GRUPE ZA EURO 2020: Sve oči uprte u "grupu smrti", Severna Makedonija otpisana i pre starta

A. Ilić

08. 06. 2021. u 10:57

FUDBALSKA groznica trese Evropu. Korona je neočekivano 2020. godine paralisala fudbal, ali je on ipak uspeo da trijumfuje u produžecima. Evropsko prventvo 2020. godine počinje 11. juna i trajaće do 11. jula.

ГРУПЕ ЗА ЕУРО 2020: Све очи упрте у групу смрти, Северна Македонија отписана и пре старта

FOTO: EPA

Očekuje nas poslastica u narednih mesec dana, a u nastavku teksta upoznajte se sa grupama, kao i koji će se meč igrati u kojoj zemlji. 

Euro 2020 - Grupa A 

Mečevi grupe A igraće se u Italiji i Azerbejdžanu. Učesnici grupe su Turska, Italija, Vels i Švajcarska. 

Nakon nekoliko godina lutanja Italijani su ponovo na smotri najvećih. Očekuje se lavovska borba sa Švajcarskom i Turskom oko plasmana u nokaut fazu. Manćinijev tim pobedio je u svih deset kvalifikacionih utakmica.Velšane će na Evropskom prvenstvu predvoditi novi selektor Rob Pejdž. 

Euro 2020 - Grupa B 

Domaćin mečeva biće Rusija i Danska, a grupu čine Danska, Finska, Belgija i Rusija. 

Favorit za prvo mesto je reprezentacija Belgije koja bi mogla da započne evropsku odiseju bez Kevina De Brujnea koji je zadobio povredu u finalu Lige šampiona, te je upitan zbog operacije lica, ipak zlatna generacija predvođena Robertom Martinezom želi da pokaže zbog čega je najbolja na rang listi. Dosta se očekuje i od Danske, a Rusija, koja je kvalifikacije završila iza Belgijanaca nada se da bi mogla da ponovo "grčki" scenario i podigne trofej. Sve nade Finaca polažu se u napadača Timu Pukija. 

Euro 2020 - Grupa C 

Holandija i Rumunija biće domaćini, a pored "lala" učešće u grupi uzeće Ukrajina, Austrija i Severna Makedonija. 

Holandija se vraća na glavnu scenu nakon propuštena dva velika takmičenja. Frank de Bur nasledio je Ronalda Kumana. Biće Holandija favorit grupe, a Ukrajina i Austrija konkurisaće za drugo mesto. Stručna javnost najmanje šansi daje Severnoj Makedoniji, ali nema sumnje da će naše komšije učiniti sve da javnosti pokaže da nije u pravu. 

Euro 2020 - Grupa D 

Mečevi jedne od najatraktivnijih grupa igraće se u Engleskoj i Škotskoj. Akteri će pored domaćina biti Hrvatska i Češka republika. 

Ne treba mnogo govoriti o rivalstvu Engleske i Škotske. Čeka nas repriza klasika sa Eura 96. godine. Tada je Pol Gaskonj postigao jedan od najlepših golova u fudbalskoj istoriji. Još jedan fudbalski rival "gordog albiona" jeste reprezentacija Hrvatske. Hrvati su prošlo Svetsko prvenstvo završili na drugom mestu, ali je dosta razdora bilo tokom pripremnih mečeva između igrača i selektora Dalića, te je malo verovatno da ukoliko se stvari ne poprave u svlačionici mogu do medalje. 

Euro 2020 - Grupa E 

Domaćin grupe biće Španija i Rusija, a pored "furije" učestvuju Švedska, Poljska i Slovačka. 

Španija je 2012. godine osvojila Euro, od tada nisu imali mnogo uspeha. Serhio Buskets pozitivan je na koronu, sumnja se i na Adama traorea, te je Luis Enrike morao naknadno da uputi pozive petorici igrača. Švedska i Poljska učiniće sve da zakomplikuju Špancima, a sa druge strane ni Slovačka nije za potcenjivanje. 

Euro 2020 - Grupa F 

"Grupu smrti" činiće Mađarska, Portugal, Francuska i Nemačka, a dueli će se igrati u Mađarskoj i Nemačkoj. 

Pobednici tri poslednja velika takmičenja nalaze se u istoj grupi. Nemačka je osvojila Svetsko prvenstvo 2014. godine, Portugal Euro dve godine kasnije, a Francuska je aktuelni šampion Evrope. Mađarska će učiniti sve da dođe do nekog iznenađenja, ali je malo verovatno za očekivati da se plasiraju u plej-of. Francuze javnost tipuje kao jednog od glavnih favorita pored Engleza za titulu šampiona Evrope. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere