ENGLEZI SPREMILI "RAŽANJ" Uveliko se prave planovi kako će se proslaviti prvi pehar posle 55 godina

Z. ĆOROVIĆ

10. 07. 2021. u 09:00 >> 09:05

PET i po decenija fudbalskih patnji i bola menjaju za jedan dan u raju. Na njima svojstven način, Englezi sa prenaglašenom dozom euforije dočekuju sutrašnje (21.00, Nova S) finale Evropskog prvenstva sa Italijom.

ЕНГЛЕЗИ СПРЕМИЛИ РАЖАЊ Увелико се праве планови како ће се прославити први пехар после 55 година

Foto: Tanjug/AP

Uveliko se prave poređenja sa najvećim uspehom i osvajanjem Mundijala, 30. jula 1966, ostvarenim na "Vembliju", stadionu na kome se u nedelju očekuje novo, opštenarodno veselje. Niko ne priča "ako Engleska pobedi" - na Ostrvu se uveliko i grozničavo prave planovi kako će se proslaviti prvi evropski pehar u istoriji.

Pola miliona Britanaca potpisalo peticiju da ponedeljak bude neradan dan

Dva dana pred veliku bitku sa "azurima", oko 500.000 Britanaca je potpisalo peticiju u kojoj se traži da se bar ponedeljak proglasi za slobodan dan, pominju se utorak i sreda, ako bude bilo potrebe. Nacija uveliko razmišlja o neradnim danima, kako bi se maksimalno proslavila titula šampiona Evrope. Zahtev je stigao i do britanskog premijera Boris Džonsona, ali je on bio uzdržan.

- Videćemo šta će se dogoditi i onda ćemo da odlučimo - pokazao je Džonson da neko o finalu treba da razmišlja i hladne glave.

Mnoge generacije "Albiona" priželjkivale su bezuspešno ovaj dan, snovi sa velikih takmičenja po pravilu su im se pretvarali u noćne more, teška ogorčenja, čak i poniženja. Kada omanu, što se redovno dešavalo, mediji u Engleskoj su svoje fudbalske reprezentativce "reckali" na sitno, bez pardona. Proglašavali su ih "luzerima", za Bekama su čak pisali da je "magarac" kada je promašio penal. Sve je to prošao i legendarni Alan Širer, jedan od najboljih strelaca u istoriji. Zbog toga je pozvao na oprez i hladnokrvnost.

- Finale će biti neverovatno teška i tesna utakmica, jer je Italija odlična u taktiziranju. Nisu izgubili 33 meča što je impresivno. Gledao sam ih uživo nekoliko puta na ovom turniru, uverili su me da im je zajedništvo jedan od najjačih aduta. Očekuje nas velika, bespoštedna borba - upozorava Širer.

Atmosferu opšte "ludnice" želi da primiri i selektor Engleza Geret Sautgejt.

- Italija je vrhunski tim u poslednjih nekoliko godina. Pomno smo pratili njihov napredak. Igraju sa velikom energijom, u vrhunskom stilu. Uvek im je teško dati gol. Bez sumnje zaslužuju da budu u finalu, pobedili su dve vrhunske ekipe, Belgiju i Španiju, tako da je ovo najveći mogući test koji smo mogli da imamo. Nisam bio zadovoljan kako je naša poslednja linija odreagovala na predsing Danaca. Italijani će biti još žešći i zato ćemo morati da nađemo bolja rešenja - istakao je Sautgejt.

LINEKER: NE ZVIŽDITE HIMNI

POPUT pravog sportiste i džentlmena, bivši napadač Engleske Geri Lineker je apelovao da se na "Vembliju" ne zviždi himni Italije.

- Ako imate dovoljno sreće da dobijete kartu za finale, molim vas, nemojte praviti buku kada se bude intonirala italijanska himna. Pod jedan, to je veoma lepa kompozicija i vredi je poslušati, a pod dva, to je prostački i bezobrazno, bez poštovanja rivala - naglasio je Lineker.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri