NEDELJA PROĐE - TOZOVAC: Radost da pobedi tugu

Ivan Lovrić

27. 12. 2020. u 08:25

VEĆ tradicionalno, uz njegovu pesmu "Prazna čaša na mom stolu", punimo čaše i nazdravljamo da nam nova godina bude bolja od ove stare i teške. Pesmom odvraćamo misli od ove odvratne 2020. godine. Bila, ne ponovila se.

НЕДЕЉА ПРОЂЕ - ТОЗОВАЦ: Радост да победи тугу

Foto V. Danilov

Predrag Živković Tozovac, legenda naše narodne muzike, ne da se godinama. I dalje je onaj isti šarmer i šmeker, koji voli život, kafane i žene. Za početak ga pitamo za junačko zdravlje.

- Dobro je, hvala bogu. Podnošljivo.

* Kako i gde provodite vreme u ovo doba korone?

- Nigde ne idem. Tu sam, u kući. Ništa posebno ne radim. Malo čitam, naravno i moje omiljene "Novosti", malo slušam, ali najviše savete lekara. Čuvam se onoliko koliko mogu, jer je vrag odavno odneo šalu.

* Mnogi će kod kuće dočekati Novu godinu i uz vaše pesme.

- Lepo je za svakog kompozitora i pevača kada zna da ga slušaju. Želim svima da se lepo provedu uz svaku dobru muziku, a ne samo moju.

* Koju biste svoju pesmu preporučili našim čitaocima?

- Već smo pomenuli pesmu "Prazna čaša na mom stolu". Kad god sam njome počeo nastup, stvorio se divan štimung. Pomalo sam sujeveran, a ova pesma donosila mi je sreću.

* Može li pesma u ova teška vremena da bude lek za našu dušu?

- Ne bih rekao da je baš lek, ali u svakom slučaju pomaže da se osećamo bolje u užasnom vremenu koje nam je doneo ovaj virus.

* Koje su vam želje za nastupajuću godinu?

- Da ova korona ode u tri lepe... Inače nemam nekih posebnih želja. Neka bude zdravlja, mira i slobode. Kako sebi, to bih poželeo i svim našim ljudima.

* U šta još verujete osim u te tri reči?

- Verujem u dobro. Da nisam u to verovao, ne bih verovao u uspeh, ne bih verovao u dobre ljude i da može da nam bude bolje. Inače, da nisam verovao u sebe, nikad ne bih bio Tozovac.

* U horoskopu ste vodolija. Rođeni u tom znaku važe za optimiste...

- Sve je to pomešano. Kada se okrenem oko sebe, ima tu mnogo i pesimizma.

* Imate i zbirku ljubavnih pesama. Da li ljubav sve pobeđuje?

- Srećan sam što ta moja knjiga postoji. Ljubav je najlepša radost duše. Inače, kada je o muzici reč, vrlo rado pevam pesmu Nedeljka Bilkića "Bez ljubavi sve je pusto".

* Krajem januara vam je rođendan. Eto još jedne prilike za radost.

- Rođendan mi je 22. januara. Uz mene su uvek dobri ljudi u koje verujem, pa tako i na rođendanu. Dovoljno mi je i nekoliko njih.

* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju?

- Čitam Branu Crnčevića, njegove knjige su uvek sa mnom. Tu je, naravno, i Ivo Andrić. Volim kako misli i kako piše. U ovim sumornim danima uživam u njihovim knjigama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a