EKSKLUZIVNO! DA LI ĆE OVDE ŽIVETI LEO MESI? "Novosti" u palati od 48 miliona evra koju merka zvezda PSŽ-a

GENERAL de Gol je ovde, u Ružičastoj palati u Vezineu kod Pariza, preuzimajući komandu, boravio nekoliko dana na početku Drugog svetskog rata. Sada bi tu, u mirnodopska vremena, prema najavama, mogao da se nastani na duže jedan drugi, planetarno poznati strateg, ali fudbalski odnedavno stanovnik Grada svetlosti - Lionel Mesi.

ЕКСКЛУЗИВНО! ДА ЛИ ЋЕ ОВДЕ ЖИВЕТИ ЛЕО МЕСИ? Новости у палати од 48 милиона евра коју мерка звезда ПСЖ-а

Foto: G.Čvorović

Ružičastu palatu nedavno je, u potrazi za porodičnim domom, obišla supruga novog fudbalera Pari Sen Žermena Antonela Rokuzo, jer trenutno i dalje žive u hotelu "Rojal Monso". I, kažu, oduševila se zdanjem. Imala je i čime da bude ushićena. A kako sve to izgleda izbliza, imao je ekskluzivno priliku da vidi i "Sport".

Ovo zdanje već na prvi pogled opravdava svoje ime bojom kamena. Inspirisano je Velikim Trijanonom, dvorcem za zabavu u parku dvorca Versaj, koji je kraljevski arhitekta podigao za markizu Mantenjon, i koji je postao privatna rezidencija Luja Četrnaestog, sa spoljnom fasadom od ružičastog mermera.

Njegov manji pandan, Ružičasta palata u Vezineu, prostire se na posedu uređenog pejzaža površine sedam hiljada kvadratnih metara. Sama vila ima dve hiljade kvadrata. U njoj se nalazi 30 prostorija, od kojih je 11 soba. Ima i salu za fitnes, privatni bioskop, unutrašnji bazen dugačak 16 metara, đakuzi, teren za skvoš...

Dvadesetak kilometara zapadno od Pariza, u oazi zelenila, u blizini je centra za treninge PSŽ u mestu Sen Žermen an Le. Geografski položaj je za Mesija zato idealan.

POSLOVNI LjUDI I BURŽOAZIJA

VEZINE je miran gradić s oko 15.000 duša u departmanu Ivlin, nedaleko od Versaja.

- Lepo bi bilo da se Mesi ovde doseli. Svidelo bi mu se. Imamo divno gradsko jezgro, staru crkvu, autentičnu pijacu, pekare. Profil starosedelaca je uglavnom buržoaski, s bogatstvom koje su nasleđivali generacijama. Ovde žive i mnogi poslovni ljudi. Na samoj smo obali Sene, ima puno zelenila. Parižani dolaze vikendom u okolne šume. Ako se Mesi doseli, nadam se da ću ga sresti u gradu, odaje utisak sasvim pristupačnog i običnog čoveka - kaže za "Sport" Frederik, koji je sa psom izašao u prepodnevnu šetnju.

Zidana je od 1899. do 1900. godine. Podigao ju je brodovlasnik Artur Švajcer. Ima i zasebnu kuću za poslugu od 500 kvadratnih metara. U potpunosti je renovirana 2000. godine, a radove je izveo sadašnji vlasnik Emad Kašogi. Cena joj je 48 miliona evra!

Foto: G.Čvorović

 

Jedan od njenih vlasnika je početkom prošlog veka bio i grof Rober de Monteskju, poeta, dendi, likovni i književni kritičar. Poslužio je Marselu Prustu kao model za barona Šarlisa u njegovom romanu "U potrazi za izgubljenim vremenom", što se grofu nimalo nije dopalo.

Ovo mesto posećivali su Ida Rubinštajn, Klod Debisi, Roden, Sara Bernar, Žan Kokto... Slavna plesačica Žozefina Beker, koja je dugo stanovala u komšiluku, silno je bila zainteresovana da se useli u ovo zdanje, htela je da gradiću posle tu ostavi svoj muzej s kostimima, ali nije uspela da ga dobije. I supruga čuvenog slikara Morisa Utrila nadala se da će joj to biti dom, ukoliko pokloni njegove slike Vezineu, ali ni od toga, takođe, nije bilo ništa.

Ovde je smeštena i radnja jednog od romana o slavnom lopovu Arsenu Lupenu, a tu je sniman i deo drugog nastavka čuvenog francuskog filma "Posetioci".

U dvorištu masline, da podsećaju na jug. Travica fino ošišana, dušu dala da se po njoj zakotrlja "bubamara". Cveće, fontana, bršljeni. Mali raj. U sobama, podovi popločani mermerom. Zidovi optočeni pozlaćenim oplatama. Stilski nameštaj, rekao bi čovek da je u "malom" Versaju.

Foto: G.Čvorović

 

Na prilazu palati vijugava, rezidencijalna ulica. Na trotoaru opale šišarke, okolo kuće s ukusom uređenih fasada. U blizini park i jezero. Mir i tišina. Sve dok se ne izbije na proplanak, odmah uz palatu, gde mnogi klinci odvajkada pikaju fudbal, neki i ne sluteći ko bi svojom aurom u blizini mogao da im bude mentor.

- Koliko zarađuje, ne čudi me da hoće da je kupi. Zašto da ne - sleže ramenima Mišel, koji sa suprugom prolazi trotoarom.

Kamere na ulazu. Nekome se baš ovde, desio peh. Popravlja automobil na ulici. Vlasnik četvorotočkaša pojma nema da će se možda Mesi tu nastaniti. Važno je samo da auto ponovo upali. Ima on svojih briga.

Oko ograde, uz ulicu u kojoj je brzina kao i u većem delu Pariza ograničena na 30 kilometara na sat, već se pojavljuju znatiželjnici, koji bi da krenu "putevima Mesija", iako kupovina još nije ozvaničena. Oni, za razliku od maleroznog vozača, znaju ko bi uskoro mogao tu da stanuje.

Foto: G.Čvorović

 

- Ne znamo šta je našao baš ovde, biće mu larma za vikend - vrti glavom Mari i gleda na obližnju livadu.

- Lepo je, jer ćemo imati poznatog komšiju, manje lepo, jer će nas saletati i praviti gužvu novinari, fotografi i hodočasnici iz celog sveta - nadovezuje se Fransoa.

- Zašto da ne, moći će da održava ovo zdanje koje je važno za naš grad - veli Ani, s njim u društvu.

Gomila mlađeg sveta s osmehom već zna šta će biti pitanje.

- Ima ukusa, ne bih se žalio da se tu preselim - šali se Frederik.

Nekoliko njih došlo je iz ne tako dalekog Rambujea. Imaju i oni dvorac, pamtimo ga po nekim davnim neuspelim pregovorima. Možda bi mogli da mu ga ponude...

Oko jezera Andre, pecaroš.

- Ne grize - sleže ramenima.

Voleo bi da dođe Mesi, bez obzira na gužve koje onda neminovno slede, a koje pecaroši nikako ne vole. Jer, i on navija za PSŽ.

Prve komšije Foto: G.Čvorović

 

U opštini, zasada, ne potvrđuju da će biti kupovine. Ipak, dobro obavešteni izvori bliski zbivanjima u Pari Sen Žermenu kažu da je familija Mesi baš bacila oko na ovu građevinu.

- Koliko znam, palata je na prodaju. Mislim da će je prodati, ako dobiju ozbiljnu ponudu. Ali, ne znam da li će je kupiti baš Lionel Mesi. Ko god da bude kupac, opština će dobiti istu taksu - kaže za "Novosti" počasni gradonačelnik Alen Mari Foa, koji poznaje sve tajne Ružičaste palate.

Razgovoru se pridružuju starosedeoci Iv i Ženevjev. I sami imaju štošta da dodaju o ovoj rezidenciji. Ona je bila gradska odbornica, a on je igrao tenis. I ljubitelj je Novaka Đokovića! Na odlasku, kao što je red, svraćaju nas na svoj posed. Ispostavlja se da su prve komšije Ružičaste palate. Zapravo, njihovo dvorište i kuća bili su sastavni deo ranije okućnice dvorca.

Madam Ženevjev nas uvodi kroz nekadašnji ulaz za kočije, visokih svodova. Ispred, na kamenim stubovima, alke za koje su privezivani konji. Tu, gde sada žive, spavali su kočijaši. U drugom delu kuće bile su staklena bašta i oranžerija.

Gostoprimljivo, u društvu supruga, pokazuje dvorište. Nemaju, kaže, istog baštovana kao komšije s druge strane ograde, ali uživaju. Kroz živu ogradicu pomaljaju se obrisi luksuzne verande. Tu su baštenska kućica, tobogan za decu.

Foto: EPA

 

- Bilo bi baš dobro da se usele Mesijevi. Sadašnji vlasnici, nažalost, više ne žive tu. Bili su divni susedi. Kuća je potpuno prazna već tri godine. Čuo sam da Mesi i njegova supruga imaju troje male dece. Divno je videti kada se mališani igraju u dvorištu, čuti njihovu graju. Onda je sve puno života - ističe Iv.

Na odlasku, ljubazni domaćin se, ispraćajući nas, vraća na svoju ljubav prema tenisu i poštovanje prema Novaku. Ko zna, kaže, možda bi jednom mogao da dođe da ih poseti, i da se malo druži s njihovim budućim, takođe slavnim komšijom.

Dok se to ne desi, čekao se prvi komšijin gol.

Foto: G.Čvorović

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)