MOJE LUDO SRCE (2.): Ploča za rođendan

Vesna PANTELIĆ

24. 05. 2021. u 13:00

POVODOM proslave desetogodišnjice rada Velikog zabavnog orkestra Radio Beograda, 1958. na Kolarčevom univerzitetu upriličen je koncert, a pored Olge Nikolić, Lole Novaković, Mare Popović i Duška Jakšića, nastupio je i Đorđe Marjanović, koji je u to vreme već izvodo pesmu "Zvižduk u osam" Darka Kraljića, koja će mu postati jedan od najvećih hitova i zaštitnih znakova. Nakon što je otpevao pesmu, aplauz nije prestajao.

МОЈЕ ЛУДО СРЦЕ (2.): Плоча за рођендан

Foto Arhiva "Novosti"

Posle koncerta, dirigent orkestra Vojislav Simić upoznao ga je sa Duškom Radančevićem, koji je vodio grupu zabavnih i narodnih pevača po Jugoslaviji, pa je Đorđe krenuo na svoju prvu turneju, na kojoj se sprijateljio sa Lolom, Duškom, Čkaljom, Mijom...

Presudni trenutak Marjanovićeve karijere bio je nastup na koncertu u Nišu 1958. "Zabavne večeri", koji je snimao Radio Beograd. Pojavio se kao autsajder, ali je oduševio publiku svojim pozorišnim nastupom. Kada je konferansije najavio da "peva Đorđe Marjanović", ljudi su prvo sumnjičavo vrteli glavama. Posle njegove tačke, publika je bila oduševljena.

Skandirali su "Đorđe, Đorđe", a on je bio van sebe od radosti što su mu upamtili ime.

Kritičari su primetili "nedostatak pevačkog talenta i prkosno ponašanje". Osporavali su mu glas i zamerali da to što radi nije pevanje, dok su drugi govorili da je uneo nešto novo na scenu, jer je u svoj nastup uključio pozorišne pokrete i plesao. Bacio je sako u publiku. Žilber Beko je bio poražen. Godinama kasnije, Goran Bregović će mu dati šarmantnu titulu "prvi jugoslovenski roker". Da su pitali publiku, za njih je "njihov Đorđe" - bio najveći, bez konkurencije.

- Moji koncerti su objedinjenje muzičke, dramske, baletske i na kraju slikarske umetnosti - objašnjavao je Marjanović.

- Nije li to moj tanani mozaik, igra mojih boja? Za uspešnu karijeru nužno je što više raditi. Svaki sledeći put mora da bude bolje. Na svakom koncertu pevam kao da mi je prvi i poslednji. Dajem sve od sebe, svaki delić glasa i tela.

POHVALA OD EDIT PJAF

PESMA "Milord" iz 1959. godine, na tekst Jorga Mustakija i muziku Margaret Mono, koju je maestralno otpevala francuska muzička ikona i šansonjerka Edit Pjaf, doživela je ogroman uspeh u celom svetu i svoje verzije na nemačkom jeziku (Lale Anderson, Kori Broken), engleskom (Lolita, Lajza Mineli, Šer, Tereza Bruer, Frenki Von...), češkom (Hana Hegerova, Marta Balejov), italijanskom jeziku (Dalida, Milva, Izabela Fedeli)... Kada su čuvenu Edit Pjaf pitali koju kompoziciju iz svog repertoara u izvođenju stranog pevača najviše ceni, odgovorila ke da je to jugoslovenski "Milord" Đorđa Marjanovića.

Govorio je da publika na koncertu reaguje tačno kao i njegovi nervi. Nikada nije imao potrebe da naređuje publici "Hajde, sad svi zajedno", a, ipak, kad god je bio trenutak, oni su i bez poziva pevali sa njim:

- Uzbudim se tada. Pođu mi suze. Ja se, vidite, osećanja nikad nisam stideo. Svom idolu Dušku Jakšiću govorio sam "vi", sve do 1970. kada sam mu napisao tekst za jednu pesmu i pritom hteo da umrem od silnog uzbuđenja.

Publika je tražila da Radio Beograd češće emituje Marjanovićeve pesme. Radio stanice iz cele SFRJ počele su da pozajmljuju jedne od drugih trake sa njegovim pesmama. Samo fonoteka Radio Beograda je, na primer, 1963. imala više od 160 Đorđevih snimaka. Nakon što ga je poznati operski umetnik i urednik u Radio Beogradu Branko Pivnički šest meseci besplatno obučavao pevanju, Marjanović je primljen za stalnog saradnika u Radio Beogradu.

- Đorđe, svakodnevno dobijamo pisma iz Beograda i unutrašnjosti i publika traži da te čuje - rekao je pevaču jedan od tadašnjih glavnih urednika u radiju Ljubomir Kocić.

- Imaš studio nedelju dana. Sa "Plavim ansamblom" snimi šta hoćeš, bez obzira na to koliko će trajati.

Za tri dana i tri noći, Đorđe je snimio 12 pesama - "Zvižduk u osam", "Adio, Marija", "Stari frak", "Lazarela", "O, kakav Mesec", "Vera".., i otišao na odsluženje vojnog roka u Ljubljanu, a potom u Titograd. Kao vojnik u Ljubljani, na svoj 28. rođendan, dobio je od Radio Beograda pismo kojim ga obaveštavaju da je osnovan pogon za proizvodnju gramofonskih ploča.

- Dragi Đorđe, ovom prilikom obaveštavamo te i o tome da je prva naša ploča "Muzika za igru" snimljena blagodareći tebi - pisalo je, između ostalog, u pismu.

U paketu je bila longplej ploča sa njegovim imenom i osam kompozicija. Bila je to prva ploča koju je PGP RTB štampao na svojim mašinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)