NOVI TALAS JE U MODI I DANAS: Pre tačno 40 godina objavljen je "Paket aranžman", jedan od najboljih i najznačajnijih jugoslovenskih albuma

M. Ćunković

20. 02. 2021. u 11:44

PROŠLO je 40 godina otkako je objavljen kompilacijski album "Paket aranžman" ("Jugoton"), sa 11 pesama beogradskih bendova "Električni orgazam", "Idoli" i "Šarlo akrobata" ("Maljčiki", "Zlatni papagaj", "Krokodili dolaze", "Niko kao ja", "Mali čovek", "Ona se budi", "Plastika"...).

НОВИ ТАЛАС ЈЕ У МОДИ И ДАНАС: Пре тачно 40 година објављен је  Пакет аранжман, један од најбољих и најзначајнијих југословенских албума

Foto Brajan Rašić

Ovaj album, objavljen 18. februara 1981, važi za jedan od najboljih i najznačajnijih u jugoslovenskoj rok muzici, jer je njegovim izlaskom započeo "novi talas", pravac koji je promenio rok scenu SFRJ i uticao na njen razvoj tokom osamdesetih i devedesetih godina 20. veka. Povodom četiri decenije od objavljivanja, "Paket aranžman" je sada reizdan na luksuznom vinilu.

- Iako nijedan bend nije bio za ideju sastavljanja kompilacije s tri grupe, već za objavljivanje zasebnih albuma, zahvaljujući tadašnjem uredniku "Jugotona" Siniši Škarici i producentu albuma Encu Lesiću, "Paket aranžman" je bio jedan od temelja briljantnog jugoslovenskog novog talasa - navodi se u saopštenju "Kroacija rekordsa".

U sklopu obeležavanja jubileja novog talasa, "Kroacija rekords" je nedavno objavila i šestostruko izdanje na diskovima, koje uz najznačajnije pesme tog perioda, sadrži i knjižicu sa izjavama aktera - Jurice Pađena, Srđana Gojkovića Gileta, Darka Rundeka, Dejana Cukića... Na kompilaciji su zastupljeni "Haustor", "Idoli", "Azra", "Film", "Aerodrom", "Električni orgazam", "Šarlo akrobata", "Prljavo kazalište", "Bijelo dugme", "Animatori", "Bulevar"... U zlatno doba muzike na ovim prostorima ponovo nas vraćaju pesme "Moja prva ljubav", "Retko te viđam sa devojkama", "Lijepe žene prolaze kroz grad", "Doživjeti stotu", "Kad si mlad", "Anđeli nas zovu da im skinemo krila", "Sad se jasno vidi", "Nestašni dečaci"...

Urednica izdanja Olga Kepčija podseća da je sve počelo u drugoj polovini sedamdesetih godina, kada je na ove prostore stigao pank, muzika koja je uveliko osvojila Veliku Britaniju i Ameriku, kasnije i svet.

- Onda su, pod uticajem panka, osamdesete donele novi talas, muzički pokret na relaciji Ljubljana-Zagreb-Beograd, koji je promenio kulturu jugoslovenskog prostora - navodi Kepčija. - Verujemo da ćete, slušajući ovu kompilaciju, steći pravu "zvučnu sliku" vremena od pre 40 godina, koje je donelo nove umetničke slobode, ideje, kreativnost i čiji se uticaj proteže do današnjih dana.

Darko Rundek je u knjižici izdanja napisao da se retko kad u jednoj zemlji socijalizma poklopi da potreba političkog trenutka i obrazovani i talentovani mladi ljudi, željni akcije, kreću u istom smeru:

- Tik posle Titove smrti, umesto da potone u podele i nacionalizme, Jugoslaviju je povezala žeđ za kreativnošću, životom i slobodom. Drago mi je da sam u tome, koliko sam znao i umeo, mogao učestvovati. Bilo je uzbudljivo.

NA VINILU I "ORGAZAM", "ŠARLO", "HAUSTOR"...

SVOJ "novi život" na vinilu dobili su prvi album "Električnog orgazma", nazvan imenom benda, i jedini album "Šarla akrobate" - "Bistriji ili tuplji čovek biva kad". Prvenac "Haustora", takođe na ploči, u prodaji će biti od 23. februara. Zaljubljenici u domaću muziku odnedavno mogu i da pogledaju na "Jutjubu" dvodelni dokumentarni film "Novi val, 40 godina nakon".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna