NJU JE VOLEO ĐORĐE BALAŠEVIĆ: Velika ljubav Panonskog mornara i Olivere prerasla je u legendu - a bila je inspiracija i za njegovu čuvenu pesmu

Novosti onlajn

19. 02. 2021. u 17:17

NAŠ poznati kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 67. godini.

ЊУ ЈЕ ВОЛЕО ЂОРЂЕ БАЛАШЕВИЋ: Велика љубав Панонског морнара и Оливере прерасла је у легенду - а била је инспирација и за његову чувену песму

Foto: D.Dozet

Čitavog života čuveni Panonski mornar voleo je jednu ženu - njegovu Oliveru, a priča o njihovoj ljubavi godinama se pretvorila u legendu, naširoko poznatu na prostorima bivše Jugoslavije.

U vreme dok je Olivera Balašević, studirala i živela u domu on je, kako je on svojevremeno govorio, pod njenim prozorom često je pevao, a veliku ljubav nisu krili, od tada do danas. Ipak, bilo je na početku nekih pokušaja uticaja sa spoljne strane, kako je Đole to šeretski objašnjavao.

Na studentskoj sobi u kojoj je mlada Zrenjaninka Olivera tada živela, danas se na ulaznim vratima nalazi pločica “Dok ona ne sleti niz hodnik studenjaka... Olja i Đole Balašević, 1. juni 1979.” Jer baš tu počela je najlepša ljubavna priča...

- Majka je veoma teško emotivno proživljavala što odlazim u Novi Sad i što ću biti sama, čak mi je predlagala da nađem nekog momčića. Imala sam cimerku Vesnu iz Čačka. Upoznala sam mnogo ljudi sa kojima sam i danas u kontaktu - rekla je Olja Balašević u jednom intervjuu.

Uskoro se u njenom životu pojavio i momčić, tada već poznati kantautor sa Salajke, a njen studentski život Đorđe Balašević slio je u pesmu "Provincijalka".

- On tvrdi da je ta pesma vezana za ovu sobu. Ja znam da sam za stolom čitala beleške sa predavanja, spremala ispit i gledala često kroz prozor čekajući kada će se pojaviti. Tada mobilnih telefona nije bilo, pa je Đole zviždao pod prozorom. Taj zvižduk i danas koristi kad negde zalutamo u nekom gradu ili tržnom centru. Kada bih čula njegov zvižduk, brzinom svetlosti bi strčala kroz hodnik da ga vidim, tako da je ta pesma to na vrlo lep način ispričala - govorila je Olivera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)