 15 najuspešnijih nacija, a trenutno je 12. sa koeficijentom 28.875, dok Češka na 16. mestu ima 24.400.

Ukoliko se srpski klupski fudbal zahvaljujući Crvenoj zvezdi i Partizanu na kraju ove evropske klupske sezone zadrži među 15 najboljih, pored dva kluba u kvalifikacijama elitnog evropskog takmičenja Srbija će gotovo izvesno prvi put u istoriji imati čak tri predstavnika u grupnoj fazi takmičenja pod okriljem UEFA.

Prvak će u tom slučaju igrati plej-of Lige šampiona i imati garantovan ulazak u Ligu Evrope (ako izgubi), osvajač Kupa će takmičenje početi od plej-ofa Lige Evrope (obezbeđena Liga konferencija), dok će drugi učesnik kvalifikacija Lige šampiona poput Crvene zvezde ovog leta morati da preskoči samo jednog rivala kako bi se našao u grupnoj fazi nekog od tri takmičenja.

Pogled na tabelu i broj klubova u grupama zemalja koje se na listi nalaze ispod Srbije ukazuje na to da je potrebno da se desi pravo malo čudo, pa da se prilikom svođenja računa u ovoj sezoni iznad Srbije nađu Belgija, Švajcarska, Hrvatska i Češka. Zato je mnogo zanimljivije pogledati šta se dešava iznad Srbije, s obzirom na to da pomak na 11. poziciju donosi jednog direktnog učesnika Lige šampiona, kvalifikanta u ovom takmičenju, osvajača Kupa na poslednjem filteru Lige Evrope i dva kluba u borbi za Ligu konferencija.

U "vidokrugu" Srbije, kada je u pitanju borba za "kotu 11", jesu Ukrajina (30.600), Škotska (31.300) i Rusija (31.682), a nekako najrealnije deluje trka sa Škotima, koji poput naše zemlje imaju dva tima u grupnoj fazi, oba u Ligi Evrope (Seltik i Rendžers). Ukrajinci imaju jednog predstavnika više (Dinamo Kijev, Šahtjor i Zorja), ali teške i zahtevne grupe u kojima se sva tri kluba nalaze i te kako ostavljaju prostora za realne snove o 11. mestu na UEFA rang-listi koje bi donelo prvo, istorijsko direktno učešće nekog srpskog kluba u Ligi šampiona od jeseni 2023/2024.

PROTIV GENTA DUPLA KORIST

PARTIZAN u trećem i četvrtom kolu grupe B Lige konferencija očekuju dueli sa belgijskim Gentom, koji će iskristalisati borbu za prvo mesto, ali i u velikoj meri odrediti sudbinu borbe Srbije i Belgije za 12. mesto UEFA rang-liste. Ukoliko Partizan dobije obe utakmice protiv direktnog konkurenta, ne samo da će izbeći šesnaestinu finala ovog takmičenja (pobednik ide direktno u osminu finala) već će Belgijanci samo teoretski moći da preskoče Srbiju i gurnu je na kraju sezone ispod 15. mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!