SUPERLIGA POSLALA APEL KLUBOVIMA: Ne želimo više zahteva za odlaganje utakmica

Tanjug

23. 09. 2021. u 15:30

CRVENA zvezda je danas trebala da igra utakmicu 10. kola Superlige Srbije protiv Voždovca, ali su crveno-beli zatražili da se meč odloži zbog toga što nekoliko igrača ima problem sa stomačnim virusom.

СУПЕРЛИГА ПОСЛАЛА АПЕЛ КЛУБОВИМА: Не желимо више захтева за одлагање утакмица

FOTO: AP

Prihvaćena je molba šampiona Srbije, pa će se duel na stadionu "Rajko Mitić" odigrati u nekom drugom terminu. Sada se povodom svega oglasio direktor takmičenja Aleksandar Pivić.

- Tražim od klubova da povedu računa i da koriste svoje igračke kadrove maksimalno, da ne pribegavaju zahtevima za odlaganje, jer podsećam da svi klubovi imaju mogućnost da na A listu licenciraju 30 igrača, dok na dodatnoj B listi, predviđenoj za licenciranje mladih igrača, ne postoji ograničenje u broju - rekao je Pivić.

Pivić se povodom najnovijih dešavanja u okviru takmičenja Superliga Srbije oglasio saopštenjem na sajtu takmičenja.

- I ranijih sezona se dešavalo da se pojedini mečevi odlože zbog iznenadne bolesti igrača, ali ovakav slučaj nije zabeležen ni u proteklih godinu dana u vreme najveće aktivnosti virusa kovid-19. U cilju zaštite takmičenja, UEFA je donela posebne odluke po pitanju odlaganja utakmica u situaciji kada su igrači nekog tima inficirani kovid-19 virusnom infekcijom koje su takođe implementirane i u domaće propise. Ovakva odluka govori u prilog činjenici koliko je važno očuvati takmičenja i da je to jedna od osnovnih težnji u svim evropskim ligama - istakao je Pivić i dodao:

- Procedura za odlaganje utakmica u slučaju iznenadne bolesti igrača predviđena je članom 15. Propozicija za takmičenje u Superligi Srbije, po kojoj je klub dužan da uz pisani zahtev podnese i kompletnu medicinsku dokumentaciju izdatu od strane relevantne državne medicinske ustanove za minimum sedam standardnih igrača, kako bi Medicinska komisija FS mogla da odlučuje po podnetom zahtevu - naglasio je on i objasnio:

Foto: N. Skenderija

- U konkretnom slučaju u 10. kolu odlaganje po istom osnovu zatražila su tri kluba, FK Radnik zbog bolesti 7 igrača, FK Radnički zbog bolesti 12 igrača i FK Crvena Zvezda zbog bolesti 10 igrača. Medicinska komisija FS je u sva tri konkretna slučaja procenila da su uslovi po pitanju dostavljenih medicinskih izveštaja ispunjeni, na osnovu čega je donela odluku o odlaganju utakmica ovih klubova. Moram naglasiti da je do sada, zbog zahteva klubova koji su reprezentovali naš klupski fudbal u UEFA takmičenjima, odloženo četiri utakmice naše lige, kako bi uspeli da ostvare što bolji rezultat u UEFA takmičenjima i da su svi ostali klubovi bili solidarni u takvim odlukama.

Kako kaže, najnovija dešavanja po pitanju odlaganja utakmica zbog iznenadne bolesti igrača u velikoj meri prave problem po pitanju kalendara takmičenja i dovode u situaciju da kvarimo sjajnu takmičarsku sezonu, koja do sada nije imala nikakvih loših konotacija.

- Smatram da svi naši klubovi moraju imati za cilj zaštitu integriteta takmičenja i ne želim da sumnjam u njihove zvanične zahteve i izveštaje dostavljene Medicinskoj komisiji. Međutim, priroda situacije je takva da svi uključeni učesnici u takmičenju i tela odgovorna za sprovođenje takmičenja moraju svoju aktivnost podrediti opštem interesu, a to je svakako integritet. Želim da naglasim da smo zatražili od FŠ sastanak sa Medicinskom komisijom kako bi se dodatno utvrdile jasne procedure kontrole igrača i medicinskih izveštaja nadležnih ustanova za sve buduće zahteve klubova, kako bi se otklonile sve eventualne sumnje i insinuacije kod postupanja po ovim zahtevima. Pozivamo sve klubove i učesnike takmičenja na poštovanje ferpleja i međusobnog sportskog odnosa - zaključio je Pivić.

BONUS VIDEO: Izjave igrača nakon duela Partizan - Crvena zvezda

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ISTORIJA SE PIŠE U „GRADU SVETLOSTI“ Evo kakve su šanse da Novak Đoković odbrani titulu na Rolan Garosu!