SANJA NIJE IMAO NAMERU DA PRAVI BEND: Prvi album "Balkanike" je sniman pod fijukom bombi

Novosti online

07. 03. 2021. u 14:25

DANAS nas je napustio muzičar i frontmen grupe "Balkanika" Aleksandar Sanja Ilić. Prošle 2020. godine obeleženo je 20 godina od osnivanja ovog benda.

САЊА НИЈЕ ИМАО НАМЕРУ ДА ПРАВИ БЕНД: Први албум Балканике је сниман под фијуком бомби

Foto: Milena Anđela/ Arhiva "Novosti"

Interesantna anegdota je da Sanja nije imao nameru da pravi grupu i da koncertrira već je želeo da u vreme, kada je smatrao da mu muzički milje sa kraja devedesetih više ne odgovara, krene da razmišlja o nekoj potpuno novoj muzici.

Tražio je i raspitivao se o mladim i talentovanim muzičarima koji sviraju čudne i već zaboravljene instrumente i našao ih je. U muzici Balkanike pojavljuju se kaval, džumbuš, tapan, darbuke, saz, ut, gadulka...

Interesantno je takođe, da je grupi "Balkanika" "kumovao" Sanjin rođeni brat Dragan Ilić Ilke, vođa "Generacije 5".

Prvi album rađen uz fijuke bombi

Prvi album je većinom rađen kod Sanje u kućnom studiju uz fijuke bombi 1999. godine. Na albumu su sarađivali gudači Svetoga Đorđa i članovi hora RTS-a i snimanja su se dešavala na Kolarčevom Univerzitetu. Kada bi se oglasile sirene za uzbunu i opasnost, snimanje bi se prekidalo da se ne bi kvario snimak i nastavljalo po isteku opasnosti.

Završen je album i Sanja ga je nazvao "Balkan 2000".

Album ubrzo postaje najprodavaniji album i Sanja dobija mnoga priznanja. Pred kraj 1999. godine na RTS-u je doneta odluka da se uradi prva velika televizijska emisija posle bombardovanja, sa kompletnim materijalom sa albuma Balkan 2000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)